Bryan Adams

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bryan Adams
Example alt text
Bryan Adams u Hamburgu
Rođenje 5. novembar 1959.
Kingston (Ontario), Kanada

Bryan Adams (5. novembar 1959.) je kanadski kantautor, gitarist i fotograf.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Kad mu je bilo 10 godina, stric mu je poklonio njegovu prvu gitaru, nakon čega je Bryan počeo pokazivati interes za muziku. Njegov otac to nije odobravao. Ubrzo nakon toga je uslijedila rastava Bryanovih roditelja, te on odlazi živjeti sa svojom majkom i bratom u Vancouver. S 15 godina napušta školu i započinje učiti svirati klavir.

1979. Adams je napravio svoj prvi doprinos u muzici kada zajedno s Jimom Vallenceom (kojeg je poznavao već par godina, bubnjarom grupe Prism) snima duet. Snimili su demo i nakon par početnih neuspjeha, primili su prvu ponudu tvrtke A&M. Bryanov prvi album je izdan 1980. Njegov drugi album "You Want It You Got It" je dospio na tržište 1981. (iako nije postigao ogroman uspjeh). 1983., Bryan zajedno sa gitaristom Keithom Scott i bubnjarom Mickeyem Curry (službeni članovi banda), Tommyem Mandelom (pijanista) i Daveom Taylor snimio treći studijski album pod nazivom "Cuts Like A Knife". Ovo je njegov prvi veliki uspjeh, sve zahvaljujući pjesmama poput "Cuts Like A Knife", "Straight From The Heart", "This Time" i "I'm Ready". Ovaj treći album sadrži i pjesmu "The Best Was Yet To Come", koja je napisana i posthumno posvećena Dorothy Stratten.

1984. godina je bila uspješna za Bryana jer je, zahvaljujući izlasku njegovog novog albuma, "Reckless", osvojio nekoliko nagrada i priznanja (primjerice Juno Awards). Nezaboravne pjesme poput "Heaven", "Summer of '69", "Run To You", te duet s Tinom Turner, "It's Only Love", i danas se smatraju klasičnim rock temama. 1987. je izdat njegov peti album, "Into The Fire", iako nije bio tako uspješan u usporedbi s prethodnim.

1988. u Werchteru, u Belgiji, Bryan je održao svoj, kako većina smatra, najneobičniji koncert- Live! Live! Live!. Na koncertu je prisustvovalo preko 50.000 ljudi. Ovaj knocert je predstavljao klasičan podsjetnik na postignute uspjehe, posebno na "Cuts Like A Knife" i "Reckless". Dogovoreno je da će prijenos koncerta biti na televiziji, ali su uspjeh i veličina događaja bili toliki da je odlučeno da će u potpunosti biti izložen na tržištu, tako da se ovaj koncert može naći i na cd-u, kao dio Bryanove diskografije.

Već 1990. učestvuje u stvaranju albuma "The Wall", jednom od najvećih i najbolje plaćenih u historiji, zajedno sa mnogim umjetnicima u svijetu rocka. Među njima je bio i band Scorpions i Sinead O' Connor. Bryan je interpretirao pjesme "Young Lust" i "Empty Spaces" (duet s Rogerom Waters).

1991. uslijedio je novi studijski album "Waking Up the Neighbours" čiji su najveći uspjesi pjesme "(Everything I Do) I Do It For You", "Thought I'd Died And Gone To Heaven", "Can't Stop This Thing We Started", "Do I Have To Say The Words?" i "There Will Never Be Anther Tonight"

1994. zajedno sa Stingom i Rod Stuartom, Adams je formirao trio koji je snimio pjesmu "All For Love". Iste godine učestvuje i u koncertu "Pavarotti And Friends 2" na kojem izvodi pjesme "Please Forgive Me", "O' Sole Mio", "All For Love" i "La traviata: "Libiamo ne'lieti calici" (Brindisi)" zajedno s drugim umjetnicima.

1996. Bryan ponovo pjeva u duetu, ovaj put s Barbrom Streisand, a kao rezultat njihove saradnje nastaje pjesma "I Finally Found Someone". Iste godine na tržište izlazi i njegov novi album "18 Til I Die". Pjesme s novog albuma, poput "Let's Make A Night To Remember", "The Only Thing That Looks Good On Me Is You", "18 Til I Die" i "Star", postigle su ogroman uspjeh.

2002. Bryan snima soundtrack za animirani film "Neustrašivi Spirit" (Spirit: Stallion Of The Cimmarron). Tema filma zasniva se na priči o divljem i nesalomljivom konju, čiju slobodu remeti sami čovjek. Bryan sklada i druge pjesme što rezultira novim albumom koji je dobio čak i svoju francusku verziju, Spirit: L'etalon Des Plaines.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Bryan Adams (1980)
  • You Want It You Got It (1981)
  • Cuts Like A Knife (1983)
  • Reckless (1984)
  • Into The Fire (1987)
  • Live! Live! Live! (1989)
  • Waking Up The Neighbours (1991)
  • So Far So Good (1993)
  • 18 Til I Die (1996)
  • MTV Unplugged (1997)
  • On A Day Like Today (1998)
  • The Best Of Me (1999])
  • Spirit: Stallion Of The Cimarron (2002)
  • Spirit: L'étalon des plaines Francés (2002)
  • Room Service (2004)
  • Anthology (2005)
  • 11 (2008)

Videografija[uredi | uredi izvor]

  • So Far So Good (And More) (1994).
  • MTV Unplugged (1997).
  • Live At Slane Castle (2000).
  • Live At the Bodukan (2000).
  • Live In Lisbon (2005).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Wikicitat
Wikicitat: Bryan Adams
Commons
Commons: Bryan Adams