Arhitekt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Arhitekta)
Arhitekta

Arhitekta (arhitekt, arhitektica, arhitektkinja) je osoba koja vrši planiranje, projektovanje i nadgledanje izgradnje objekata. Uloga arhitekte je da donosi i usmjerava odluke koje se tiču aspekata građevinske estetike, kulture i sociologije. U generalnom značenju arhitekta je dizajner sheme ili plana. Riječ arhitekta dolazi od latinske riječi: architectus i grčke riječi arkhitekton (vrhovni graditelj), arhi (vrhovni) + tekton (graditelj, drvorezac).

Arhitekti se smatraju profesionalnim radnicima uporedivim sa doktorima, inžinjerima i advokatima koji moraju da frekventno donose građevinsko dizajnerske i planske odluke koje utiču na sigurnost i zdravstveno stanje društva. Arhitekti su dužni da imaju specijalizirano znanje i dokumentovano radno iskustvo da bi dobili registraciju, sličnu registracijama drugih profesionalnih radnika. Zahtjevi za dobijanje takve dozvole su različiti u raznim mjestima. Iako je arhitekta zvanje koje se specifično odnosi na registrovanog profesionalnog radnika, riječ se često koristi u širem značenju kao definicija nekoga ko unosi red u izgrađenu ili neizgrađenu okolinu kroz racionalne ili neracionalne konstrukcije koristeći se dizajnom. Naprimjer, postoje brodarski arhitekti, software arhitekti itd. Diplomirani studenti škola arhitekture, čiji zadaci nisu isključivo zadaci crtača, također se često nazivaju arhitektima.

Najprestižnija nagrada koju arhitekt može dobiti jest Pritzkerova, koja se smatra ekvivalentom Nobelove nagrade za arhitekturu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]