Rok-muzika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Rock muzika)

Rock je vrsta popularne muzike koja tipično sadržava pjevanje (često sa pratećim glasom), električne gitare, i značajnu back beat; drugi instrumenti, poput saksofona, se često upoterbljavaju u nekim stilovima. Kao kulturni fenomen, društveni uticaj rocka na svijet se ne može usporediti sa bilo kojom drugom vrstom muzike. Neki kažu da je rock zaustavio ratove i proširio mir i toleranciju, dok neki drugi tvrde da je iskvario nevine i proširio nemoralnost. Rock, koji se prvi put pojavljuje u Sjedinjenim Američkim Državama, je postao popularan širom svijeta i raširio se u mnoštvo različitih stilova.

Ponekad rock se također zove rock and roll (pisalo se i rock 'n' roll, naročito u prvom desetljeću), ali taj naziv uglavnom označava rane godine žanra tokom 1950-ih i 1960ih, dok se kraći naziv rock upotrebljava za sve. Granice žanra su slabo utvrđene i šire. Ponekad naziv se upotrebljava za neke tek daleko povezane žanrove, poput soula i teškog metala.

Rock and roll (1953-1963)[uredi | uredi izvor]

Rock and roll se prvi put pojavljuje kao zaseban stil u Americi tokom ranih 50ih godina, iako se dijelovi rock and rolla mogu čuti na RnB snimcima iz 1920ih. Rani rock and roll je uskladio dijelove bluesa, boogie woogiea, jazza i RnBa, te je također imao elemente Appalachianske folklorne muzike, crkvene muzike i country muzike. Ako idemo još dublje u historiju, neki smatraju da je rock and roll utemeljen na muzici Five Points susjedstva u New York Cityu tokom sredine 19. vijeka. Stanovnici Five Pointsa su prvi kombinirali afričku i evropsku muziku (naročito Irski jug).

Izraz "Rocking" (Rockati) su prvo upotrjebili crkveni pjevači u Američkom jugu, i značilo je osjetiti vjersko ushićenje. U 1940im godinama, međutim, izraz je imao dvostruki značaj "plesati", podrazumijevajući seks. Jedan primjer ovoga je pjesma Roy Browna, "Good Rocking Tonight" (bosanski: "Dobro rokanje noćas"). Ovakve pjesme su bile popularne samo na radio stanicama posvećene RnBu, pa bijelci su vrlo rijetko čuli tu muziku na velikim radio stanicama. 1951. godine, Clevelandski DJ Alan Freed je počeo svirati tu vrstu muzike za njegove bijele slušaoce. Freed je prvi izumio izraz "rock and roll" da opiše ovaj duhoviti stil RnB muzike.

Ne zna se za sigurno koji je prvi rock and roll snimak. Neki kandidati su Jackie Brenston & His Delta Catsova "Rocket 88" (1951), Chuck Berryova "Maybellene" i "Johnny B. Goode", te Bo Diddleyov "Bo Diddley" ili Bill Haley & His Cometsov "Rock Around the Clock". Neki historičari smatraju da su prvi snimci rock and rolla snimljeni u 1940im godinama od strane muzičara poput Fats Dominoa, koji su svirali stil RnB muzike koji se malo razlikovao od rock and rolla. Neki primjeri su Louis Jordanov "Is You Is or Is You Ain't My Baby?", Jack Guthrieov "The Oakie Bookie" (1947), te Benny Carter i Pual Vandervoortov "Rock Me to Sleep" (1950).

21. marta 1952. godine u Clevelandu, Alan Freed organizuje prvi rock koncert, zvan "The Moondog Coronation Ball". Gledaoci i izvodači su bili raznih rasa a noć je okončana nakon samo jedne pjesme jer su hiljade ljubitelja muzike pokušali da uđu u rasprodanu dvoranu i skoro počeli nered. Kulturna industrija je ubrzo shvatila da je postojalo bijelo tržište za crnačku muziku koja je bila izvan stilskih granica RnB-a, te društvene predrasude i rasne prepreke nisu se mogle suprostaviti moći kapitalizma.

1954. godine, Elvis Presley snima mjesni hit "That's All Right Mama" u Sam Phillipsovom Sun studiju u Mepmhisu. Elvis je svirao fuziju rocka i country muzike poznata kao rockabilly, obilježena sporadičnim pjevanjem i spastičkim stilom gitare. Presley je uskoro postao prva rock zvijezda. Međutim, pjesma "Rock Around the Clock" sastava Bill Haley & His Cometsa iz sljedeće godine je stvarno započela uspon rocka. Pjesma je postala jedna od najvećih hitova svih vremena i trgovački proboj za taj sastav i rock muziku uopće. Ako je sve prije uspostavilo temelj rock and rolla, "Clock" je sigurno propisao izgled svega što bi sljedilo.

Error using {{music}}: unable to parse music symbol ""

Protukultura i klasični rock (1967-1977)[uredi | uredi izvor]

Psihodelični rock[uredi | uredi izvor]

Progresivni rock[uredi | uredi izvor]

Heavy metal[uredi | uredi izvor]

Heavy metal je vrsta muzike nastala u kasnim šezdesetima i ranim sedamdesetima. Vrhunac popularnosti heavy metala su bile osamdesete, ali taj žanr nije manje popularan ni danas. Karakteristike heavy metala su distorzirani zvukovi te intenzivna i energična izvedba. Najčešći instrumenti u žanru su: električna gitara, bas gitara i bubnjevi. Black Sabbath se smatra jednim od prvih heavy metal bendova ikada.

Korporativni pokreti[uredi | uredi izvor]

Punk rock eksplozija (1976-1979)

Posljedice i diverzifikacija (1979-1991)[uredi | uredi izvor]

Novi talas[uredi | uredi izvor]

Teški rock[uredi | uredi izvor]

Metallica je najviše pridonijela popularnosti metala sa svojim speed metalom, a primjer heavy metal grupa su: Judas Priest, Iron Maiden,Manowar. Heavy metal karakterizira brza, agresivna muzika s solazama...

Fakultetski rock[uredi | uredi izvor]

Alternativni rock (1991-1997)[uredi | uredi izvor]

Grunge[uredi | uredi izvor]

Najpoznatijii bend je definitivno Nirvana, a tu spadaju novookupljeni Alice In Chains, Pearl jam, a od starijih Mudhoney, Soundgarden itd. Svi ovi bendovi pripadaju jednom veoma vaznom pravcu koji je nastao devedesetih godina proslog veka.

Britpop[uredi | uredi izvor]

Savremeni rock (1997-2005)[uredi | uredi izvor]

MP3 revolucija[uredi | uredi izvor]

Indie rock[uredi | uredi izvor]

Noise rock[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Rok-muzika koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.