Sinagoga u Višegradu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sinagoga 1905.

Sinagoga u Višegradu u istočnoj Bosni i Hercegovini sagrađena je između 1904. i 1905. prema nacrtima arhitekta Kuninga.[1]

Izgradnjom mosta Mehmeda-paše Sokolovića na Drini, Višegrad se razvio u važan most između Srbije i Bosne, što je potaknulo naseljavanje židovskih trgovaca i razvoj vlastite zajednice. Višegrad je dobio svoju sinagogu, ali je početkom 20. stoljeća dotrajala pa su odlučili izgraditi novu.

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Arhitektonski je novo svetište jako podsjećalo na crkvu jer je uz glavni ulaz imalo dva tornja, iznad kojih se nalazio i prozor koji je podsjećao na rozetu s Davidovom zvijezdom. Iznad njega se uzdizao štit koji je s dvije kule bio povezan s koritom. Kule su bile okrunjene malim kupolama, slično aškenaskoj sinagogi u Sarajevu, pa je i njihov gornji dio bio poligonalan. Poligonalni gornji dio karakterizirali su veliki prozori. Glavna prostorija imala je četiri prozorske osi. Kao i većina sefardskih sinagoga, i Višegrad se odlučio za dvodnevno rješenje u kojem žene i muškarci mogu moliti odvojeno. Prema planu iz 1903. do glavnog ulaza vodilo je široko stubište. Danas je zgrada sačuvana samo u vrlo smanjenom obliku. Glavno pročelje je bez tornjeva, čiji je donji dio još uvijek prepoznatljiv jer strši iz pročelja. Također nedostaju stražar i vijenac, kao i prozori na glavnom pročelju. Smanjena je i visina ulaznih vrata.

Nakon Drugog svjetskog rata zgrada sinagoge pretvorena je u vatrogasni dom, a od 2013. na zgradi se nalazi spomen-ploča koja podsjeća na tu prijašnju namjenu.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Center for Jewish Art -Index". cja.huji.ac.il. Arhivirano s originala, 17. 6. 2022. Pristupljeno 18. 10. 2022.
  2. ^ Agencije (23. 9. 2013). "Postavljena spomen-ploča na zgradu bivše sinagoge u Višegradu". Nezavisne novine (jezik: srpski). Pristupljeno 18. 10. 2022.