Britanski trg (Zagreb)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Britanski trg

Britanski trg je jedan od zagrebačkih trgova.

Nazivi[uredi | uredi izvor]

1910. godine je nosio naziv Trg Ladislava Pejačevića, a istovremeno je nazivan i Ilički trg, po ulici pored koje se nalazi. Danas se naziva i Mali plac.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Na trgu se do marta 1910. godine nalazilo i srpsko pravoslavno groblje. Tada su grobove raskopavali i selili. Zagrebačke novine "Srbobran" su tih dana pisale o jednom porušenom, ali još očuvanom spomeniku, Ane Popović-Daničić, majke Đure Daničića. List je apelovao da se grob sačuva i prenese na groblje Mirogoj, kao i da je grob zapušten, šipkom gusto obrastao.[2] Decenijama je na trgu bila tržnica, kako je i danas, a u novije vrijeme u popodnevnim satima se održavaju sajmovi starina i antikviteta (od četvrtka do nedjelje).

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Svaku nedjelju zagrebački Britanski trg vraća se u prošlost i budi zagrebački duh. Arhivirano s originala, 20. 12. 2019. Pristupljeno 20. 12. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Србoбран, бр. 70., петак 2. (15.) април 1910., Заборављени гроб. Загреб. 1910. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)