Frank Sinatra

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Francis Albert Sinatra
Example alt text
Rođenje 12. decembar 1915.
Hoboken (New Jersey), SAD
Smrt 14. maj 1998.
Los Angeles, SAD

Francis Albert Sinatra bio je američki pjevač i glumac italijanskog porijekla, koji je osvojio mnoge nagrade za glumu i pjevanje. Među njegovim brojnim nagradama su Oscar za najboljeg sporednog glumca i Oskar za najbolju pjesmu.

Sa svojom prvom suprugom, Nancy Barbato (s kojom je bio u braku od 1939. do 1951), dobio je troje djece (Nancy, Frank Jr. i Tina). Nakon toga se ženio još 3 puta, a supruge su mu bile Ava Gardner (19511957), Mia Farrow (19661968) i Barbara Marx (od 1976. do smrti).

Mnogo puta je bio optužen da ima veze s mafijom, koja je, navodno, mnogo puta pomogla njegovoj karijeri. Također je bio optužen da je bio prijatelj sa Luckyjem Lucianom.[1]

Frank Sinatra, 1947

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naziv filma Uloga Napomene
1980 Prvi smrtni grijeh nar. Edward Delaney Izvršni producent – posljednja glavna uloga
1970 Prljavi Dingus Magee Dingus Billy Magee
1968 Detektiv det. Joe Leland
Dama u cementu Tony Rome Druga uloga kao det. Tony Rome
1967 Tony Rome Tony Rome
Goli trkač Sam Laker Snimano na lokaciji u uništenom Berlinu poslije Drugog svjetskog rata
1966 Napad na "Queen Mary" Mark Brittain
Pad džinovske sjenke Vince Talmadge
1965 Marriage on the Rocks Dan Edwards
Ekspres pukovnika Von Ryana puk. Joseph L. Ryan
None But the Brave Chief Pharmacist Mate Režiserski debi – također producirao
1964 Robin i 7 odmetnika Robbo Treći Rat Pack film – također producirao
1963 Četvero za Texas Frances Andros
Come Blow Your Horn Zack Thomas Zlatni globus - nominiran za najboljeg glumca u komediji
1962 Mandžurijski kandidat kap./maj. Bennett Marco Povučen iz distribucije nakon ubistva Johna F. Kennedyja
Sergeants 3 nar. Mike Merry Drugi Rat Pack film, također producirao
1961 Đavo u 4 sata Harry
1960 Oceanovih 11 Danny Ocean Prvi Rat Pack film
Can-Can François Durnais
1959 Nikad tako malo kap. Tom Reynolds
Rupa u glavi Tony Manetta Izvršni producent; pjesma High Hopes osvojila Oscar za najbolju pjesmu
1958 Some Came Running Dave Hirsh Prvi film sa Deanom Martinom
Kings Go Forth por. Sam Loggins
1957 Prijatelj Joey Joey Evans Osvojio Zlatni globus - najbolji glumac u komediji
The Joker is Wild Joe E. Lewis pjesma "All the Way" osvojila Oscar za najbolju pjesmu]]
Ponos i strast Miguel
1956 Visoko društvo Mike Connor Prvi film sa Bingom Crosbyjem
Johnny Concho Johnny Concho (alias Johnny Collins) Prvi film kao producent
Put oko svijeta u 80 dana Pijanist koji svira u baru kameo
Ringišpil Billy Bigelow Snimio 2 pjesme, napustio snimanje filma kad je saznao da će se svaka scena snimati 2 puta; zamijenio ga je Gordon MacRae
1955 Čovjek sa zlatnom rukom Frankie Machine Nominacija za Oscar, BAFTA-u i nagradu Asocijacije filmskih kritičara New Yorka za najboljeg glumca
Nježna zamka Charlie Y. Reader
Guys and Dolls Nathan Detroit
Ne kao stranac Alfred Boone
Finianova dúga Nedovršen Animirani mjuzikl, snimio pjesme s Louisom Armstrongom i Ellom Fitzgerald
1954 Iznenada John Baron Povučen iz distribucije nakon ubistva Johna F. Kennedyja
Mladi u srcu Barney Sloan
1953 Odavde do vječnosti Angelo Maggio Osvojio Oscar i Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca
1952 Upoznajte Dannyja Wilsona Danny Wilson
1951 Double Dynamite Johnny Dalton
1949 U grad Chip Posljednji film za MGM
Povedi me na utakmicu Dennis Ryan
1948 The Miracle of the Bells vlč. Paul
The Kissing Bandit Ricardo
1947 Dogodilo se u Brooklynu Danny Webson Miller
1945 Diži sidro! Clarence “Brooklyn” Doolittle Prvi film za MGM; pjesma "I Fall in Love too Easily" nominirana za Oscar za najbolju pjesmu
1944 Step Lively Glen Russell


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Biografija s stranice whoiswho učitano 14.5.2014 (de)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Frank Sinatra na Internet Movie Database
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz:

Upozorenje: Postavljeni ključ sortiranja "Sinatra, Frank" zamjenjuje raniji ključ "Sinatra, Francis Albert".