Rita Hayworth

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gnome-emblem-important.svg Na ovoj stranici su konstatovane greške u izvornom kodu koje moguće dovode do nepoželjnih rezultata.
Ispravite ove greške i zatim uklonite ovaj šablon. Ako ne znate kako da ispravite ove greške onda se obratite na čaršiji za pomoć.
Rita Hayworth
Rita Hayworth
Rodno ime Margarita Carmen Cansino
Rođenje 17. oktobar 1918.
Brooklyn, New York
Smrt 14. maj 1987.
New York
Godine rada 19341972

Rita Hayworth (pravim imenom Margarita Carmen Cansino) bila je američka filmska glumica.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Rita Hayworth 1941.
Rita Hayworth 1944.
Rita Hayworth 1977.
  • 1934: Cruz Diablo
  • 1935: Dante's Inferno
  • 1935: Under the Pampas Moon
  • 1935: Charlie Chan u Egiptu
  • 1935: Paddy O'Day
  • 1936: Human Cargo
  • 1936: Meet Nero Wolfe
  • 1936: Rebellion
  • 1937: Old Louisiana
  • 1937: Hit the Saddle
  • 1937: Trouble in Texas
  • 1937: Criminals of the Air
  • 1937: Girls Can Play
  • 1937: The Game That Kills
  • 1937: Paid to Dance
  • 1937: The Shadow
  • 1938: Who Killed Gail Preston?
  • 1938: Special Inspector
  • 1938: There's Always a Woman
  • 1938: Convicted
  • 1938: Juvenile Court
  • 1938: The Renegade Ranger
  • 1939: Homicide Bureau
  • 1939: The Lone Wolf Spy Hunt
  • 1939: Only Angels Have Wings
  • 1940: Music in My Heart
  • 1940: Blondie on a Budget
  • 1940: Susan and God
  • 1940: The Lady in Question
  • 1940: Angels Over Broadway
  • 1941: The Strawberry Blonde
  • 1941: Affectionately Yours
  • 1941: Blood and Sand
  • 1941: You'll Never Get Rich
  • 1942: Priče s Manhattana
  • 1942: My Gal Sal
  • 1942: You Were Never Lovelier
  • 1944: Cover Girl
  • 1945: Tonight and Every Night
  • 1946: Gilda
  • 1947: Down to Earth
  • 1947: The Lady from Shanghai
  • 1948: The Loves of Carmen
  • 1952: Affair in Trinidad
  • 1953: Salome
  • 1953: Miss Sadie Thompson
  • 1957: Fire Down Below
  • 1957: Pal Joey
  • 1958: Odvojeni stolovi
  • 1959: They Came to Cordura
  • 1959: The Story on Page One
  • 1962: The Happy Thieves
  • 1964: Circus World
  • 1965: The Money Trap
  • 1966: The Poppy Is Also a Flower
  • 1967: L'Avventuriero
  • 1968: I Bastardi
  • 1970: Road to Salina
  • 1971: The Naked Zoo
  • 1972: The Wrath of God

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • John Kobal: Rita Hayworth: The Time, The Place and the Woman. W.W. Norton, New York 1977, ISBN 0-393-07526-5
  • Joe Morella, Edward Z. Epstein: Rita. The Life of Rita Hayworth. Allen, London 1983, ISBN 0-385-29265-1
  • Gerald Peary: Rita Hayworth: A Pyramid Illustrated History of the Movies. Harcourt, 1976, ISBN 0-515-04116-5
  • Gene Ringgold: The Films of Rita Hayworth. Citadel Press, Secaucus, NJ 1974, ISBN 0-8065-0439-0
  • Caren Roberts-Frenzel: Rita Hayworth: A Photographic Retrospective. Abrams, New York 2001, ISBN 0-8109-1434-4
  • James Hill: Rita Hayworth: A Memoir. Robson, 1983, ISBN 0-671-43273-7
  • Adrienne L. MacLean: Being Rita Hayworth. Labor, Identity and Hollwood Stardom. Rutgers University Press, New Brunswick 2004, ISBN 0-8135-3389-9
  • Neil Grant: Rita Hayworth in Her Own Words. Hamlyn, London 1992, ISBN 0-600-57459-8

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Rita Hayworth
Info
Rita Hayworth na Internet Movie Database


Applications-multimedia.svg Nedovršeni članak Rita Hayworth koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.