Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze engl. World Tuberculosis Day (24. mart) obilježava se s ciljem podizanja svijesti javnosti da je tuberkuloza u velikom dijelu svijeta do danas ostala epidemija uzrokujući 1.6 miliona smrtnih sučajeva svake godine, većinom u zemljama trećeg svijeta.

Krajem 19. vijeka od tuberkuloze je umirao svaki sedmi stanovnik Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Onda je 24. marta 1882 godine dr. Robert Koch u Berlinu objavio svoje otkriće: bacil tuberkupoze, što je predstavljalo najznačajniji korak u kontorli epidemije i suzbijanju ove, u to vrijeme, veoma smrtonosne bolesti.

Stotinu godina kasnije, 1982 godine Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti (IUATLD) predložila je da se 24. mart zvanično proglasi Svjetskim danom borbe protiv tuberkuloze. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i mnoge druge organizacije pridružile su se Međunarodnoj uniji za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti 1996 godine kako bi povećale značaj proslavljanja Svjetskog dana borne protiv tuberkuloze.


Tuberkuloza i AIDS u Africi[uredi | uredi izvor]

Broj ljudi oboljelih od tuberkuloze se u Južnoj Africi posljednjih godina utrostručio. Visoka stopa zaraženih HIV-om otežala je liječenje tuberkuloze. Stanovnici Južne Afrike koji su oboljeli, tokom šestomjesečnog liječenja dobijaju pomoć, zbog čega se događa da namjerno sprječavaju izliječenje kako bi tu pomoć nastavili primati.