Windows 8

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Šablon nedostaje ikona.svg Na ovoj stranici se koriste jedan ili više šablona koji ne postoje.
Uklonite ili napravite nepostojeće šablone i zatim uklonite ovaj šablon.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste sposobni da ga prevedete, kliknite na link uredi i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Preferences-system.svg Ovom članku je potrebna jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Windows 8 Start Screen

Windows 8 je operativni sistem američke kompanije Microsoft za upotrebu na personalnim računarima, za kućne i poslovne desktop računare, prijenosnike, tablete i kućne multimedijalne računare (eng. home theater PC). Dio je Windows NT porodice operativnih sistema i nasljednik Windowsa 7. U stvarnosti ime Windows 8 se koristi za dva na prvi pogled vrlo slična operativna sistema koji su u stvarnosti potpuno nekompatibilni. Jedan sistem je onaj klasični računarski, dok je drugi onaj pod nazivom Windows RT predviđen za tablete koji koriste ARM procesore.

Snap feature: Xbox Music app, along Photos app snapped into a sidebar to the right side of the screen

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Razvoj ovog operativnog sistema je počeo prije izdavanja njegovog prethodnika 2009. godine. Njegovo postojanje je prvi puta objavljeno u januaru 2011. na sajmu potrošačke elektronike (eng. Consumer Electronics Show). Tokom razvojne i testne faze, Microsoft je izdao tri predrazvojne verzije sistema: Developer Preview (13. rujna 2011.)[1], Consumer Preview (29. veljače 2012.)[2] i Release Preview (31. svibnja 2012)[3]. Iz razvojne faze je izašao 1. august 2012.[4] i počele su pripreme za distribuciju. Predviđeno je da će biti dostupan na tržištu od 26. listopada 2012.

Windows 8 je baziran na dizajnerskom jeziku Metro i predstavljen s novim "Windows 8-style software", koji se može dobiti samo kroz sustav Windows Store. Windows 8 dolazi i sa novim početnim zaslonom, Internet Explorerom 10, nativnom podrškom za USB 3.0, novim antivirusnim programom Windows Defender, Windows To Go[5] i podrškom za UEFI SecureBoot.

Dostupan je u četiri glavna izdanja: Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 Enterprise i Windows RT. Prva tri imaju gotovo iste hardverske zahtijeve kao i Windows 7. Poslijednji je namijenjen pokretanju s tablet računalima s ARM arhitekturom i ima malo drugačije hardverske zahtijeve. Windows 8 Enterprise i Windows RT neće biti dostupni u slobodoj prodaji na optičkom disku; Windows RT će biti dostupan samo kao predinstaliran na tablete koji će biti u slobodnoj prodaji.

Hardverski zahtjevi[uredi | uredi izvor]

Windows 8 za kompjutere ima identične zahtjeve prema snazi procesora i grafičke kartice kao i prethodnici Windows 7 i Windows Vista. Oni su:

Minimalni hardverski zahtjevi za Windows 8
Architecture Windows 8 (32-bit) Windows 8 (64-bit)
Procesor 1 GHz [6]
Memorija 1 GB 2 GB
Grafička kartica DirectX 9 podrška
Hard disk 20 GB

Kritike[uredi | uredi izvor]

Nova verzija Windowsa za kompjutere je još prije puštanja u prodaju zbog revolucionarnih promena žestoko napadnuta od iskusnijih korisnika, stručnjaka i kompanija [7]. Kao odgovor na bezbroj kritika Microsoft je pokušao smiriti situaciju obećanjima upućenim kompanijama [8] i drastičnim smanjivanjem cijene upgradea s starijih varijanti sistema (Windows XP, Vista,7) usmjerenim prema korisnicima tako da na primer upgrade s Windows XP na Windows 7 se plaća 199 američkih dolara, dok je onaj s Windows XP na Windows 8 samo 39.99 dolara. [9]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Windows 8
Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još podataka o: Windows 8

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Vidi.hr - Windows 8 za developere (Pristupljeno 08.09.2012.)
  2. ^ Bug.hr - Windows 8 CP (Pristupljeno 08.09.2012.)
  3. ^ Windows 8 RP (Pristupljeno 08.09.2012.)
  4. ^ Bug.hr - Windows 8 RTM (Pristupljeno 08.09.2012.)
  5. ^ Bug.hr - Windows To Go (Pristupljeno 08.09.2012.)
  6. ^ PAE/NX/SSE2 Support Requirement Guide for Windows 8.
  7. ^ Windows 8 review: Yes, it's that bad
  8. ^ Microsoft reassures companies that Windows 8 won’t destroy their businesses
  9. ^ Microsoft Reveals Windows 8 Upgrade Price

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: