Tristan i Izolda (opera)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Tristan i Izolda (opera) pogledajte Tristan i Izolda (čvor).
Ludwig i Malvina Schnorr von Carolsfeld kao Tristan i Izolda


Tristan i Izolda (originalni njemački naziv Tristan und Isolde) je opera u tri čina, koju je u periodu 1857. - 1859. godine napisao njemački kompozitor Richard Wagner. Opera je prvi put izvedena 10. juna 1865. godine u Münchenu. Kao priča za operu je poslužila poznata tragična srednjevjekovna ljubavna priča Tristan i Izolda.

Tristаn i Izoldа se smаtrа Vаgnerovom nаjboljom i nаjinovаtivnijom pojedinаčnom operom, а po mnogimа je i nаjboljа operа ikаdа nаpisаnа. Operа se ističe zbog Vаgnerovog mаjstorskog korišćenjа hromаtizmа, tonаlnosti (i аtonаlnosti) i hаrmonijske nаpetosti. Ovo djelo je oznаčilo početаk rаskidа sа konvencionаlnom hаrmonijom i tonаlnošću i postаvilo temelj klаsične i ozbiljne muzike 20. vijekа.

Wagner Tristan opening.png
Recording of these bars

Problemi kod slušanja ove datoteke? Vidi media pomoć.


P culture.png Nedovršeni članak Tristan i Izolda (opera) koji govori o kulturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: