Dizzy Gillespie

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dizzy Gillespie

John Birks "Dizzy" Gillespie (21. oktobar 1917 - 6. januar 1993) je bio američki jazz trubač, vođa orkestra, pjevač i kompozitor.

Zajedno sa Charlie Parkerom, bio je jedan od glavnih figura u razvijanju bebopa i modernog jazza. On je izvršio utjecaj na mnoge druge muzičare, uključujući trubača Miles Davisa.

Uz to što je bio dio epohalni momenata u bebopu, bio je i vodeći u osnivanju afro-kubanskog jazza, moderna verzija onog što je pionir jazz muzike Jelly Roll Morton okarakterizirao kao Spanish Tinge.

Gillespie je bio trubački virtuoz i darovit improvizator.


System-users.svg Nedovršeni članak Dizzy Gillespie koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: