Senja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Senja
Geografija
Površina1.586.3[1] km2
Administracija
Država
Demografija
Stanovništvo7.772 (2009)

Senja (sjevernolap. Sážžá) jeste drugi najveći norveški otok (ne računajući Svalbard). Nalazi se uz obalu u okrugu Troms, a najbliži mu je grad Finnsnes. Povezan je s kopnom mostom Gisund. Općine smještene na Senji jesu Lenvik (dio koje se nalazi na kopnu), Berg, Torsken i Tranøy. 1. januara 2008. otok je imao 7.782 stanovnika.

Senja se spominje u romanu Davida Arminea Howartha We Die Alone: A WWII Epic of Escape and Endurance, koji govori o Drugom svjetskom ratu. Također, u računarskoj igri Tibia postoji otok istog imena.

Ime[uredi | uredi izvor]

Staronordijski oblik imena također je morao glasiti *Senja. Značenje je nepoznato, ali možda je povezano sa glagolom sundra ("raskidati", "razdvojiti"). Zapadna obala otoka razuđena je i rascjepkana brojnim malim fjordovima.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Sjeverna i zapadna obala otoka okrenuta je otvorenom moru. Tu se direktno iz mora dižu strme planine s oštrim i grubim stijenama, s ponekim ribarskim selom (kao što su Gryllefjord ili Husøy) gdje god ima nešto nizije. Istočni i južni dijelovi imaju ravniji reljef, planine su zaobljenije, a ima i šuma, rijeka i obradivog zemljišta.

Atrakcije[uredi | uredi izvor]

Senju često nazivaju "Norveškom u malom" pošto raznovrsni pejzaž otoka odražava gotovo čitavu lepezu norveške prirode. Otok je u samoj Norveškoj dobro poznat po lijepom krajoliku i promovira se kao turistička atrakcija.

Među znamenitostima Senje nalaze se nacionalni park Ånderdalen s planinama i borovim šumama uz obalu[2], tradicionalne ribarske zajednice te "Senjski trol" (nor. Senjatrollet), najveći trol na svijetu. U najjužnijoj općini, Tranøyu, postoji nekoliko manjih muzeja koji dokumentiraju lokalnu historiju.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Statens kartverk. "Øyer i Norge - største i hvert fylke" (Excel) (jezik: Norwegian). Arhivirano s originala, 1. 2. 2014. Pristupljeno 29. 10. 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  2. ^ "Nacionalni park Ånderdalen" Arhivirano 6. 6. 2011. na Wayback Machine, Uprava za očuvanje prirode (nor.)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]