Tetrafobija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lift u jednoj zgradi u Šangaju gdje su preskočeni brojevi 4, 13 i 14

Tetrafobija je averzija ili strah od broja 4. Najčešće se javlja u zemljama Istočne Azije kao što su Kina, Japan, Koreja i Tajvan.

Kineska riječ za broj četiri zvuči slično kao riječ za smrt u mnogim formama govornog kineskog jezika. Slično je i u sino-japanskom i sino-korejanskom jeziku.

Posebna se pažnja obraća izbjegavanju broja 4 tokom praznika ili u slučaju bolesti u porodici, naročito u kineskoj kulturi. Tako se izbjegavaju svi brojevi koji u sebi sadrže brojku 4 kao 14, 24, i sl. U ovim zemljama, spratovi sa ovim brojevima se preskaču u zgradama, hotelima, kao i u bolnicama. Stolovi označeni brojevima 4, 14, 24 i sl. također se izbjegavaju na večerama povodom vjenčanja ili drugih društvenih okupljanja. U kompleksima za stanovanje blokovi zgrada koji bi trebali da nose brojeve 4, 14, 24 i sl. obično nose brojeve 3A, 13A, 23A itd.

U Hong Kongu, u zgradama kao što su Vision City[1] i The Arch[2], preskočeni su spratovi od 40 do 49, tako da odmah poslije 39. sprata je 50. sprat. Ovo zbunjuje ljude koji nisu svjesni tetrafobije i vjeruju da navedeni spratovi nedostaju.

U Kini serije vojnih aviona počinju sa brojem 5, kao u slučaju aviona, a tajvanska i južnokorejanska mornarica ne koriste broj 4 na svojim brodovima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 18. 7. 2007. Pristupljeno 2. 3. 2009.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ "Arhivirana kopija" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 19. 4. 2009. Pristupljeno 2. 3. 2009.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)