Angelina Jolie

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Angelina Jolie
Angelina Jolie
Rodno ime Angelina Jolie Voight
Rođenje 4. juni 1975.
Los Angeles, SAD
Godine rada 1982.; 1993.–
Oskari
Najbolja sporedna glumica Girl, Interrupted 2000.
Zlatni globusi
Najbolja sporedna glumica - serija/miniserija/TV film

George Wallace 1998.

Najbolja glumica - miniserija/TV film

Gia 1999.

Najbolja sporedna glumica

Girl, Interrupted 2000.

Angelina Jolie (puno ime Angelina Jolie Voight, Los Angeles, 4. juni 1975) je američka glumica i režiserka. Dobitnica je Oskara, dvije nagrade Screen Actors Guild Award i tri Zlatna globusa, te je 2009. i 2011. imenovana od strane Forbesa kao najplaćenija glumica Hollywooda.[1][2] Angelina Jolie promovira humanitarne projekte širom svijeta, i primjetan je njen rad s izbjeglicama kao Posebni izaslanik UN-a i bivši Ambasador dobre volje UNHCR-a. Često je spominjana kao "najljepša" žena na svijetu, što je titula za koju je dobila značajnu medijsku pozornost.[3][4][5][6]

Prvo pojavljivanje na ekranu imala je kao dijete pored oca Jona Voighta u filmu Lookin' to Get Out (1982), ali joj je filmska karijera istinski počela tek deset godina kasnije u niskobudžetnoj produkciji Cyborg 2 (1993). Njena prva glavna uloga u značajnijem filmu bila je u cyber-trileru Hackers (1995). Glumila je u pohvaljenim biografskim televizijskim filmovima George Wallace (1997) i Gia (1998), te je dobila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu za svoju izvedbu u drami Girl, Interrupted (1999).

Angelina Jolie postiže međunarodnu slavu portretiranjem junakinje iz videoigara, Lare Croft, u filmu Lara Croft: Tomb Raider (2001), a ulogom u nastavku, The Cradle of Life (2003), postaje jedna od najplaćenijih glumica u Hollywoodu.[7] Svoj ugled vodeće zvijezde akcionih filmova potvrđuje s filmovima Gospodin i gospođa Smith (2005) i Wanted (2008), koji su njeni najveći neanimirani komercijalni uspjesi do danas[8], i dobija dodatne pohvale kritičara za svoje uloge u dramama A Mighty Heart (2007) i Changeling (2008), koji joj je donio nominaciju za Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu. Ratna drama U zemlji krvi i meda (2011) je njeno prvo režisersko ostvarenje.

Razvedena od glumaca Jonnyja Leeja Millera i Billyja Boba Thorntona, Angelina Jolie danas živi s glumcem Bradom Pittom u vezi koja privlači vatrenu medijsku pozornost. Angelina i Pitt imaju troje usvojene djece, Maddoxa, Paxa i Zaharu, i troje biološke djece, Shiloha, Knoxa i Vivienne.

U aprilu 2010. sa suprugom Bradom Pittom posjetila je izbjeglice u Bosni.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Kao glumica[uredi | uredi izvor]

  • 1982
    • Lookin' to Get Out - Tosh
  • 1993
    • Cyborg 2 - Casella "Cash" Reese
  • 1995
    • Hackers - Kate "Acid Burn" Libby
  • 1996
    • Mojave Moon - Eleanor "Elie" Rigby
    • Love Is All There Is - Gina Malacici
    • Foxfire - Margret "Legs" Sadovsky
  • 1997
    • Playing God - Claire
    • True Women (TV) - Georgia Virginia Lawshe Woods
    • George Wallace (TV) - Cornelia Wallace
  • 1998
    • Gia (TV) - Gia Marie Carangi
    • Hell's Kitchen - Gloria McNeary
    • Playing by Heart - Joan
    • Pushing Tin - Mary Bell
  • 1999
    • The Bone Collector - Amelia Donaghy
    • Girl, Interrupted - Lisa Rowe
  • 2000
    • Gone in Sixty Seconds - Sara "Sway" Wayland
  • 2001
    • Lara Croft: Tomb Raider - Lara Croft
    • Original Sin - Julia Russell
  • 2002
    • Life or Something Like It - Lanie Kerrigan
  • 2003
    • Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life - Lara Croft
    • Beyond Borders - Sarah Jordan
  • 2004
    • Taking Lives - Illeana Scott
    • Shark Tale - Lola (glas)
    • Sky Captain and the World of Tomorrow - Franky
    • Alexander - Olympias
  • 2005
    • Mr. & Mrs. Smith - Jane Smith
  • 2006
    • The Good Shepherd - Margaret Russell
  • 2007
    • A Mighty Heart - Mariane Pearl
    • Beowulf - Grendel's mother
  • 2008
    • Kung Fu Panda - Master Tigress (glas)
    • Wanted - Fox
    • The Changeling - Christine Collins

Kao režiser[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pomerantz, Dorothy. "Hollywood's Top-Earning Actresses". Forbes. 1. juli 2009. Pročitano 7. jula 2011.
  2. ^ Pomerantz, Dorothy. "Hollywood's Highest-Paid Actresses". Forbes. 5. juli 2011. Pročitano 7. jula 2011.
  3. ^ "Angelina Is Vogue Perfection". WENN. 28. mart 2002. Pročitano 7. jula 2011.
  4. ^ Campbell-Johnston, Rachel. "The most beautiful women?". The Sunday Times. 1. juni 2005. Pročitano 7. jula 2011.
  5. ^ "2006's Most Beautiful Star: Angelina Jolie". People. 26. april 2006. Pročitano 7. jula 2011.
  6. ^ "Angelina Jolie Is the Most Beautiful Woman in the World". Vanity Fair. 13. april 2009. Pročitano 7. jula 2011.
  7. ^ "Nicole Kidman Tops The Hollywood Reporter's Annual Actress Salary List". PR Newswire. 30. novembar 2006. Pročitano 7. jula 2011.
  8. ^ "Angelina Jolie Movie Box Office Results". Box Office Mojo. Pročitano 7. jula 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Angelina Jolie na Internet Movie Database

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: