Treći čovjek

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Treći čovjek (engleski: The Third Man) jest film noir iz 1949. u režiji Carola Reeda, scenariste Grahama Greenea, u kojem su glavne uloge igrali Joseph Cotten, Alida Valli, Orson Welles i Trevor Howard. Radnja filma se dešava u Beču nakon Drugog svjetskog rata. Usredotočuje se na Holly Martins, Amerikanca kojem posao u Beču daje prijatelj Harry Lime, ali kad Holly stigne u Beč, zatiče ga vijest da je Lime mrtav. Martins se zatim susreće s Limeovim poznanicima u pokušaju da istraži što on smatra sumnjivom smrću.

Atmosferska upotreba crno-bijele ekspresionističke kinematografije Roberta Kraskera, s oštrim osvjetljenjem i izobličenom tehnikom kamere "holandskog ugla", glavna su obilježja Trećeg čovjeka. U kombinaciji s ikoničnom tematskom muzikom, nepoželjnim mjestima snimanja i poznatim izvedbama s glumačke pozicije, stil evocira atmosferu iscrpljenog, ciničnog poslijeratnog Beča na početku hladnog rata.

Godine 1999. Britanski filmski institut proglasio je Trećeg čovjeka za najveći britanski film svih vremena. Anketa sa 150 glumaca, režisera, pisaca, producenta i kritičara magazina Time Out u 2011. smatra ga drugim najboljim britanskim filmom ikad.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "100 best British films: the full list". Time Out. London. 9. 2. 2011. Arhivirano s originala, 13. 2. 2011.