Duke Ellington

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Duke Ellington
Example alt text
Duke Ellington u Hurricane Clubu 1943. godine
Rođenje 29. april 1899.
Washington, SAD
Smrt 24. maj 1974.
New York, SAD

Edward Kennedy "Duke" Ellington (Edvard Kenedi „Djuk“ Elington) (Washington, 29. april 1899. - New York, 24. maj 1974.), američki pijanist, dirigent i kompozitor jazz muzike

Od 1926. godine nastupa s vlastitim orkestrom po Americi i Evropi, a poslije rata širom svijeta. Jedan je od stvaratelja orkestralnog stila u jazzu. Najpoznatije kompozicije: "Solitude", "Sophisticeated lady" i "Mood indigo", a komponirao je i višestavačna koncertna djela, balet, musicale te filmsku i scensku muziku. U svojim aranžmanima i kompozicijama razvio je svoj specifični "Ellington sound", koji je u zvučnim bojama pod uticajem muzičkog impresionizma.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: