Atopijski dermatitis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Atopijski dermatitis
Drugi naziviEkcem
Umjereni slučaj dermatitisa šaka
SpecijalnostDermatologija
SimptomiSvrabna bolest, kožno crvenilo
KomplikacijeInfekcija kože[1]
VrsteAtopijski dermatitis, alergijski kontaktni dermatitis, iritantni kontaktni dermatitis, seboreični dermatitis, zastojni dermatitis[1]
Dijagnostička metodaNa osnovu simptoma[2]
Diferencijalna dijagnozaŠuga, psorijaza, dermatitis herpetiformis, lichen simplex chronicus[3]
TretmanOvlaživači, steroidne kreme, antihistaminici
Frekvencija245 miliona ljudi u 2015.[2] (3,34% svjetske populacije)

Atopijski dermatitis je veoma čest oblik upale kože. Obično se javlja kod osoba koje su sklone alergijama, najčešće kod male djece, obično oko trećeg mjeseca života, a pogađa 10-20% djece širom svijeta. Pored ovog naziva poznat je još i kao : ekcem, neurodermitis i endogeni ekcem.

Ovo dermatološko oboljenje nije prelazno.

Uzroci i nastanak[uredi | uredi izvor]

Stvarni uzrok bolesti nije poznat. Pretpostavlja se da je u pitanju greška u imunološkom sistemu, ali uzroci koji mogu potaknuti pojavu bolesti nisu do kraja utvrđeni niti su istovjetni za različite pacijente. Oboljenje spada u grupu atopijskih oboljenja i nasljednog je tipa. Oko 25 posto djece čiji je jedan roditelj atopičar sklona su toj bolesti, a postotak se penje i na 50 ako su oba roditelja atopičari.[2]

Simptomi[uredi | uredi izvor]

Najčešće se javlja kod novorođenčadi u vidu promjenama na koži u obliku crvenila, mjehurića s bistrim ili gnojnim sadržajem, suhe i raspucale kože. Najčešće zahvaćeni dijelovi tijela su: lice, vlasište, stražnji dio vrata i pregibi zglobova, ali bolest može da se proširi i na cijelo tijelo. Osobe koje pate od atopijskog dermatitisa sklone su superinfekcijama zbog poremećaja u vrijednostima T limfocita supresora. Bolest može da se povuče oko prve, treće ili sedme godine života, ili u pubertetu. Može se, međutim, dogoditi da oblik s kožnim simptomima prijeđe u bronhitis ili astmu i obrnuto, odnosno u tim razdobljima promijeni se samo organ koji reaguje na podražaje.

Liječenje[uredi | uredi izvor]

Oficijelna medicina za ovu bolest još uvijek nema lijek. Bolest se liječi samo simptomatski. Daju se antihistaminici, lijekovi koji ublažavaju alergijsku reakciju i kortikosteroidi.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Handout on Health: Atopic Dermatitis (A type of eczema)". National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. May 2013. Arhivirano s originala, 30 May 2015. Pristupljeno 19 June 2015.
  2. ^ a b c Carr WW (August 2013). "Topical calcineurin inhibitors for atopic dermatitis: review and treatment recommendations". Paediatric Drugs. 15 (4): 303–10. doi:10.1007/s40272-013-0013-9. PMC 3715696. PMID 23549982.
  3. ^ Ferri FF (2010). Ferri's Differential Diagnosis: A Practical Guide to the Differential Diagnosis of Symptoms, Signs, and Clinical Disorders (2nd izd.). Philadelphia, PA: Elsevier/Mosby. str. 132. ISBN 978-0323076999.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Šablon:Bolesti kože i potkožnog tkiva