Akira Kurosawa

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Akira Kurosawa
Example alt text
Akira Kurosawa
Rođenje 23. mart 1910.
Tokio, Japan
Smrt 6. septembar 1998.
Tokio, Japan

Akira Kurosawa (Omori, Tokio, 23. mart 1910. - Setagaya, Tokio, 6. septembar 1998.) japanski režiser, scenarist i producent

Zbog složenosti autorske ličnosti, kojom nadmoćno nadvladava složene raspone raznorodnih dramskih struktura, na zapadu je nazvan „Shakespeareom savremenog filma“, dok je u domovini dobio nadimak „Imperator“. Kurosawa je neosporno jedan od najsnažnijih i najoriginalnijih autora i japanske i svjetske kinematografije. Jedinstvenu temu svoga stvaralaštva Kurosawa određuje pitanjem „zašto ljudi ne mogu živjeti sretnije zajedno?“.Toshiro Mifune

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • Sanshiro Sugata (1943)
  • The Most Beautiful (1944)
  • Sanshiro Sugata Part II aka Judo Saga 2 (1945)
  • They Who Step on the Tiger's Tail (1945)
  • No Regrets for Our Youth (1946)
  • One Wonderful Sunday (1946)
  • Drunken Angel (1948)
  • The Quiet Duel (1949)
  • Stray Dog (1949)
  • Scandal (1950)
  • Rashomon (1950)
  • The Idiot (1951)
  • Ikiru aka To Live (1952)
  • The Seven Samurai (1954) (sedam samuraja)
  • Record of a Living Being aka I Live in Fear (1955)
  • The Throne of Blood aka Spider Web Castle (1957)
  • The Lower Depths (1957)
  • The Hidden Fortress (1958)
  • The Bad Sleep Well (1960)
  • Yojimbo aka The Bodyguard (1961)
  • Sanjuro (1962)
  • High and Low aka Heaven and Hell (1963)
  • Red Beard (1965)
  • Dodesukaden (1970)
  • Dersu Uzala (1975)
  • Kagemusha aka Shadow Warrior (1980)
  • Ran (1985)
  • Dreams aka Akira Kurosawa's Dreams (1990)
  • Rhapsody in August (1991)
  • Madadayo aka Not Yet (1993)


Nagrade[uredi | uredi izvor]

AMERIČKA FILMSKA AKADEMIJA

  • 1975- Najbolji strani film Dersu Uzala
  • 1990- Počasni oskar za životno djelo

FILMSKI FESTIVAL U BERLINU

  • 1959- Najbolja režija The Hidden Fortress (1959)

BRITANSKA FILMSKA AKADEMIJA

FRANCUSKA FILMSKA AKADEMIJA

  • 1980- Najbolji strani film Kagemusha

FILMSKI FESTIVAL U KANU

  • 1980- Najbolji film Kagemusha

NATIONAL BOARD OF REVIEW

  • 1951- Najbolja režija Rashomon
  • 1985- Najbolja režija Ran

UDRUŽENJE KRITIČARA NJU JORKA

  • 1985- Najbolji strani film Ran

VENECIJANSKI FILMSKI FESTIVAL

  • 1951- Najbolji film Rashomon
  • 1954- Najbolja režija Sedam samuraja
  • 1982- Počasna nagrada za životno djelo

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Akira Kurosawa