Donna Summer

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Donna Summer
Nobel Peace Price Concert 2009 Donna Summer1.jpg
Rođenje 31. decembar 1948.
Smrt 17. maj 2012.
Žanr R&B, pop, dance, disco, new wave
URL DonnaSummer.com

LaDonna Adrian Gaines (Boston, Massachusetts), 31. decembar 1948., preminula 17. maja 2012. na Floridi), poznatija pod umjetničkim imenom Donna Summer, američka je pjevačica koja je najveću popularnost stekla tokom disco razdoblja, stoga je često nazivana "Kraljica disca".

Summer je prije početka karijere bila gospel pjevačica. Iako je najpoznatija po svojim disco hitovima, Summer je u svojoj karijeri objavila nekolicinu R&B, rock, pop i gospel singlova. Donna Summer je jedna od najuspješnijih glazbenika 70-ih godina 20. vijeka. Njena tri albuma dospjela su do broja jedan na američkoj top listi albuma. Postala je i prva pjevačica sa četiri broj jedan singla u periodu manjem od 13 mjeseci.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

  • Lady of the Night (1974.)
  • Love to Love You Baby (1975.)
  • A Love Trilogy (1976.)
  • Four Seasons of Love (1976.)
  • I Remember Yesterday (1977.)
  • Once Upon a Time (1977.)
  • Bad Girls (1979.)
  • The Wanderer (1980.)
  • I'm a Rainbow (1981.)
  • Donna Summer (1982.)
  • She Works Hard for the Money (1983.)
  • Cats Without Claws (1984.)
  • All Systems Go (1987.)
  • Another Place and Time (1989.)
  • Mistaken Identity (1991.)
  • Christmas Spirit (1994.)
  • Crayons (2008.)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: