Elizabeth Taylor

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Elizabeth Taylor
Elizabeth Taylor
Rodno ime Elizabeth Rosemond Taylor
Rođenje 27. februar, 1932
London, Engleska
Smrt 23. mart 2011. (79 godina)
Los Angeles, SAD
Godine rada 1942–2003
Suprug/a Conrad Hilton, Jr. (1950–51)
Michael Wilding (1952–57)
Mike Todd (1957–58)
Eddie Fisher (1959–64)
Richard Burton (1964–74, 1975–76)
John Warner (1976–82)
Larry Fortensky (1991–96)
Elizabeth Taylor in The Last Time I Saw Paris trailer.JPG

Elizabeth Taylor (27. februar 1932 - 23. mart 2011) bila je američka glumica, rođena u Engleskoj, dobitnica dvaju Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu. Roditelji su joj bili Amerikanci, ali kako je njeno mjesto rođenja britansko tlo, tj. imućna četvrt sjeverozapadnog Londona Hampstead, ima britansko i američko državljanstvo. Otac Francis bio je trgovac umjetninama, a majka Sara bivša glumica izrazito teške naravi. Stariji brat Howard rodio se 1929. godine. Majka je poticala njenu karijeru, tako da već u trećoj godini pohađa satove baleta.

Na filmu debitira sa devet godina, u filmu Lassie.

Među njenim glumačkim partnerima su Mickey Rooney, Roddy McDowall, Paul Newman, Montgomery Clift, Richard Burton i mnogi drugi. Oscara je dobila 1960. godine za film Butterfield 8, gdje joj je partner bio tadašnji muž Eddie Fisher, a drugog 1966. za film "Tko se boji Virginije Woolf" (Partner tadašnji muž Richard Burton.)

Bila je prekrasna Kleopatra, a osim dva osvojena Oscara, za tu nagradu nominirana je još četiri puta. Glumila je od 1942. do 2003. godine. Osim na filmu glumila je i na televiziji, pojavivši se kao gost u mnogim serijama, od kojih je jedna i "Dadilja".

Udavala se osam puta za sedam supruga. Ima četvero djece, dva sina i dvije kćeri, a baka je postala u 39. godini. Nagradu za životno djelo dobila je 1997. godine, a 2000. i naslov Dame Britanskog carstva. Posljednjih decenija života je bila angažirana u radu za zajednicu, a promovira i svjesnost o AIDS-u. Rock Hudson bio joj je partner i dobar prijatelj. Jako voli nakit, te parfeme. Umrla je od zatajenja srca.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Filmografija glumice Elizabeth Taylor
God. Prevedeni naslov Originalni naslov Uloga
1942. There's One Born Every Minute Gloria Twine
1943. Lassie se vraća kući Lassie Come Home Priscilla
1944. Jane Eyre Jane Eyre Helen Burns
1944. The White Cliffs of Dover Betsy
1944. National Velvet Velvet Brown
1946. Courage of Lassie Katherine Eleanor Merrick
1947. Life with Father Mary Skinner
1947. Cynthia Cynthia Bishop
1948. A Date with Judy Carol Pringle
1948. Julia Misbehaves Susan Packett
1949. Little Women Amy
1949. Conspirator Melinda Greyton
1950. The Big Hangover Mary Belney
1950. Father of the Bride Kay Banks
1951. Očeva mala dividenda Father's Little Dividend Kay Dunstan
1951. A Place in the Sun Angela Vickers
1951. Quo Vadis Quo Vadis kršćanka zatvorena u areni
1952. Love Is Better Than Ever Anastacia "Stacie" Macaboy
1952. Ivanhoe Ivanhoe Rebecca
1953. The Girl Who Had Everything Jean Latimer
1954. Rhapsody Louise Durant
1954. Staza slonova Elephant Walk Ruth Wiley
1954. Beau Brummell Beau Brummell lady Patricia Belham
1954. Posljednji put kad sam vidio Pariz Last Time I Saw Paris Helen Ellswirth/Willis
1956. Giant Leslie Lynnton Benedict
1957. Raintree County Susanna Drake
1958. Mačka na vrućem limenom krovu Cat on a Hot Tin Roof Maggie "Mačka"
1959. Suddenly Last Summer Catherine Holly
1960. Scent of Mystery prava Sally
1960. Butterfield 8 Butterfield 8 Gloria Wandrous
1963. Kleopatra Cleopatra Kleopatra
1963. The V.I.P.s Frances Andros
1965. The Sandpiper Laura Reynolds
1966. Ko se boji Virginije Woolf? Who's Afraid of Virginia Woolf? Martha
1967. Ukroćena goropadnica Taming of the Shrew Katharina
1967. Doctor Faustus Helena Trojanska
1967. Reflections in a Golden Eye Lenora Penderton
1967. The Comedians Martha Pineda
1968. Boom! Flora "Sissy" Goforth
1968. Secret Ceremony Lenora
1969. Anne of the Thousand Days kurtizana; nepotpisana
1970. The Only Game in Town Fran Walker
1972. X, Y, and Zee Zee Blakely
1972. Under Milk Wood Rosie Probert
1972. Hammersmith Is Out Jimmie Jean Jackson
1973. Divorce His - Divorce Hers Jane Reynolds
1973. Night Watch Ellen Wheeler
1973. Ash Wednesday Barbara Sawyer
1974. Identikit Lisa
1976. The Blue Bird Kraljica svjetlosti/majka/vještica/majčinska ljubav
1976. Victory at Entebbe Edra Vilonfsky
1977. A Little Night Music Desiree Armfeldt
1978. Return Engagement Dr. Emily Loomis
1979. Winter Kills Lola Comante uncredited
1980. The Mirror Crack'd Marina Rudd
1983. Between Friends Deborah Shapiro
1985. Malice in Wonderland Louella Parsons
1986. There Must Be a Pony Marguerite Sydney
1987. Poker Alice Alice Moffit
1988. Mladi Toscanini Young Toscanini Nadina Bulichoff
1989. Sweet Bird of Youth Alexandra Del Lago
1994. Porodica Kremenko The Flintstones Pearl Slaghoople
2001. These Old Broads Beryl Mason

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Elizabeth Taylor na Internet Movie Database
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz:


Applications-multimedia.svg Nedovršeni članak Elizabeth Taylor koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.