Shakira

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Shakira na 24. dodjeli Latin Grammy nagrada (2023.)

Shakira Isabel Mebarak Ripoll (rođena 2. februara 1977), kolumbijska je pop pjevačica i kantautorica.

Svoje vokalne sposobnosti pokazuje kroz rock, latino i orijentalnu muziku prateći to trbušnim plesom. Rođena je u Barranquilli (Kolumbija), tako da joj je maternji jezik španski, a pored navedenog govori još i engleski i portugalski, a donekle se služi francuskim, italijanskim, katalonskim i arapskim jezikom.

Prva dva albuma su slabije prodavana, tako da nije bila poznata izvan Kolumbije, da bi je njen album iz 1995. godine, Pies descalzos odlično prošao u Španiji i Latinskoj Americi. Godine 1998. izdaje novi album Donde estan los ladrones?, koji je prodat u deset miliona kopija širom svijeta.

Svoj prvi album na engleskom jeziku Whenever, Wherever, izdala je 2001. godine i njime je postigla uspjeh i na području država drugih govornih područja. Album je prodat u dvadeset miliona kopija širom svijeta. Četiri godine kasnije, izdaje dva nova albuma: Fijacion Oral Vol.1 i Oral Fixation Vol.2, a među pjesmama se nalazi i veliki hit "Hips don't lie".

Shakira je 1997. godine osnovala fond 'Pies Descalzos Foundation', u okviru kojeg se nalaze specijalne škole za siromašnu djecu širom Kolumbije.


Nedovršeni članak Shakira koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.