Sveti Barnaba

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku je potrebna jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Ikona sv. Barnabasa

Barnaba je bio jedan od Apostola, i kao takav je spomenut na mnogim mjestima, izmedju ostalog i u Pavlovim poslanicama. Poznat je po svom Jevanjdelju koje hriscanska crkva ne priznaje kao kanonsko. Predpostavlja se da je njegovo jevanđelje jedno od onih brojnih koja su zabranjena 325. godine na Nikejskom koncilom. U Barnabinom jevamđelju se doslovno tvrdi da Isus nikada sebe nije smatrao Bozanstvom, a ni bozijim sinom, naprotiv on je jedino pozivao u obozavanje jednog jedinog Boga, dakle pozivao je u čisti monoteizam. Zbog ovakvog sadržaja jevanđelje je odbačeno, jer je negiralo istosustnost Boga i Isusa, negiralo je da isus posjeduje božansku prirodu.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: