Aerodrom Mali Lošinj

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Aerodrom Mali Lošinj
Zračno pristanište Mali Lošinj
Aerodrom Mali Losinj www.openstreetmap.org 2012-11-7 19-40-41.png
IATA: LSZ – ICAO: LDLO
 
Vrsta aerodroma Aerodrom za prihvat aviona u javnom zračnom saobraćaju
Služi gradu Ostrvo Lošinj
Lokacija Mali Lošinj
Nadmorska visina 47 m
154 ft
Koordinate 44°33′57″N, 14°23′35″E
Internet stranice Službena stranica
Uzletno-sletne staze
Smijer
Dužina
ft m
Površina
02/20
2953 900
asfalt

Aerodrom Mali Lošinj je aerodrom u Hrvatskoj registrovan za javni domaći i međunarodni promet. Nalazi se na otoku Mali Lošinj. Ima uzletno-sletnu stazu dužine 900 m, širine 30 m, kodne oznake 1C prema ICAO-u. Staza je instrumentalna, za neprecizni prilaz, a dužinom zadovoljava uvjete za slijetanje i uzlijetanje STOL (Short take off and landing – kratko uzlijetanje i slijetanje) aviona.

Uzletno-sletna staza je izgrađena od asfalta, kao i staze za vožnju. Dvije staze za vožnju su postavljene pod uglom od 45° u odnosu na uzletno-sletnu stazu i zadovoljavaju sadašnji promet malih aviona. Aerodrom je osposobljen za dnevno letenje.

Prioritet je potreba produženja piste na 1.260 m, a realizaciji te namjere se već pridonijelo izradom potrebne projektne dokumentacije. Primorsko-goranski kanton učestvuje u financiranju ovog projekta.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]Airport symbol.svgFlag of Croatia.svg Nedovršeni članak Aerodrom Mali Lošinj koji govori o aerodromima u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.