Wim Wenders

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Wim Wenders
Wenders 2017. na Berlinaleu
Rođenje
Ernst Wilhelm Wenders

(1945-08-14) 14. august 1945 (78 godina)
Zanimanje
Godine aktivnosti1967.–danas

Ernst Wilhelm "Wim" Wenders (Düsseldorf, 14. august 1945. godine), njemački filmski režiser, fotograf i profesor filma na Visokoj školi za slikovne umjetnosti u Hamburgu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Düsseldorfu kao Ernst Wilhelm Wenders, što mu je i službeno ime, a ime Wim dobio je po želji majke, koja je bila Holanđanka. Rodio se u porodici ljekara hirurga što je vjerovatno utjecalo da nakon završene gimnazije u Oberhausenu 1963. godine započne studije medicine u Freiburgu, na kojem se nije dugo zadržao prešavši na studij filozofije u Düsseldorfu. No, niti taj studij nije dugo potrajao budući da je mladi Wim odlučio postati slikar zbog čega je preselio u Pariz gdje je, na njegovu žalost, pao na prijemnom ispitu na Umjetničkoj akademiji pa je bio prisiljen raditi kao graver na Montparnasseu u Parizu.

U Parizu je mnogo vremena provodio Francuskoj kinoteci u kojoj je neke dane gledao i po pet filmova gdje je i zavolio film što je utjecalo na njegov daljnji životni put i opredjeljenje. Ubrzo se 1967. godine vratio u Njemačku te upisao, tek osnovanu, "Visoku školu za televiziju i film" u Münchenu.

Tokom studija koji je trajao tri godine, za vrijeme velikih studentskih demonstracija 1968. godine bio je uhapšen tokom protesta zbog pokušaja ubistva ljevičara Rudi Dutschkea. Dok je studirao počeo je stvarati kraće filmske uratke, a nakon završetka studija počeo je režirati niskobudžetne filmove. Ujedno se, osnovavši producentsku kuću zajedno sa nekoliko kolega, počeo baviti i filmskom produkcijom i distribucijom filmova.

Tokom 1970-ih počinje njegova ozbiljna filmska karijera koja neprekinuto traje do današnjih dana i u kojoj je imao blistavih trenutaka te je nagrađen s više filmskih nagrada na mnogim festivalima. Inače voli muziku, te sarađuje sa mnogim poznatim muzičarima današnjice kao što su Ry Cooder, Willie Nelson, U2, Nick Cave i Lou Reed.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]