Sonic Unleashed

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sonic Unleashed
Omot svakog izdanja
Razvijač(i)Sonic Team
Dimps
Izdavač(i)Sega
Gameloft
Distributer(i)Akinori Nishiyama
Režiser(i)Yoshihisa Hashimoto
Producent(i)Akinori Nishiyama
Dizajner(i)Takao Hirabayashi
Masayuki Inoue
Yoshinobu Uba
Hideo Otsuka
Programer(i)Akinori Nishiyama
UmjetnikSachiko Kawamura
Yuji Uekawa
PisacKiyoko Yoshimura
Kompozitor(i)Tomoya Ohtani
Fumie Kumatani
Kenichi Tokoi
Hideaki Kobayashi
Takahito Eguchi
SerijalSonic the Hedgehog
PogonHedgehog engine
PlatformaWii, PlayStation 2, Xbox 360, PlayStation 3, mobilni uređaji
Datum(i) objave18. 11. 2008
ŽanrPltaformer, Akcijsko-avanturistička igra, Beat 'em up
Režim(i)Jedan igrač

Sonic Unleashed (japanski: ソニックワールドアドベンチャー, preslovljeno: Sonikku Wārudo Adobenchā, doslovno: Sonic – svjetska pustolovina)[1] je platformerska igra u seriji videoigara Sonic the Hedgehog. Nakon što Sonicov protivnik doktor Eggman uništi svijet laserom koji je koristio da probudi Dark Gaju, zlo stvorenje kojim planira preuzeti svijet i napraviti Eggmanland, na Sonicu je da spasi svijet i ponovo porazi Eggmana. Sonic na putu spašava Tailsa i Profesora Picklea, komičnog profesora koji zna sve o priči Dark Gaje, i upozna novog prijatelja, "Chipa", malog letećeg miša koji izgubi svoje sjećanje nakon što se Dark Gaia probudi. Kasnije se Chip sjeti da je Light Gaia, biće koje smiruje Dark Gaju. Igra ima dva načina, brzi tradicionalni nivoi gdje Sonic trči kroz svjetove, napada robote i preskače rupe u 3D i 2D perspektivu[2], i noćne nivoe. Zbog mutacije koju je Eggman načinio nad Sonicom, kad završi dan se Sonic se pretvori u "Werehoga", dlakavog ježa sa snagom vuka i rukama koje može rastezati. Tokom novih nivoa, Sonic the Werehog napada čudovišta koje je poslao Dark Gaia.

Razvoj igre započeo je 2006. godine nakon pravljenja pogona za igru (Hedgehog engine). Trebala je biti nastavak videoigre Sonic Adventure 2, no Sonic Team, razvijač, je počeo dodavati mnoge nove elemente i inovacije koje su se razlikovale od ranijih igara, te je igra stekla ime Unleashed. Werehog je bio dodan da privuče igraće kojim Sonic još nije bio poznat. Kasnije se na internet uspjelo procuriti par snimaka i ilustracija igre. Postojale su 3 verzije igre, verziju za Xbox 360 i PS3 razvio je Sonic Team, a Dimps je razvio verzije za Wii i PS2. Za mobilne uređaje igru je razvila kompanija Gameloft. Sve tri verzije prate iste stilove (mijenjanje između dana i noći te slični nivoi) s razlikama u izgledu, dizajnu i kontrolama. Videoigra izašla je u novembru 2008, i u Japanu mjesec nakon.

Anticipacija za videoigru bila je visoka, mnogi novinari videoigara mislili su da će ova igra vratiti Sonica nazad u centar pažnje nakon neuspjeha igre Sonic the Hedgehog (2006). igra jest bila uspjeh komercijalno—prodano je više od 2.45 miliona kopija—ali se nije proslavila kritički. Mnogim recenzentima su omiljeni dijelovi igre bili nivoi po danu, brzina, muzika, dizajn okoliša i grafike, ali kriticizam se pojavio zbog Werehogovih nivoa i nekih loših koncepata za način igre. Većinom se smatralo da Sonic Unleashed jednostavno nije igra koja je mogla ponovo osnažiti interes u serijal. Sega je odlučila maknuti igru s tržišta u 2010. jer su se htjeli riješiti svih videoigara franšize s lošim ocjenama.[3] Uprkos tome, u aprilu 2014. je igra bila postavljena za prodaju na PlayStation Networku i u martu 2017. se pojavila na servisu PlayStation Now. Sonic Unleashed je također jedna od nekoliko igara za konzolu Xbox 360 koja je kompatibilna s njezinim nasljednikom, Xbox One.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Igra započinje u svemiru na Eggmanovom letećem brodu s nepoznatim motivom. Sonic se pojavi na brodu da ga zaustavi i njih dvoje se počnu boriti. Eggman uhvati Sonica, ali se Sonic, koristeći smaragde haosa, pretvori u Super Sonica i uspije zaustaviti Eggmana. Eggman se preda pa se Sonic smiri, ali ga Eggman iznenada zarobi i isisa mu energiju. Dok je zarobljen, pogodi ga zrakom negativne energije smaragda haosa. Ta zraka Sonica pretvori u Werehoga, čudovišnu verziju sebe. Koristeći energiju te zrake također pogodi Zemlju i probudi čudovište zvano "Dark Gaia", te Sonica baci na Zemlju. Sonicov pad zaustavi svjetleća kugla, koja ga ponovo pusti. Sonic se zabije u tlo i ugleda malo stvorenje nalik mišu. Malo nepoznato biće kaže Sonicu da se ne sjeća ničega i odluči ga pratiti na avanturi. Sonic mu dopusti, i nakon što biće pokaže interes u sladoled zvan "Chocolate Chip Sundae Supreme", Sonic mu dadne nadimak "Chip". Nakon jednog dana ne uspiju riješiti ni jedan problem, sve dok ne sretnu Tailsa. Tails kaže da s ovom krizom može pomoći profesor Pickle, naučnik koji istražuje Dark Gaju. Pronađu ga u Mazuriju, i on ih odvede u Spagoniju (državu u kojoj je njegova laboratorija) gdje kaže da se svakih hiljadu godina budi Dark Gaia i da ga zaustavi Light Gaia. Da probude Light Gaiu, moraju staviti smaragde haosa u palate diljem svijeta što će Light Gaji dati pozitivnu energiju da porazi Dark Gaju i njegovu negativnu energiju. Sonic i Chip odu na veliku avanturu vračajući kontinente nazad na svoja mjesta dok ih Eggman ne pokuša zaustaviti. Sonic napokon porazi Eggmana nakon što posjeti Eggmanland, ali još uvijek moraju poraziti Dark Gaju. Chip se, malo prije Eggmanlanda, sjeti da je Light Gaia, i kad stigne čas da uništi Dark Gaju, spoji sve palate svijeta u diva od palata. Light Gaia i Sonic, koji kasnije postane Super Sonic, poraze Dark Gaiu, i Light Gaia baci Sonica nazad na Zemlju prije nego što umre. Sonic na ruku stavi Light Gajinu ogrlicu kao uspomenu i počne trčati s Tailsom u potrazi za njihovom sljedećom avanturom.

Doživljaj igre[uredi | uredi izvor]

2D perspektiva u nivou tokom dana (Shamar, Wii/PS2) Nivo tokom noći (Adabat, Xbox 360/PS3)
2D perspektiva u nivou tokom
dana (Shamar, Wii/PS2)
Nivo tokom noći (Adabat, Xbox
360/PS3)

Postoje dva načina igre. Po danu igrač kontrolira Sonica kao ježa. Sonic može trčati, skakati, ciljati na robote napadom Homing attack, ubrzati svoje trčanje da se probije kroz zidove Boostom, klizati se na podu, probijati se kroz tlo i koristiti Light Speed Dash, potez kojim se zakači za lanac prstenova da pređe rupe. Po noći se Sonic pretvori u Werehoga. Ima napade kojim uništava robote i čudovišta Dark Gaje. Ima ruke koje se može rastezati i zakačiti se za rubove platforma. Za prijelaz igre su potrebne medalje sunca i mjeseca kojim se mogu otključati nivoi. Izvan nivoa postoje lokacije koje se mogu istražiti i može se pričati s NPC-evima. Za prijelaz iz jedne lokacije u drugu igrač treba otvoriti mapu svijeta, odabrati želi li da bude dan ili noć i onda može otputovati u drugu lokaciju.

Nivoi[uredi | uredi izvor]

Spisak nivoa u videoigri
Nivo Država Boss borba
Windmill Isle Apotos /
Savannah Citadel (Nema u verziji za Wii/PS2) Mazuri Egg Beetle
Rooftop Run Spagonia Egg Devil Ray
Cool Edge Holoska Dark Moray
Dragon Road Chun-Nan Dark Gaia Phoneix
Skyscraper Scamper (Nema u verziji za Wii/PS2) Empire City /
Arid Sands Shamar Dark Guardian
Jungle Joyride Adabat Egg Lancer
Eggmanland Egg Dragoon, Dark Gaia, Perfect Dark Gaia (finalni boss)

Likovi[uredi | uredi izvor]

Spisak likova u igri
Ime lika Glas
Sonic the Hedgehog Jason Griffith (engleski), Jun'ichi Kanemaru (japanski, Sonic the Hedgehog), Tomokazu Seki (japanski, Sonic the Werehog)
Sonic je glavni lik igre. On je zadržao sve svoje vještine iz prijašnjih igri uz par novih. Vještine su mu: Boost, (spontano ubrzavanje) Light speed dash, (let pri stajanju pred lanac prstenova) stomp, (udarac od tlo) puzanje i Air boost (spontano ubrzavanje u zraku). Sonic je tokom dana jež, a noći se pretvori u Werehoga. Werehog ima ruke koje se rastežu i cipele s bodljama. Na kraju igre postane Super Sonic. Sonic se u ovoj igri ponaša slično prijašnjim, voli ići na avanturu, družiti se s prijateljima, te je pomalo arogantan i umišljen.
Chip (Light Gaia) Tony Salerno (engleski), Ryōko Shiraishi (japanski)
Chip (Light Gaia) je Sonicov sidekick. Prati Sonica, te je prvi protagonist, osim Sonica, koji se pojavljuje. Pri kraju oda da je zapravo Light Gaia i da treba zaustavljati Dark Gaju. Protiv Dark Gaje se bori sa Sonicom (u formi Gaia Collosusa, diva od palata), te spasi Sonica i nestane uz Dark Gaju. Chip je šašav i ponekad strašljiv, ali postane hrabriji i snažniji kasnije.
Doktor Eggman Mike Pollock (engleski), Chikao Ōtsuka (japanski)
Doktor Ivo "Eggman" Robotnik glavni je negativac. On pokušava ubiti Sonica i preuzeti svijet uz pomoć Dark Gaje. Iako je opasan i pametan, Eggman zna i biti šašav, hiperaktivan i nespretan.
Dark Gaia /
Dark Gaia je zlo čudovište pod Eggmanovom kontrolom. Sudbina mu je uništiti svijet, što sprječava Light Gaia. Ali kad ga Eggman probudi, postane zlobniji nego što je ikad prije bio. Na kraju igre je uspješno poražen.
Profesor Pickle Dan Green (engleski), Chō (japanski)
Profesor Pickle je komičan znanstvenik koji proučava Dark Gaju i pomaže Sonicu i Chipu na putu. On voli sendviče od krastavaca o kojim stalno priča.
SA-55 (Orbot) Christopher Collet (engleski), Mitsuo Iwata (japanski)
SA-55-u, Sassu, ili Orbotu je ovo prvo pojavljivanje. Ovdje izgleda malo drugačije nego u kasnijim igrama. Tijelo mu je istog okruglog savitljivog oblika, ali mu je tijelo bijelo (kasnije postalo crveno). Ovdje je pokazao svoje drske, sarkastične i iritantne karakteristike.
Miles "Tails" Prower Amy Palant (engleski), Ryo Hirohashi (japanski)
Tails se u igri ne može kontrolisati, ali se može njegov avion u dva nivoa gdje puca robote Eggmana. Tails jest važan lik jer bez njega se ne bi moglo prolaziti kroz nivoe kartom kojom je napravio. Uz to je pomogao pronači profesora Picklea.
Amy Rose Lisa Ortiz (engleski), Taeko Kawata (japanski)
Amy je sporedni lik u ovoj igri. Pojavi se iznenada tražeći Sonica, ali ga ne prepozna kao Werehoga. Kasnije sazna da je to on i počne ga juriti gdje god ide, uz to je prijateljica s profesorom Pickleom. Sonic također pokaže da mu se Amy možda sviđa malo više nego što je prije pokazao.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Japanski logo igre s originalnim imenom

Nakon komercijalnog i kritičkog neuspjeha igre Sonic the Hedgehog (2006), Sega nije izgubila vrijeme u stvaranju nasljednika zbog kojeg ljudi ne bi samo zaboravili na njihovu prethodnu igru, već i prihvatili seriju igara kao što su to činili tokom dana Mega Drivea. Razvoj igre bio je najavljen 2008. Sonic Unleashed trebala je biti treća igra mini-serijala Sonic Adventure[4] s naslovom Sonic World Adventure za koju je već bio napravljen logo. Tim je izmislio dovoljno novijih idea koje su igru razdvojile od Sonic Adventure i njenog nastavka, i zato idea treće igre serijala bila je ukinuta i odlučili su da novo ime bude Sonic Unleashed.[5] Kasnije se saznalo da bi Sonic World Adventure ostalo Japansko ime igre.[6]

Jedna od glavnih zamjerki koju je producent Yoshihisa Hashimoto imao uz razvoj igre bili su načini za izbjegavanje igre "na tračnicama" kao u prošlim naslovima, ali zadržavanje interaktivnog osjećaja, istodobno s energičnošću i osjećajem brzine. Ova namjera dovodi do eklektičnih djela, implementacije radnji poput Quick Step/Drift/Stomping/Sonic Boost (zadnji je bio prenesen iz Sonic Rush), te dodavanje objekata koji mijenjaju staze ovisno o ispravnosti unosa gumba (što bi postalo Quick time event).[7] Ideja za Quick Step izvedena je iz toga da se igrač obično kreće u 3D igri pomoću left sticka, ali budući da je analogan, ograničava korisnikov potez na linearne pravce. Stoga je teško ostaviti ih da se non-stop kreću u kompliciranom 3D okruženju sami left stickom. Time je potreban sistem koji omogućava Sonicu da se brzo kreće i izbjegava prepreke i tada je dovedena tehnika.[8]

Ring Energy značajku uveo je Yoshihisa Hashimoto tako da nagradi igrača kad skuplja više prstenova. Skupljajuči više prstenova, igrač će popuniti Ring Energy metar što će mu dopustiti da koristi Sonic Boost.[8]

Sonic the Werehog ideju izmislio je tim uz pomoć Sachika Kawamure. Tim je htio uvesti novi, stimulirajući element. Dali su mu ovu posebnu sposobnost jer "bi bilo zabavno da Sonic koristi svoje ruke kao oružje, jer su uglavnom njegovo glavno oružje noge zato što trči", ovime dobili su ideju ruku koje Sonic može rastezati. Radnja igre je također igrala važnu ulogu u razvoju. Tim ju je htio napraviti jednostavnom i pratljivom, ali također potrebnom.[9]

Što se tiče dizajna modela, direktorica umjetnosti, Sachiko Kawamura, htjela je redizajnirati Sonica i pretvoriti ga u "idealnog Sonica" kojeg bi mogli prepoznai fanovi diljem svijeta. Pokašala je pronači balansu između njegovog modernog i klasičnog dizajna. Jedna primjetljiva izmjena Sonicovom dizajnu je smještaj njegovih usta na desnoj strani, iako je obično u sredini. Nikakve promjene nisu bile načinjene sporednim likovima. Dizajn svakog nivoa bio je baziran na pravo područje s pitanjem "što bi bilo da Sonic živi u pravom svijetu?". Iako je igru inspirirao pravi svijet, stil je izgledao više kao crtić nego prijašnja igra.[7] Zbog Sonicove povećane brzine u ovoj igri, svaki nivo bio je napravljen da bude 10~20Km dug.[8]

Igru je razvijao Sonic Team. Igra je na više platforma i koristila je dva pogona. HD verzije (Xbox 360, PS3) koristile su Hedgehog Engine pogon, a SD verzije (PS2, Wii[10]) koristile su Seginu "Sega engine".

Wii verzija bila je razvijena da iskoristi sve mogućnosti Wii kontrolera. Igra ima opciju za Wii Remote i Wii Nunchuck, gdje se neki pokreti mogu izvršiti gumbovima, a neki micanjem kontrolera. Uz to se može koristiti GameCube i Wii Classic kontroler. Iako su nivoi u toj veriji (i verziji za PS2) drugačije dizajnirani od HD verzija, izgled i motivi su isti.[10] S razvojem nivoa po danu u SD verzijama pomogli su Dimps.

Inicijalno je Sega rekla da bi Sonic Unleashed bila ekskluzivno igra za jednog igrača, ali je nastala sumnja nakon aludiranja online režima na E3-u 2008. Kasnije je u intervju Sega potvrdila da igra neče imati online režim.

Sega bi 12. 3. 2008 trademarkala ime Sonic Unleashed.[11] Snimke scena, nivoa i ilustracije likova bi iste godine procurile na internet, a nakon toga i video.[12] Sega je naslov igre potvrdila 3. 4. 2008 s par snimaka ekrana i videom

Muzika[uredi | uredi izvor]

Igrin originalni soundtrack, Planetary Pieces: Sonic World Adventure Original Soundtrack, izašao je kao set s tri diska u Japanu 28. 1. 2009. Glavnu pjesmu, "Endless Possibility", izvodi Jaret Reddick Američkog rock benda Bowling for Soup. Završna pjesma je balada sporog tempa, "Dear My Friend", koju izvodi pjevač Brent Cash.

Prijem i nasljeđe[uredi | uredi izvor]

Kritike Sonic Unleashed bile podijeljene između pozitivnih i negativnih. Najčešće ocjene HD verzija bile su 4-6/10. IGN dali su igri 4.5/10 rekavši da su nivoi po danu bili bolji, ali da su putovanja između lokacija bile "dosadne" i da Werehog nivoi "nisu bili u Sonic stilu".[13] IGN-ova recenzija igre je dan danas najniža recenzija igre u Sonic franšizi, te najniža recenzija same igre. SD verzije dobile su puno pozitivnije kritike, najčešće ocjene za njih bile su 6-8/10. Nintendo Power su dali najpozitivniju recenziju igre.

Igra je danas dobila više priznanja među obožavateljima i smatra se kultnim klasikom. Obožavatelji smatraju igru Sonicovim povratkom nakon "sramotnog" neuspjeha Sonic the Hedgehog (2006). Obožavatelji misle da je Sega napravila ovu igru kao ispriku za prijašnju igru, te vole "inovativne" režime igre.

Sega je pokazala da pamte ovu igru, koristeći noviju verziju Hedgehog engine pogona u igrama Sonic Generations i Sonic Forces. Te igre također koriste Boss borbu "Egg Dragoon", a Sonic Generations također koristi redizajniranu verziju nivoa "Rooftop Run".

Archie Comics napravili su adaptaciju ove igre u jednom od izdanja Sonic stripa, koristeći Werehoga u nekim od priča. Marza Animation Planet napravili su kratki reklamni film za igru zvan Sonic: Night of the Werehog.[14]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Ovo je posljednja igra u franšizi koja bi koristila 4Kids Entertainment glasove (osim Mikea Pollocka, koji bi ostao do danas).
  • Ovo je treća igra u franšizi koja ima E10+ ocjenu.
  • Velika inspiracija za izgled ove igre bila je stil Pixar Animation Studios filmova

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "gamesTM Sonic Unleashed Scans | Camp Sonic". web.archive.org. 22. 7. 2008. Arhivirano s originala 22. 7. 2008. Pristupljeno 12. 3. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. ^ Sega UK. "Sega: Games: Sonic Unleashed". Arhiv originala 2. 11. 2014. Pristupljeno 25. 6. 2008.
  3. ^ "Sub-standard Sonics de-listed | Games Industry | MCV". web.archive.org. 11. 5. 2011. Arhivirano s originala 11. 5. 2011. Pristupljeno 12. 3. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  4. ^ "GamesRadar+". gamesradar (jezik: engleski). Pristupljeno 15. 4. 2020.
  5. ^ "Sonic City Blognik | "Sonic World Adventure"". web.archive.org. 1. 7. 2008. Arhivirano s originala 1. 7. 2008. Pristupljeno 15. 4. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  6. ^ "gamesTM Sonic Unleashed Scans | Camp Sonic". web.archive.org. 13. 9. 2008. Arhivirano s originala 13. 9. 2008. Pristupljeno 15. 4. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  7. ^ a b "Blog by SEGA_SonicUnleashed-IGN". IGN.com. SEGA_SonicUnleashed. 2. 12. 2006. Arhivirano s originala, 12. 7. 2017. Pristupljeno 21. 8. 2016.
  8. ^ a b c "SEGA Blog | Sonic Unleashed Dev Diary #2- Yoshihisa Hashimoto". web.archive.org. 24. 7. 2013. Arhivirano s originala 24. 7. 2013. Pristupljeno 15. 4. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  9. ^ "Destructoid interview: Sonic Unleashed". Destructoid (jezik: english). Arhivirano s originala, 29. 10. 2020. Pristupljeno 15. 4. 2020.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  10. ^ a b Riley, Patrick (16. 5. 2008). "Interview with Ricardo Torres. Gamespot: Sonic Unleashed Interview 1". Gamespot. Arhivirano s originala, 3. 1. 2013. Pristupljeno 16. 5. 2008.
  11. ^ McWhertor, Michael (12. 3. 2008). "Sonic Unleashed Trademarked By Sega". Kotaku. Arhivirano s originala, 31. 1. 2012. Pristupljeno 12. 3. 2008.
  12. ^ "Leak: Erste Sonic Unleashed Screens?". SEGA ON. 22. 3. 2008. Arhivirano s originala, 27. 3. 2008. Pristupljeno 22. 3. 2008.
  13. ^ "IGN: Sonic Unleashed Review". web.archive.org. 6. 12. 2008. Arhivirano s originala 6. 12. 2008. Pristupljeno 16. 4. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  14. ^ Cijeli kratki film na YouTubeu