Frank Capra

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Frank Capra oko 1943. godine

Frank Capra (Palermo, 18. maj 1897 - La Quinta, 3. septembar 1991), američki je filmski režiser, scenarist i producent

Poslije školovanja odlazi u vojsku, a nakon demobilizacije izdržava se kao akviziter i igrajući profesionalno poker. Karijeru je počeo 1922. kao režiser kratkometražnog filma "Daščara fultaškog ribara". Nakon potpisivanja ugovora s filmskom kompanijom Columbia Pictures, Capra je snimio filmove koji će ga 1930-ih godina svrstati u grupu vodećih američkih i svjetskih režisera. To su bili filmovi: Platinasta ljepotica, Dama za jedan dan, te vjerovatno njegov najbolji film Gospodin Smith ide u Washington. Izvanredna komedija Dogodilo se jedne noći postigla je velik uspjeh u svijetu. Svim svojim junacima Capra je usadio i dio svoje ličnosti: jednostavnost i naivnost vjere u ljudsko poštenje, te smisao za humor i bezgraničnu upornost. Danas mu mnogi kritičari predbacuju naivnost, ali mu niko ne poriče iskrenost, talent i uvjerljivost. Nagrađen je s 4 Oscara, a 1982. dobio je priznanje za životno djelo Američkog filmskog instituta.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Frank Capra na Internet Movie Database
Wikicitat
Wikicitat: Frank Capra
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: