Kylie Minogue

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kylie Minogue
Kylie Minogue Cannes.jpg
Karijera 1987 - danas (pjevačica)
1979 - danas (glumica)
Rođenje 28. maj 1968
Melbourne, Australija
Žanr Pop, dance, electronica
Izdavač Mushroom Records, Decostruction Records, Parlophone, Capitol, EMI
Zanimanje pjevačica, tekstopisac, modna dizajnerica, glumica
URL http://kylie.com

Kylie Minogue (Kajli Minog) (Melbourne, 28. maj 1968), australijska pop pjevačica i glumica. U Velikoj Britaniji je sa svojih 29 top 10 singlova najuspješnija pjevačica poslije Madonne, a širom svijeta prodala je do sada 90 miliona singlova i 200 miliona albuma.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Djetinjstvo i početak karijere[uredi | uredi izvor]

Kylie Ann Minogue rođena je kao najstarije dijete od majke Carol (bivša manekenka) i oca Rona (računovođa). Kylien brat Brendan (rođen 1970.) je danas snimatelj na australijskoj televiziji, a sestra Danielle popularnija kao Dannii (rođena 1971.) je također pjevačica i glumica.

Kylie i njena sestra su već kao djeca nastupale u australijskim televizijskim serijama. Prvu ulogu je ostvarila s 11 godina u TV seriji The Sullivans, a kasnije u serijama The Skyways i The Henderson Kids. Slavu je stekla glumeći djevojku iz susjedstva u sapunici Neighbours. U paru s Jasonom Donovanom, svojim dečkom u seriji i stvarnom životu, serija je postala veoma popularna u Australiji i Velikoj Britaniji. Minogue je u to doba osvojila ukupno šest nagrada Logie (australijska televizijska nagrada), od toga i "Gold Logie" 1988. godine za najdražu osobu na australijskoj televiziji.

Kada je 1987 godine s ekipom iz serije nastupala na dobrotvornoj priredbi u Melbournu, otpjevala je hit Little Eve (iz 1960ih godina) The Loco-Motion i toliko se svidjela okupljenima da je potpisala ugovor s Mushroom Records i izdala hit singl, koji je postao i najprodavaniji singl desetljeća.

Internacionalni uspjeh[uredi | uredi izvor]

Zahvaljujući velikom uspjehu u Australiji, tada devetnaestogodišnja Kylie odlazi u Englesku i s najuspješnijim producentskim muzičkim timom osamdesetih godina Stockom, Aitkenom i Watermanom (SAW) potpisuje ugovor i kao prvi hit izlazi I Should Be So Lucky i još jednom obrađena The Loco-Motion. Također i njen prvi album "Kylie", postao je vrlo uspješan i zabilježio svjetsku prodaju u više od 7 miliona primjeraka, a u Engleskoj je bio najprodavaniji album 1988 godine.

Nakon toga uslijedili su nastupi u Japanu, gdje je sa svojom turnejom Disco In Dreams nastupala na najvećim pozornicama, a singl Turn It Into Love održao se cijelih deset sedmica na broju 1 hit liste. Kako je napredovala u muzičkoj karijeri iste godine napušta TV seriju Neighbours, a sa svojim nekadašnjim kolegom Jasonom Donovanom snima duet Especially For You koji također postaje svjetski hit. Ubrzo izlazi i drugi album "Enjoy Yourself" (1989) s hitom Hand On Your Hart , međutim ostale pjesme nisu bile tako uspješne.

Tada je dobila i prvu ulogu u filmu "The Delinquents", koji je bio popraćen njenom obradom pjesme Tears On My Pillow.

Promjena imidža[uredi | uredi izvor]

S izlaskom njenog trećeg albuma "Rhytm Of Love" (1990) mijenja imidž i od djevojčice postaje sofisticirana žena. Počinje isticati erotsku stranu i sve češće iznenađuje javnost svojim sve otvorenijim nastupima. Ne preuzima u svoje ruke samo brigu o izgledu već i pisanje dijela pjesama. Nakon prekida s Jasonom Donovanom započinje vezu s pjevačem australijske rock grupe INXS Michaelom Hutchenceom, koji je sam volio govoriti da mu je omiljeni hobi "kvarenje Kylie".

Singlovi s albuma su se prilično dobro prodavali i postali popularni u noćnim klubovima i među starijom publikom, na koju je pjevačica i računala. Godine 1991 izdaje četvrti album "Let´s Get to It" i nakon uredno odrađenog ugovora 1992 prekida ugovor s producentskom kućom SAW.

Kreativne godine[uredi | uredi izvor]

Kylie Minogue je u slijedećem razdoblju odlučila promijeniti i muzički stil pa je potpisala ugovor s izdavačem Deconstructions kojima 1994 izdaje singl Confide In Me i ostvaruje saradnju s muzičarima poput Pet Shop Boysa i M People. Album je bio vrlo uspješan u Australiji i Velikoj Britaniji, ali zato singlovi koji su uslijedili nakon toga nisu postigli veće rezultate. Ovo razdoblje Kylie je kasnije opisala kao razdoblje umjetničkog, a ne komercijalnog razvoja. Godine 1995 neobičnom saradnjom snima odličan duet s Nickom Caveom, pjesmu Where The Wild Roses Grow, koja se mogla okarakterizirati kao njen najveći uspjeh devedesetih.

Dugo pripremani album "Impossible Princess" izlazi 1997 u vrlo nezgodno vrijeme podudarajući se sa smrću princeze Diane, zbog čega je na evropskom tržištu bio preimenovan u "Kylie Minogue". Pjesme su ipak bile premračne za većinu njenih obožavatelja, pa veći uspjesi izostaju.

Povratak[uredi | uredi izvor]

Pod ugovorom s kućom Parlophone/EMI od 1999 u Evropi Kylie izdaje album "Light Years" s kojim se počela vraćati svojim pop korijenima. Godina 2000 za nju je bila komercijalni povratak. Pojavom singla Spinning Around osvojila je ponovno vrhove top lista, a videospot u kojem pjevačica na svojoj stražnjici ima zlatne hlačice postao je apsolutni hit.

Svjetsku je pažnju ponovno skrenula na sebe nastupajući na završnoj proslavi Ljetnih Olimpijskih igara 2000 u Sydneyu izvodeći svoju On A Night Like This i pjesmu Dancing Queen od grupe ABBA. Album "Light Years" je bio bogat uticajem disco muzike 1970tih godina, na njemu je sarađivao i Robbie Williams, a snimili su i duet za pjesmu Kids. Godine 2001 kao "Green Fairy" je imala cameo ulogu u uspješnom mjuziklu Moulin Rouge. Ta uloga joj je iste godine donijela nominaciju MTV Movie Awards za Best Cameo Performace. Slijedeći hit je bio Can't Get You Of My Head s njenog osmog studijskog albuma, koji se prodao u 7 miliona primjeraka. S albumom "Fever" (2003) učvrstila je svoj status, ali opet album "Body Language" nije imao isti uspjeh. Saradnja s ostalim muzičarima uvijek joj se isplatila pa joj je tako i pjesma I Belive In You koju je snimila sa Scissor Sisters ponovno donijela nominaciju za Grammy.

Retrospektiva i Kylie efekt[uredi | uredi izvor]

S izložbom Kylie: An Exhibiton ponudila je retrospektivu sasvim druge vrste. Izložba je 2005. bila postavljana po cijeloj Australiji na kojoj su se mogli vidjeti kostimi koje je Kylie nosila u svojoj karijeri dugoj gotovo dvadeset godina i zahvaljujući kojima je postala ikona stila. Samo u Melbournu je od januara do aprila izložbu vidjelo 300.000 posjetitelja. Turneja Showgirl - The Greatest Hits koja je započela u proljeće 2005 bila je planirana kao njena najveća turneja do sada i nakon odrađenih termina u Evropi iznenada je prekinuta.

Razlog je bio objavljen 17. maja i to na naslovnicama dnevnih novina. Porodični liječnik je pronašao kvržicu za koju se potvrdilo da je zloćudni tumor. Nakon objave vijesti čak 40% više žena se prijavilo za mamografiju u prve dvije sedmice od objave dijagnoze. Tako je nastao izraz "Kylie učinak", a u stučnom časopisu Medical Journal of Australia objavljeno je i istraživanje "Uticaj vijesti o bolestima slavnih na screening za rak dojke: Dijagnoza raka dojke Kylie Minogue". Hiljade obožavatelja su nakon toga dali priloge za istraživanje i liječenje raka dojke ili kupili ružičaste vrpce. Kylie je 20. maja operirana u Australiji, a u Parizu se podvrgnula šestomjesečnoj hemoterapiji. Krajem septembra pjevačica je otišla na kratki odmor s francuskim glumcem Oliverom Martinezom, s kojim je već neko vrijeme u vezi i planiraju vjenčanje nakon Kylinog oporavka. U januaru 2006 objavljeno je da je liječenje bilo uspješno, ali se terapija i dalje nastavlja.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi[uredi | uredi izvor]

  • 1988 - Kylie
  • 1989 - Enjoy Yourself
  • 1990 - Rhythm of Love
  • 1991 - Let's Get to It
  • 1992 - Greatest Hits
  • 1994 - Kylie Minogue
  • 1997 - Impossible Princess
  • 2000 - Light Years
  • 2001 - Fever
  • 2003 - Body Language
  • 2004 - Ultimate Kylie
  • 2007 - X
  • 2010 - Aphrodite

DVD[uredi | uredi izvor]

  • 2001 - On A Night Like This - Live In Sydney
  • 2002 - Fever 2002 - Live In Manchester
  • 2002 - Intimate & Live
  • 2004 - Body Language Live - Album Launch At The London Apollo
  • 2004 - Ultimate Kylie
  • 2005 - Showgirl - The Greatest Hits Tour

Singlovi[uredi | uredi izvor]

  • 1988 - I Should Be So Lucky
  • 1988 - Got To Be Certain
  • 1988 - The Loco-Motion
  • 1988 - Je Ne Sais Pas Pourquoi
  • 1988 - Turn It Into Love
  • 1988 - It's No Secret
  • 1988 - Especially For You
  • 1989 - Hand On Your Heart
  • 1989 - Wouldn't Change A Thing
  • 1989 - Never Too Late
  • 1990 - Tears On My Pillow
  • 1990 - Better The Devil You Know
  • 1990 - Step Back In Time
  • 1990 - What Do I Have To Do
  • 1991 - Shocked
  • 1991 - Word Is Out
  • 1991 - If You Were With Me Now
  • 1992 - Give Me Just A Little More Time
  • 1992 - Finer Feelings
  • 1992 - What Kind Of Fool
  • 1992 - Celebration
  • 1994 - Confide In Me
  • 1994 - Put Yourself In My Place
  • 1995 - Where Is The Feeling?
  • 1995 - Where The Wild Roses Grow
  • 1997 - Some Kind Of Bliss
  • 1997 - Did It Again
  • 1998 - Breathe
  • 1998 - Cowboy Style
  • 1998 - GBI: German Bold Italic
  • 2000 - Spinning Around
  • 2000 - On A Night Like This
  • 2000 - Kids
  • 2000 - Please Stay
  • 2001 - Your Disco Needs You
  • 2001 - Can't Get You Out Of My Head
  • 2002 - In Your Eyes
  • 2002 - Love At First Sight
  • 2002 - Come Into My World
  • 2003 - Slow
  • 2004 - Red Blooded Woman
  • 2004 - Chocolate
  • 2004 - I Believe In You
  • 2005 - Giving You Up

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Televizija[uredi | uredi izvor]

  • 1980 - Skyways (mini serija) kao Carla
  • 1980 - The Sullivans (TV serija) kao Robin
  • 1985 - The Zoo Family (TV serija) kao Yvonne (epizodna uloga)
  • 1985 - The Hernderson Kids (TV serija) kao Charlotte "Char" Kernow
  • 1986 - Piano / Fame and Misfortune (mini serija) kao Samantha Collins
  • 1986-1988 - Neighbours (TV serija) kao Charlene Mitchell/Robinson
  • 1994 - The Vicar of Dibley (TV serija) kao Kylie Minogue (epizodna uloga)
  • 1997 - Men Behaving Badly (TV serija) kao Kylie Minogue (epizodna uloga)
  • 2004 - Kath & Kim (TV serija) kao Eponney Rae (epizodna uloga)

Kino[uredi | uredi izvor]

  • 1989 - The Delinquents (igrani film) kao Lola Lovell - Režija: Chris Thomson
  • 1994 - Street Fighter (akcijski film) kao Cammy - Režija: Steven E. de Souza
  • 1995 - Hayride To Hell (kratki film) kao The Girl - Režija: Kimble Rendall
  • 1995 - Bio-Dome (komedija) kao Dr. Petra von Kant - Režija: Jason Bloom
  • 1996 - Misfit (kratki film) - Režija: Taylor Woods
  • 2000 - Cut (horor film) kao Hilary Jacobs - Režija: Kimble Rendall
  • 2000 - Sample People (igrani film) kao Jess - Režija: Clinton Smith
  • 2001 - Moulin Rouge (mjuzikl) kao The Green Fairy - Režija: Baz Luhrmann
  • 2005 - The Magic Roundabout (animirani crtani film) kao Florence (glas i naslovna pjesma) - Režija: Dave Borthwick, Jean Duval & Frank Passingham

Turneje i koncerti[uredi | uredi izvor]

Nakon što je na početku svoje karijere Kylie Minogue više puta od strane kritičara opisivana kao "drugorazredna Madonna", etablirala se s Intimate & Live kao uspješna koncertna umjetnica, koja je stalno prisutna na pozornici i za razliku od nekih drugih pjevačica stvarno pjeva uživo. Engleski muzički magazin Q je Kylie uvrstio na spiak "50 Bands to See Before You Die". Njene turneje postajale su sve raskošnije, a u dizajnu scenske garderobe učestvovali su između ostalih i poznati modni kreatori Dolce & Gabbana, Karl Lagerfeld i John Galliano.

  • 1989 - Disco In Dreams (Japan)
  • 1990 - Enjoy Yourself Tour (Evropa)
  • 1991 - Rhythm Of Love Tour (Australija, Jugoistočna Azija, Japan)
  • 1991 - Let's Get To It Tour (Velika Britanija & Irska)
  • 1998 - Intimate & Live (Australija, Velika Britanija)
  • 2001 - On A Night Like This (Evropa, Australija)
  • 2002 - Fever (Evropa, Australija)
  • 2003 - Money Can't Buy (koncert povodom objavljivanja Body Language u Hammersmith Apollo u Londonu)
  • 2005 - Kylie Showgirl - The Greatest Hits Tour (Evropa)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Wikicitat
Wikicitat: Kylie Minogue
Info
Kylie Minogue na Internet Movie Database
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: