Danny Glover

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Danny Glover
Danny Glover
Rođenje 22. juli 1946.
San Francisco, Kalifornija
Godine rada 1979-

Danny Lebern Glover američki je glumac, filmski režiser i politički aktivist.

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Rođen je u San Franciscu, od oca Jamesa i majke Carrie (r. Hunley). Njegovi roditelji, inače poštanski radnici, bili su aktivni članovi Nacionalne asocijacije za napredak obojenih osoba (NAACP) i radili su na promociji jednakih prava.[1] Glover je odrastao u ljubavi prema sportu, poput svog oca. Kao adolescent patio je od epilepsije. Prema vlastitom prisjećanju, razvio je "način koncentriranja kako se napadi ne bi dešavali". Koristeći ovu tehniku, koju on opisuje kao "tip autohipnoze", Glover kaže da nije imao napad od svoje 34. godine.[2]

Završio je srednju školu George Washington u San Franciscu, nakon čega odlazi na City College, gdje ostaje godinu dana; zatim se prebacio na American University u Washingtonu, gdje je 1968. godine diplomirao iz ekonomije. Na koledžu je upoznao svoju buduću suprugu Asake Bomani, kojom se oženio 1975. Međutim, kasnije su se razveli. Imaju kćerku Mandisu (r. 1976).

Karijera[uredi | uredi izvor]

Glover na Kanskom filmskom festivalu 2005. godine

Glover je isprva radio u gradskoj administraciji. U kasnim 20-ima igrao je za San Francisco 49erse. Također je vježbao glumu u Shelton Actors Labu, koji je vodila Jean Shelton. Njoj je Glover u jednom intervjuu pripisao većinu zasluga za svoj glumački razvoj. Odlučivši da želi biti glumac, Glover je dao otkaz na poslu u gradskoj administraciji i uskoro počeo karijeru na pozorišnim daskama. Preselio se u Los Angeles u potrazi za prilikama u glumi; tu je kasnije s glumcem Benom Guilloryjem osnovao Robey Theatre Company (1994), u čast glumca, radikalnog aktivista i koncertnog pjevača Paula Robesona. Pozorište je usmjereno na rad sa crnim glumcima i na tematiku vezanu za Afroamerikance.

Glover je imao brojne filmske, pozorišne i TV-uloge, a najpoznatiji je po ulozi narednika Rogera Murtaugha u serijalu akcijskih filmova Smrtonosno oružje. Tokom karijere imao je i dosta kameo uloga. Npr., pojavio se u spotu Michaela Jacksona za pjesmu Liberian Girl (1987). Također se pojavio kao suprug Celije, žene koju je u Boji purpura glumila Whoopi Goldberg, te kao poručnik James McFee u filmu Svjedok. 1994. imao je režiserski debi u kratkom filmu Override u produkciji kanala Showtime.

Prvu glavnu ulogu imao je 1990. u Predatoru 2, nastavku SF-akcijskog filma Predator. Iste godine glumio je u drami Charlesa Burnetta Spavati s bijesom; dobio je nagradu Independent Spirit za najbolju glavnu mušku ulogu.

Kao i Humphrey Bogart, Elliott Gould i Robert Mitchum, i Glover je glumio privatnog detektiva Philipa Marlowea, čiji je autor Raymond Chandler. To je bilo 1995. u epizodi "Red Wind" u seriji Pali anđeli, također u Showtimeovoj produkciji.

U dodatku na ovo, Glover je posudio glas u dosta dječijih filmova. Osim toga, nastupio je u popularnom filmu Porodica čudaka iz 2001, u kojem su još nastupili i Gene Hackman, Gwyneth Paltrow, Anjelica Huston, Ben Stiller i Owen Wilson.

2004. glumio je detektiva Davida Tappa u Slagalici strave. Naredne godine on i Joslyn Barnes objavili su da planiraju snimiti No FEAR, film o iskustvu dr. Marshe Coleman-Adebayo. Ona je 2000. godine dobila parnicu protiv Američke agencije za zaštitu okoline (EPA). Porota je odlučila da je EPA kriva zbog kršenja građanskih prava dr. Coleman-Adebayo na osnovu rase, spola i neprijateljskog radnog okruženja prema Zakonu o građanskim pravima iz 1964. Coleman-Adebayo otpuštena je nedugo nakon što je otkrila ekološku i ljudsku katastrofu koja se odvijala u rudnicima vanadija u Južnoafričkoj Republici. Njeno iskustvo nadahnulo je prihvatanje tzv. No FEAR akta (engl. Notification of Federal Employees Anti-discrimination and Retaliation Act).

2009. godine Glover se pojavio u dokumentarcu Narod govori (The People Speak), koji koristi dramske i muzičke izvedbe pisama, dnevnika i govorâ običnih Amerikanaca, a zasnovan je na knjizi Narodna historija SAD-a, čiji je autor historičar Howard Zinn.

Glover je glumio Wilsona, predsjednika SAD-a, u filmu katastrofe 2012, koji je režirao Roland Emmerich.

2010. učestvovao je u španskom filmu Želim biti vojnik.[3][4]

Planirani režiserski debi[uredi | uredi izvor]

Glover je za svoj režiserski debi želio snimiti biografski film o Toussaintu Louvertureu, vođi Haićanske revolucije. U maju 2006. odabrana je glumačka ekipa u sastavu: Wesley Snipes, Angela Bassett, Don Cheadle, Jonathan Rhys Meyers, Chiwetel Ejiofor, Roger Guenveur Smith, Mos Def, Isaach De Bankolé i Richard Bohringer. Za produkciju, čiji su troškovi procijenjeni na 30 miliona dolara, bilo je planirano da počne u Južnoj Africi krajem 2006. i početkom 2007. Predsjednik Venecuele Hugo Chávez pomogao je da se prikupi 18 miliona dolara za snimanje Toussainta (Glover je najpoznatiji američki podržavalac Cháveza). Chávezov potez naljutio je neke venecuelanske filmaše koji su rekli da su tim novcem mogli biti finansirani neki domaći filmovi i da Gloverov film uopće nije vezan za Venecuelu.[5][6] U junu 2007. oni su uputili peticiju Gloveru da ponovo razmotri korištenje sredstava koja mu je obezbijedio Chávez dok je Glover boravio u Venecueli tražeći lokacije za snimanje u okolini Caracasa.[7] Peticija je rezultirala time da su lokalni filmski cehovi Anac i Caveprol stavljeni van zakona; filmskom institutu Cnac, koji podupire država, također je savjetovano da prekine veze s ovim cehovima.[8] U aprilu 2008. Nacionalna skupština Venecuele odobrila je dodatnih 9.840.505 dolara za Gloverov film, koji je još u planovima.[9]

Lični život[uredi | uredi izvor]

2. septembra 2009. Glover je potpisao otvoreno pismo prigovora na uključivanje niza filmova koji su trebali prikazati Tel Aviv na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.[10] Uživa provoditi ljeto u svojoj vikendici u Miamiju. U njegove hobije spadaju skijanje, jahanje i bejzbol.

16. aprila 2010. Glover je bio uhapšen u Marylandu tokom protesta radnika Međunarodne unije službi za zaposlene (SEIU) zbog Sodexovog nepravednog i ilegalnog tretmana zaposlenika u toj kompaniji.[11] Uručen mu je poziv na sud i kasnije je pušten. Associated Press je izvijestio: "Glover i ostali prešli su preko žute policijske trake kod sjedišta Sodexa i triput im je rečeno da odstupe. Kad su to odbili, Starks (portparol policije okruga Montgomery) rekao je da su ih policajci uhapsili."[12]

Aktivizam[uredi | uredi izvor]

Glover govori na Maršu za prava imigranata u Madisonu (Wisconsin) 2007. godine

Dok je studirao na San Francisco State Universityju, Glover je bio član Unije crnih studenata[13], koja je, zajedno s Frontom za oslobođenje zemalja trećeg svijeta i Američkom federacijom nastavnika, učestvovala u petomjesečnom štrajku koji su predvodili studenti s ciljem ustanovljavanja Odsjeka za afroameričke studije. Taj štrajk bio je najduži studentski štrajk u američkoj historiji.[14] On je pomogao da se ustanovi ne samo prvi odsjek za afroameričke studije nego i prva Škola za etničke studije u SAD-u.

Hari Dillon, predsjednik javne fondacije Vanguard, također je bio učesnik ovog štrajka, a Glover je sad u savjetničkom odboru Vanguarda. Također je član odbora u The Algebra Projectu, The Black AIDS Instituteu, Walden Houseu, te u plesnoj grupi Something Positive, koju vodi Cheryl Byron. Bio je optužen zbog neprimjerenog ponašanja i nezakonitog okupljanja nakon što je uhapšen ispred sudanske ambasade u Washingtonu tokom protesta zbog humanitarne krize u Darfuru.[15]

U Gloverov dugotrajni sindikatski aktivizam spada i podrška Ujedinjenim farmerskim radnicima, sindikatu UNITE HERE i brojnim drugim sličnim udruženjima.[16] U martu 2010. podržao je 375 radnika u Ohiju pozvavši na dodjeli Oscara sve glumce da bojkotiraju odijela kompanije Hugo Boss zbog objave ove kompanije da će zatvoriti proizvodni pogon u Ohiju nakon što je sindikat radnika odbio prijedlog za smanjenje plaća sa 13 na 8.3 dolara po satu.

U januaru 2006. Harry Belafonte predvodio je delegaciju aktivista, među kojima su bili i Glover te aktivist i profesor Cornel West, na sastanku sa Hugom Chávezom.

Glover je među prvima podržao senatora iz Sjeverne Karoline, Johna Edwardsa, na izborima za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke 2008. sve dok se Edwards nije povukao[17], iako su neki izvori ukazivali na to da je podržao kongresmena iz Ohija, Dennisa Kucinicha[18], na čijoj je strani bio 2004. godine. Nakon Edwardsovog odustajanja, Glover je dao podršku Baracku Obami.[19]

Glover je bio glasan u kritikama protiv Georgea W. Busha, nazivajući ga notornim rasistom. "Da, on je rasist. Svi smo to znali. Kao teksaški guverner, Bush je vodio kazneni sistem koji je pogubio više ljudi nego sve ostale savezne države zajedno. I većina ljudi koji su umrli bili su Afroamerikanci ili Hispanoamerikanci."

6. aprila 2009. Gloveru je dodijeljena titula poglavice u nigerijskoj državi Imo, tačnije, titula Enyioma of Nkwerre, što znači dobar prijatelj na jeziku naroda Igbo u istočnoj Nigeriji.

Glover je postao aktivan član Odbora direktorâ Američke jazz fondacije.[20] U rad ove fondacije uključio se 2005. godine i nekoliko godina bio je gost-voditelj godišnje dobrotvorne priredbe A Great Night in Harlem, a pojavljivao se u sličnoj ulozi i na drugim događajima u organizaciji iste fondacije. 2006. godine vodeća britanska afrička pozorišna kompanija Tiata Fahodzi izabrala je Glovera za jednog od 3 svoja patrona, uz Chiwetela Ejiofora i Jocelyn Jee Esien, na otvaranju svečanosti povodom 10. godišnjice ove kompanije.

Glover je i aktivan član TransAfrica Foruma.

13. januara 2010. Glover je usporedio razorni potres u Haitiju s predviđanjima sličnih događaja s kojima bi se mogle suočiti druge otočne države kao rezultat neuspješnog samita u Kopenhagenu prethodne godine. Rekao je: "... prijetnja ovoga što se desilo Haitiju jeste prijetnja koja se može desiti otočnim državama bilo gdje na Karibima... Sve su one u opasnosti zbog globalnog zatopljenja... zbog klimatskih promjena... Kad smo uradili što smo uradili na samitu u Kopenhagenu, ovo je odgovor, ovo je ono što se dešava..."[21] U istoj izjavi zatražio je da se uspostavi novi oblik partnerstva sa Haitijem i ostalim karipskim državama te pohvalio Brazil, Venecuelu i Kubu što su već prihvatile to partnerstvo.

Aktivizam protiv rata u Iraku i invazije[uredi | uredi izvor]

Glover je otvoreno kritizirao rat u Iraku još prije njegovog početka u martu 2003. Mjesec prije toga Glover je bio jedan od govornika na antiratnom skupu u San Francisku. Također je bio potpisnik antiratnog pisma iza aprila 2003. pod nazivom "To the Conscience of the World". Pismo je kritiziralo unilateralnu američku invaziju na Irak koja je dovela do "masovnog stradanja civila" i "uništavanja jedne od kulturnih baština čovječanstva".[22] Tokom antiratnih demonstracija u centru Oaklanda u martu 2003. Glover je pohvalio vođe zajednice zbog njihovih antiratnih napora rekavši: "Oni su na prvim linijama frontova jer pokušavaju izgraditi bolju Ameriku... Svijet se ujedinio i rekao 'ne' ovom ratu - i mi moramo stajati uz njega."

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Film
Godina Naslov Uloga Napomene
1979. Bijeg iz Alcatraza zatvorenik
1981. Chu Chu i Philly Flash Morgan
1982. Deadly Drifter Jojo/Roland Alternativni naslov: Out
1984. Čovjek iz leda Loomis
1984. Mjesta u srcu Moze
1985. Svjedok det. por. James McFee
1985. Silverado Malachi "Mal" Johnson
1985. Boja purpura Albert
1987. Smrtonosno oružje nar. Roger Murtaugh
1988. Bat*21 kap. Bartholomew Clark
1989. Smrtonosno oružje 2 Roger Murtaugh
1990. Spavati s bijesom Harry Independent Spirit Award za najbolju glavnu mušku ulogu
1990. Predator 2 por. Mike Harrigan
1991. Uljezova odmazda Frank "Dooke" Camparelli
1991. Bijes u Harlemu Easy Money
1991. Grand Canyon Simon
1991. Čista sreća Raymond Campanella
1992. Smrtonosno oružje 3 Roger Murtaugh
1993. The Saint of Fort Washington Jerry/narator
1993. Bopha! Micah Mangena
1994. Maverick vođa pljačkaša banke nepotpisani kameo
1994. Anđeli na terenu George Knox
1994. Override režiser; kratki film
1995. Operacija "Slon" kap. Sam Cahill
1997. Divlja Amerika Bigfoot nepotpisan
1997. Čudotvorac sudija Tyrone Kipler nepotpisan
1997. Na pecanju Gus Green
1997. Lovac i ubica Bob Goodall
1998. Smrtonosno oružje 4 Roger Murtaugh
1998. Princ od Egipta Jethro glas
1998. Voljena Paul D. Garner
1998. Mravi Barbatus glas
1999. Naš prijatelj, Martin kondukter u vozu samo glas
2000. Boesman i Lena Boesman
2001. 3 A.M. Charles "Hershey" Riley
2001. Porodica čudaka Henry Sherman
2002. Just a Dream režiser
Nominiran za Daytime Emmy Award za izvanrednu režiju dječijeg/omladinskog/porodičnog specijala
2004. Ugovor iz snova sudija Crowley
2004. Slagalica strave det. David Tapp
2005. Manderlay Wilhelm
2005. Nestali u Americi Jake Neeley
2006. Bamako Cow-boy
2006. Kad krave polude Miles (mula) glas
2006. Pasja sudbina Ken Hollister
2006. Dreamgirls Marty Madison
2007. Savršena meta puk. Isaac Johnson
2007. Igra siromašnih George Nominiran — Genie Award za najbolju mušku sporednu ulogu
2007. Bitka za Terru predsjednik Chen glas
2007. Honeydripper Tyrone Purvis
2008. Molim te, premotaj gdin Fletcher
2008. Gospel Hill John Malcolm
2008. Sljepoća starac sa crnim povezom preko oka/narator
2008. The Garden glumi sam sebe
2008. Slagalica strave 5 det. David Tapp kameo
2008. Klimave basne: Kornjača i zec Walter (kornjača) glas
2009. Noćni voz Miles
2009. Down For Life gdin Shannon
2009. The People Speak glumi sam sebe dokumentarac
2009. Most Harimaya Joseph Holder
2009. 2012 predsjednik Wilson Nominiran — NAACP Image Award za najboljeg sporednog glumca u filmu
2009. At the End of Slavery narator
2010. Stride James 'Honeybear' Powell postprodukcija
2010. Smrt na sprovodu ujak Russell
2010. Draga Alice Franzis Originalni naslov: För kärleken
2010. Legenda Harry "Red" Newman
2010. Alfa i omega Winston glas
2010. Son of Morning Gabriel Peters postprodukcija
2010. Doba zmajeva Ahab postprodukcija
2010. Mooz-lum Dean Francis postprodukcija
2010. Highland Park Ed postprodukcija
2010. Želim biti vojnik direktor postprodukcija
2010. Pet munara u New Yorku Marcus Originalni naslov: New York’ta Beş Minare
2010. Bad Luck Snake Bite Ernest pretprodukcija
2011. Heart of Blackness Vaudreuil
2011. Toussaint režiser, producent;
pretprodukcija
Televizija
Godina Naslov Uloga Napomene
1979. B.J. i Bear Matt Thomas, TV-reporter 1 epizoda, nepotpisan
1979. Lou Grant Leroy 1 epizoda
1979. Paris 1 epizoda
1980. Palmerstown, U.S.A. Harley nepoznate epizode
1981. Keeping On Lester TV-film
1981. The Greatest American Hero 1 epizoda
1981. Hill Street Blues Jesse John Hudson 4 epizode
1981. Gimme a Break! Bill 1 epizoda
1983. The Face of Rage Gary TV-film
1983. Chiefs Marshall Peters mini-serija
1983. Memorial Day Willie Monroe TV-film
1985. And the Children Shall Lead William TV-film
1986. Tall Tales & Legends John Henry 1 epizoda
1987. Place at the Table TV-film
1987. Mandela Nelson Mandela TV-film;
Nominiran za Emmy za najboljeg glavnog glumca u mini-seriji ili filmu
1989. Grožđice na suncu Walter Lee Younger TV-film
1989. Lonesome Dove Joshua Deets mini-serija
Nominiran za Emmy za najboljeg glavnog glumca u mini-seriji ili filmu
1989. Dead Man Out dr. Alex Marsh TV-film;
Alternativni naslov: Dead Man Walking
1989. Saturday Night Live Roger Murtaugh 1 epizoda
1991. Captain Planet and the Planeteers prof. Apollo (glas) 1 epizoda
1992. The Talking Eggs narator TV-film
1993. Alex Haley's Queen Alec Haley mini-serija
1995. Pali anđeli Philip Marlowe 1 epizoda
Nominiran za Emmy za najboljeg gostujućeg glumca dramskoj seriji
1996. America's Dream Silas TV-film (segment "Long Black Song")
1997. Buffalo Soldiers nar. Washington Wyatt TV-film
2000. Freedom Song Will Walker TV-film;
Nominiran za Emmy za najboljeg sporednog glumca u mini-seriji ili filmu
Nominiran za Nagradu Ceha filmskih glumaca za najboljeg glumca u mini-seriji ili TV-filmu
2003. Good Fences Tom Spader TV-film
2003. Biografija narator 1 epizoda
2003. The Law and Mr. Lee Henry Lee TV-film
2004. Zemlja zmajeva Ogion mini-serija
2005. The Exonerated David TV-film
2005. Hitna služba Charlie Pratt Sr. 4 epizode
2006. Take 3 puk. Weldon TV-film
2007–2008. Braća i sestre Isaac Marshall 6 epizoda
2009. Zovem se Earl Thomas Monroe 1 epizoda
2010. Živa meta klijent 1 epizoda
2011. Psych 1 epizoda
2011. Leverage Charlie Lawson sezona 4, epizoda 4: "The Van Gogh Job"
2011. Touch[23] prof. Arthur DeWitt pretprodukcija
Pozorište
Godina Naslov Uloga Napomene
1983. Master Harold...and the Boys Willy
2003. Master Harold...and the Boys Sam

Nagrade[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Navedeno u intervjuu u Inside the Actors Studio, 1998.
  2. ^ "Danny Glover", TMZ
  3. ^ Želim biti vojnik na IMDb
  4. ^ Službena stranica filma Želim biti vojnik
  5. ^ Anna Marie De la Fuente, "Chávez finansira Gloverov film", Variety, 21. maj 2007.
  6. ^ "Filmaši ne odobravaju Gloverovu koprodukciju s Venecuelom" (na španskom), ElUniversal.com, 23. maj 2007.
  7. ^ Anna Marie De la Fuente, "Glover zamoljen da ponovo razmotri finansiranje filma", Variety, 4. juni 2007.
  8. ^ Anna Marie De la Fuente, "Pismo Gloveru dovelo cehove u nevolju", Variety, 4. juni 2007.
  9. ^ "Skupština odobrila 9 miliona dolara za Glovera" (špan.), ElUniversal.com, 10. april 2008.
  10. ^ "Deklaracija iz Toronta: Ne slavljenju okupacije"
  11. ^ "Glumac Danny Glover uhapšen tokom protesta sindikata u Marylandu", NYDailyNews.com, 17. april 2010.
  12. ^ "Danny Glover i još 11 osoba uhapšeni tokom protesta sindikata u Marylandu", Access Hollywood, 16. 4. 2010.
  13. ^ "Glumcu i aktivistu Dannyju Gloveru bit će dodijeljeno priznanje od strane San Francisco State Universityja", sfsu.edu
  14. ^ "100 godina San Francisco State Universityja", sfsu.edu
  15. ^ "Lethal Weapon star arrested in US", BBC News, 26. 8. 2004.
  16. ^ "Danny Glover convicted of trespassing in Ontario", ctv.ca, 24. 1. 2008.
  17. ^ [blogs.abcnews.com/politicalradar/2007/12/danny-glover-ca.html "Danny Glover Campaigns for Edwards"], ABC News, 27. 12. 2007.
  18. ^ "Bringin' Home the Bacon, Vegan-Style", ABC News, 4. maj 2007.
  19. ^ Tom Hayden, Bill Fletcher Jr., Danny Glover i Barbara Ehrenreich, "Progressives for Obama", The Nation, 24. mart|24. 3.]] 2008.
  20. ^ Američka jazz fondacija
  21. ^ GRITtv: Danny Glover i Marie St. Cyr o Haitiju", YouTube
  22. ^ "To the Conscience of the World"
  23. ^ http://seriable.com/danny-glover-touch-fox-arthur-dewitt/

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Danny Glover na Internet Movie Database

Danny Glover na Internet Broadway Database


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: