Veselko Koroman

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Veselko Koroman je jedan od najznačajnih savremenih hrvatskih pjesnika i jedan od najznačajnih savremenih pjesnika na tlu Bosne i Hercegovine. Rođen je 1934. godine u Radišićima kod Ljubuškog. Većinu Koromanovog književnog rada obuhvata poezija ali piše i eseje, i književnu kritiku.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Objavio je slijedeće knjige pjesama:

  • Grad prema sjeveru (1957.)
  • Crne naranče (1965.)
  • Knjiga svanuća (1967.)
  • Svjetiljka od trnja (1971.)
  • Sjaj i rane (1975.)
  • Na tom svijetu (1977.)
  • Jezik na pašnjaku (1984.)
  • Mihovil, roman


System-users.svg Nedovršeni članak Veselko Koroman koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.