The Who

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gnome-emblem-important.svg Na ovoj stranici su konstatovane greške u izvornom kodu koje moguće dovode do nepoželjnih rezultata.
Ispravite ove greške i zatim uklonite ovaj šablon. Ako ne znate kako da ispravite ove greške onda se obratite na čaršiji za pomoć.
The Who
The Who 2007 -2-.JPG
Muzički žanr rock, hard rock, power pop
Mjesto porijekla Engleska
Aktivni 1964.- sadašnjost
Članovi
Rodger Daltrey
Pete Townshend
Bivši članovi

John Enthwhistle
Keith Moon
Kenney Jones

The Who je rock grupa osnovana 1964. godine u Londonu, Engleska. Osnovali su je Rodger Daltrey, Pete Townshend, John Enthwhistle, a kasnije im se pridružio Keith Moon.
Utemeljitelji su nove muzičke forme - rock opere. Pete Townshend je napisao 1969. godine jednu od najupečatljivijih rock opera, koja je promijenila smisao ovog načina muzičkog izražavanja. Rock opera Tommy će ostati upamćena kao najkompletnija i najbolja rock opera do danas.[citat potreban]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • My Generation (1965.)
  • A Quick One (1966.)
  • The Who Sell Out (1967.)
  • Tommy (1969.)
  • Live at Leeds (1970.)
  • Who's Next (1971.)
  • Quadrophenia (1973.)
  • The Who by Numbers (1975.)
  • Who Are You (1978.)
  • Face Dances (1981.)
  • It's Hard (1982.)
  • Endless Wire (2006.)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: