Sagrada Família

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Sagrada Familia)
Idi na: navigacija, traži
Sagrada Família noću

Sagrada Família (bos. Sveta porodica), punim nazivom Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família (bos. Bazilika i hram Svete porodice) je velika rimokatolička crkva u Barceloni, Španija, dizajnirana od strane katalonskog arhitekta Antonija Gaudíja. Iako je nezavršena, crkva se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a[1], a u novembru 2010 posvećena je i proglašena bazilikom od strane pape Benedikta XVI.[2]

Historija[uredi | uredi izvor]

Godine 1866. trgovac knjigama Bocabella zasnovao je vjersko društvo posvećeno Svetom Josipu koje je 1881. godine kupilo zemljište za katedralu u vanjskoj četvrti Barcelone, Barrio del Poblet. Gradnja katedrale je izvorno povjerena arhitektima Martorellu i Francescu de Paula Villaru, ali su oni nakon izgradnje kripte pozvali mladog i perspektivnog arhitekta Gaudíja (koji je tada imao 31 godinu). Kada je trgovac Bocabella preminuo, njegov projekt je preuzeo biskup Barcelone koji je Gaudíja stavio na čelo izgradnje. U to vrijeme, Gaudí je već bio izgradio svod kripte i radikalno promijenio Villarov izvorni plan.

Gaudí je svim srcem radio na ovom kolosalnom kompleksu. Godine 1914., kada je imao 62 godine, odlučio je i živjeti u jednoj kućici u dvorištu katedrale.

Nakon njegove smrti, radove su nastavili njegovi suradnici, prije svega Sugrañes, Quintana i Matamala, prema njegovim planovima. Radovi su prekinuti 1935. godine zbog španskog građanskog rata tokom kojega je izgorio dio katedrale s originalnim Gaudíjevim modelima i planovima.

Radovi su ponovno pokrenuti 1970-ih nakon pada fašističkog režima i gradnja, premda vrlo polako, traje i dan danas. Kada bude završena, katedrala će biti visoka oko 45 i duga 110 metara.

Pretpostavlja se da će se gradnja završiti negdje između 2015 i 2026.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

Daljnje čitanje[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Sagrada Família