Tabla (košarka)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tabla s obručem
Tipična tabla s obručem u privatnom vlasništvu

Košarkaška tabla je dio košarkaške opreme. To je vertikalno uzdignuta tabla na koju je pričvršćen obruč. Pravi se od ravnog, krutog materijala, najčešće od pleksiglasa. Obično je oblika pravougaonika i takva se koristi u NBA, NCAA i međunarodnoj košarci. Ipak, mnoge table mogu biti i ovalnog oblika, naročito u amaterskoj igri.

Obruč se montira na tablu preko fleksibilne spone, tj. nosača, koji apsorbira silu koju proizvede lopta pri dodiru s obručom ili igrač prilikom zakucavanja, pa se obruč ponovo vraća u horizontalni položaj.

Tabla se vrlo često koristi u igri da se o nju lopta odbije u obruč. Za razliku od obične košarke, u košarci na pijesku i netbolu tabla se uopće ne koristi, već samo obruč.

Dijagram košarkaške table[uredi | uredi izvor]

Dimenzije su određene pravilima FIBA-e, NBA i NCAA.