Maurice Chevalier

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Maurice Chevalier

Maurice Auguste Chevalier (12. septembar 1888. - 1. januar 1972.) bio je francuski glumac, pjevač, zabavljač i istaknuti Sprechgesang izvođač. On je možda najpoznatiji po svojim pjesmama, uključujući i Louise, Mimi, Valentinovo, i Hvala nebesima za djevojčice, kao i za njegove filmove, Ljubavna parada i Velika bara. Njegov zaštitni znak odijevanja je bio čvrsti slamnati šešir, koji je uvijek nosio na pozornici sa smokingom. Rođen u Parizu, on je potvrdio svoje ime kao zvijezda muzičke komedije, i pojavljuje se u javnosti kao pjevač i plesač u ranoj dobi, ali je prije toga radio teške poslove kao tinejdžer. 1909., on je bio partner najvećoj ženskoj zvijezdi u Francuskoj u to vrijeme, Fréhel. Iako je njihov odnos bio kratak, ona mu je osigurala njegov ​​prvi veliki angažman, kao oponašatelj i pjevač u L'Alcazaru u Marseilleu za koji je dobio priznanja od strane francuskih pozorišnih kritičara. 1918. on je otkrio jazz i regtajm i otišao je u London, gdje je pronašao novi uspjeh u Palati pozorišta. 1917, otišao je na turneju po Sjedinjenim Državama gdje je upoznao američkog kompozitora Georgea Gershwina i Irvinga Berlina i doveo je Dede na Broadway 1922. [1]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • "Ljubavna parada" (1929)
  • "Velika bara" (1930)
  • "Nasmiješeni poručnik" (1931)
  • "Jedan sat s tobom" (1932)
  • "Vesela udovica" (1934)
  • "Šutnja je zlato" (1947)
  • "Ljubav poslijepodne" (1957)
  • "Gigi" (1958)

[1]

Maurice Chevalier je umro 1. januara 1972, u 83 godini života. Sahranjen je na groblju Marnes la Coquette u Hauts-de-Seine, Francuska.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b http://movies.amctv.com/person/en/maurice_chevalier

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: