Sidney Lumet

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sidney Lumet

Sidney Lumet (Philadelphia, 25. juni 1925, umro 9. aprila 2011.) je bio američki filmski režiser, autor više od 50 filmova, kao što su hvaljeni 12 gnjevnih ljudi (1957.), Pasje poslijepodne (1975.), TV mreža (1976.) i Presuda (1982.), za koje je zaradio nominacije za Oscara. 2005. je nagrađen Oscarom za životno djelo.

Prema Enciklopediji Hollywooda, Lumet je jedan od najplodnijih redatelja moderne ere. U prosjeku je snimao više od jednog filma godišnje od svojeg redateljskog debija 1957. Poznat je po svojoj sposobnosti da privuče velike glumce u svoje projekte što mu je omogućilo da snimi mnoge ambiciozne filmove u razdoblju koje je potrajalo više od 50 godina.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naslov
1957. 12 gnjevnih ljudi
1958. Trema
1959. That Kind of Woman
Zmijska koža
1961. Pogled s mosta
1962. Dugo putovanje u noć
1964. Vlasnik zalagonice
Kritična točka
1965. Brdo
1966. The Group
1967. The Deadly Affair
1968. Bye Bye Braverman
Morski galeb
1969. Ljubavni sastanak
1970. King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis
Last of the Mobile Hot Shots
1971. Klan Dukea Andersona
1972. Dječja igra
The Offence
1973. Serpico
1974. Zaljubljeni u Molly
Ubojstvo u Orijent Expressu
1975. Pasje poslijepodne
1976. TV mreža
1977. Equus
1978. Čarobnjak
1980. Samo mi reci što želiš
1981. Vladar grada
1982. Presuda
Smrtonosna zamka
1983. Daniel
1984. Laku noć, Garbo
1986. Moć
Jutro poslije
1988. Na izmaku snaga
1989. Obiteljski posao
1990. Q & A
1992. Stranac među nama
1993. Guilty as Sin
1997. Sumrak na Manhattanu
Intenzivna njega
1999. Gloria
2004. Ogoljeni
2006. Find Me Guilty
2007. Dok vrag ne sazna da si mrtav
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: