Andrea Palladio

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Andrea Palladio
Example alt text
Rođenje 30. novembar 1508.
Padova, Italija
Smrt 19. august 1580.
Vicenza, Italija

Andrea di Pietro della Gondola, nazvan Andrea Palladio, (Padova, 30. novembar 1508. – Vicenza, 19. august 1580.) je bio značajan italijanski arhitekta i graditelj.

Zastupao je obnovu antičkih tradicija u arhitekturi cinquecenta. Njegove građevine obilježene su monumentalnošću i skladom proporcija. Služio se elementima antičkih građevnih slogova, u čemu mu je uzor bio rimski Panteon. U Vicenzi je pregradio gotičku vijećnicu, podigao palače Thiene, Chericati i Porto-Barbarano, vilu La Rotonda i Teatro Olimpico (prva kazališna građevina novoga vijeka, prema opisima Vitruvijevih antičkih teatara). U Veneciji je sagradio crkvu i samostan S. Giorgio Maggiore te pročelja crkava S. Francesco della Vigna i Il Redentore. Njegova ostvarenja i načela, prikazana u djelu "Četiri knjige o arhitekturi", znatno su uticala na razvoj evropske arhitekture, posebno engleske, u 17. i 18. vijeku (paladijanizam), te su pripremili put klasicizmu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Andrea Palladio

Galerija[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: