Truba

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Truba

Truba je limeni instrument, po tonu koji proizvodi najviši, iznad tube, roga i trombona. Truba je jedan od najstarijih instrumenata koji se spominje još od antike. Od davnina se limeni puhački instrumenti dijele na one sa "širokim zvonom" - danas porodica rogova i one sa "užim zvonom" - danas porodica truba. Svoju ulogu u orkestru, a pogotovo u solističkoj svirci dobija tek u 18. vijeku primjenom ventila koji su bili najprije primjenjeni na rog. Nakon što se truba afirmisala u klasičnoj muzici, postaje naročito popularna u jazz muzici 20. vijeka, gdje je jedan od vodećih instrumenata.

Značajniji trubači danas su Reinhold Friedrich, Hakan Hardenberger, Jouko Harjanne, Eric Aubier, Gabriel Cassone, Ole Edvard Antonsen, te mnogi drugi.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: