Madonna

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Madonna
Madonna à Nice 17 edit.jpg
Država Flag of the United States.svg SAD
Karijera 1979-danas
Rođenje 16. august 1958.
Žanr Pop, Rock
Instrument Bubnjevi, gitara
Izdavač Interscope, Live Nation, Maverick, Sire, Warner Bros
Zanimanje Pjevačica, tekstopisac, glumica, plesačica
Angažman Breakfast Club, Emmy and the Emmys
URL Oficijelna stranica
Album
MDNA Hard Candy Confessions on a Dance Floor
(2012) (2008) (2006)

Madonna (Bay City, Michigan, 16. august 1958; pravo ime Madonna Louise Veronica Ciccone, razvedena Penn (1985-89), vjenčana Ritchie od 2000-2008 je američka pop pjevačica, tekstopisac, producent, glumica i autor. Poznata je po nadimku "Kraljica popa".

Madonna je postala slavna po inovativnim muzičkim spotovima i često kontraverznim nastupima zbog korištenju seksualnih i religionznih tema. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i nosilac mnogih rekorda u muzičkom svijetu.

Zbog prodanih više od 120 miliona albuma, Guinnessova knjiga rekorda je 2000. godine, Madonni dodjelila titulu najuspješnije pjevačice svih vremena. 2005. godine, na konferenciji za novinare, njen izdavač Warner Bros, izjavio je da je Madonna prešla granicu od 200 miliona prodanih albuma.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Madonna (1983)
  • Like a Virgin (1984)
  • True Blue (1986)
  • Who's That Girl (1986, soundtrack istoimenog filma)
  • You Can Dance (1987, album remiksiranih kompozicija)
  • Like a Prayer (1989)
  • I'm Breathless (1990, sondtrack filma Dick Tracy)
  • The Immaculate Collection (1990, kompilacija najvećih hitova)
  • Erotica (1992)
  • Bedtime Stories (1994)
  • Something to Remember (1995, kompilacija balada i romantičnih pjesama)
  • Evita (1996, soundtrack istoimenog filma)
  • Ray of Light (1998)
  • Music (2000)
  • GHV2: Greatest Hits Volume 2 (2001, kompilacija najvećih hitova)
  • American Life (2003)
  • Remixed & Revisited (2003, EP izdanje)
  • Confessions on a Dancefloor (2005)
  • I'm Going To Tell You a Secret (2006)
  • The Confessions Tour: Live From London (2007)
  • Hard Candy (2008)
  • Celebration (2009) (Ultimate Greatest Hits)

Singlovi[uredi | uredi izvor]

  • 1982 Everybody
  • 1983 Burning Up
  • 1983 Lucky Star
  • 1983 Holiday
  • 1983 Borderline
  • 1984 Like A Virgin
  • 1985 Material Girl
  • 1985 Crazy For You
  • 1985 Into The Groove
  • 1985 Angel
  • 1985 Gambler
  • 1985 Dress You Up
  • 1985 Over and Over
  • 1985 Love Don't Live Here Anymore
  • 1986 Live to Tell
  • 1986 Papa Don't Preach
  • 1986 True Blue
  • 1986 Open Your Heart
  • 1987 La Isla Bonita
  • 1987 Who's That Girl
  • 1987 Causing a Commotion
  • 1987 The Look of Love
  • 1987 Santa Baby
  • 1988 Spotlight
  • 1989 Like a Prayer
  • 1989 Express Yourself
  • 1989 Cherish
  • 1989 Dear Jessie
  • 1989 Oh Father
  • 1990 Keep it Together
  • 1990 Vogue
  • 1990 Hanky Panky
  • 1990 Justify My Love
  • 1991 Rescue Me
  • 1992 This Used to Be My Playground
  • 1992 Erotica
  • 1992 Deeper and Deeper
  • 1993 Bad Girl
  • 1993 Fever
  • 1993 Rain
  • 1993 Bye Bye Baby
  • 1994 I'll Remember
  • 1994 Secret
  • 1994 Take a Bow
  • 1995 Bedtime Story
  • 1995 Human Nature
  • 1995 You'll See
  • 1996 One More Chance
  • 1996 Love Don't Live Here Anymore (Remix)
  • 1996 You Must Love Me
  • 1996 Don't Cry For Me Argentina
  • 1997 Another Suitcase in Another Hall
  • 1998 Frozen
  • 1998 Ray Of Light
  • 1998 Drowned World/Substitute For Love
  • 1998 The Power of Good-Bye
  • 1999 Nothing Really Matters
  • 1999 Beautiful Stranger
  • 2000 American Pie
  • 2000 Music
  • 2000 Don't Tell Me
  • 2001 What It Feels Like for a Girl
  • 2002 Die Another Day
  • 2003 American Life
  • 2003 Hollywood
  • 2003 Me Against The Music (Britney Spears feat. Madonna)
  • 2003 Nothing Fails
  • 2003 Love Profusion
  • 2005 Hung Up
  • 2006 Sorry
  • 2006 Get Together
  • 2006 Jump
  • 2008 4 Minutes
  • 2008 Give It 2 Me
  • 2008 Miles Away
  • 2009 Celebration
  • 2009 Revolver (featuring Lil Wayne)
  • 2012 MDNA
  • 2012 Give Me All Your Luvin' (featuring Nicki Minaj and M.I.A.)
  • 2012 Girl Gone Wild
  • 2012 Turn Up the Radio

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • A Certain Sacrifice (1985.)
  • Vision Quest (1985.)
  • Očajnički tražeći Susan (1985.)
  • Shanghai Surprise (1986.)
  • Who's That Girl? - Ko je ta djevojka? (1987.)
  • Bloodhounds of Broadway (1989.)
  • Dick Tracy (1990.)
  • Madonna: Truth or Dare (1991., dokumentarni film)
  • Blast 'Em (1992., dokumentarni film)
  • Sjene i magla (1992.)
  • A League of Their Own (1992.)
  • Njeno je tijelo dokaz (1993.)
  • Opasna igra (1993.)
  • Blue in the Face (1995.)
  • Četiri sobe (1995.)
  • Djevojka br. 6 (1996.)
  • Evita (1996.)
  • Junket Whore (1998., dokumentarni film)
  • Torrance Rises (1999., kratki film)
  • Druga najbolja stvar (2000.)
  • The Hire: Star (2001., kratki film)
  • Valovi sudbine (2002.)
  • Umri drugi dan (2002.)
  • Arthur u zemlji Minimoya (2006.)

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • The Girlie Show Book (?)
  • SEX (1992.)
  • X-tatic Process (2003.)
  • Engleske ruže (2003.)
  • Jabuke gospodina Peabodyja (2003.)
  • Nobody Knows Me (2004.)
  • Jakov i sedam lopova (2004.)
  • Abdijeve avanture (2004.)
  • Lotsa de Casha (2005.)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • J. Randy Taraborelli - MADONNA An Intimate Biography (2002.)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: