Sektor za GIS zavoda za geologiju Federacije Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sektor za GIS Zavoda za geologiju Federacije Bosne i Hercegovine je jedan od šest sektora odnosno organizacionih jedinica u Federalnom Zavodu za geologiju čiji je osnivač Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Djelatnost[uredi | uredi izvor]

Sektor za geološki informacioni sistem (GIS) kreira i razvija jedinstveni geološki informacioni sistem. Priprema podatke za međunarodni geološki informacioni sistem. Formira i vodi fond stručne dokumentacije o geološkim istraživanjima na području Federacije. Formira naučno-stručnu biblioteku iz oblasti geologije. Pruža informacije i podatke u okviru općeg geoinformacionog sistema korisnicima geoloških istraživanja. Vrši pripremu za štampu geoloških karata, publikacija, informacija i knjiga iz djelatnosti Zavoda i vrši druge poslove iz nadležnosti Sektora.

Aktuelni projekti[uredi | uredi izvor]

Projekt: Geološki informacioni sistem

To je dugoročni projekt (stalni projekt) u kojem učestvuju timovi stručnjaka (geolozi, kartografi, informatičari, GIS-eksperti itd.).

Radi poboljšanja rada Federalnog zavoda za geologiju te efikasno povezivanje organizacijskih jedinica (što brži protok informacija i njihova obrada, arhiviranje i stavljanje na javnu upotrebu) tokom 2006 godine započeta je izrada modela geološkog informacinog sistema. Taj sistem treba da objedini sve tematske cjeline od geološke, strukturno-tektonske, hidrogeološke, inženjersko-geološke i mineralne sirovine. Postojeći podaci u Federalnom zavodu za geologiju će biti integrirani u jedinstven sistem. Tehnološka osnova sistema čini ESRI-ev geografski aplikacijski serverski paket ARCINFO. Tokom 2006 godine ( u skladu sa programom rada i planom nabavke) nabavljen je sotfware ArcInfo za nesmetan početak razvoja Geološkog informacionog sistema.