Australija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Australija
Commonwealth of Australia
Zastava Australije Grb Australije
Zastava Grb
Himna"Advance Australia Fair"
Položaj Australije
Glavni grad Canberra
Službeni jezik engleski
Državno uređenje  
 -  Kraljica Elizabeta II
 -  Predsjednik vlade Tony Abbott
Nezavisnost Od Ujedinjenog Kraljevstva 1. januara 1901
Površina
 -  Ukupno 7.686.850 (6.)
 -  Vode (%) 1
Stanovništvo
 -  Ukupno 23.455.650[1] (53.)
 -  Gustoća stanovništva 2/km2 
Valuta australijski dolar (100 centa)
Vremenska zona UTC +8 do +10
Internet domena .au
Pozivni broj +61

Australija je po veličini šesta država na svijetu. Na sjeveru se, preko mora, graniči sa Indonezijom, Papua Novom Gvinejom i Istočnim Timorom i na jugozapadu sa Novim Zelandom.

Australija je država na krajnjem Jugu naše planete, država kengura i koala, Aboridžina i evropskih doseljenika. Ime Australija potiče od naziva terra australis, što znači južna zemlja.

Historija[uredi | uredi izvor]

U starom i srednjem vijeku u Evropi se pretpostavljalo da u južnim morima postoji kopno koje su srednjovijekovni geografi nazivali Nepoznata južna zemlja, na latinskom Terra australia incognita, pa otuda i naziv Australija.

Australija je udaljena i izolovana od ostalih kontinenata. U odnosu na Evropu Australija se nalazi na suprotnoj strani Zemljine lopte, pa je za nju najudaljeniji dio svijeta - plovidbenim putem preko Sueca udaljena je od Evrope 20 000 km.

Prvi Evropljani koji su doprli do Australije bili su Portugalci i Španci krajem XVI vijeka. Djelimična istraživanja njenih obala obavio je holandski moreplovac Tasman u XVII veku, po kojem i ostrvo Tasmanija dobilo naziv. Ali, Holanđani se, imajući veliku koloniju Indoneziju, nisu interesovali za iskorištavanje ove nove zemlje.

Godine 1770. engleski moreplovac James Cook ispitao je obale Australije i proglasio je posjedom Velike Britanije.

Ubrzo poslije istraživanja Jamesa Cooka, u blizini današnjeg grada Sydneya osnovano je prvo naselje, u koje su upućivani kažnjenici iz Velike Britanije. Vremenom su počela da se osnivaju i naselja slobodnog stanovništva - od osuđenika koji su odslužili kazne, od stražare i oficira koji su završili službu i od drugih doseljenika iz Evrope, uglavnom Britanaca. Prvi doseljenici počeli su da se bave stočarstvom, koje ne zahtijeva mnogo radne snage već samo prostrane pašnjake. Za merino ovce, koje su dovezene iz Španije, prostrane stepe pokazale su se izvanredno pogodnim.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Uluru
Klimatske zone u Australiji

Obale su slabo razuđene i najvećim dijelom su teško pristupačne.

Najteži je pristup sjeveroistočnoj obali, pored koje se nalazi Veliki greben (Great Barriere Reef-kojeg čine mnogi koralni sprudovi), dug 2 000 km. U reljefu se ističu tri regije. Na istoku kontinenta su gromadne planine Australijski Kordiljeri (Australijski Alpi, Plave planine i druge), koji se strmo spuštaju u niže i uže primorje uz obalu Tihog okeana, a blago prema zapadu. U središnjem dijelu kontinenta je Velika australijska nizija, koja oko jezera Er prelazi u depresiju. U zapadnom dijelu je Zapadnoaustralijska visoravan, visine 300-500 m, sa koje se mjestimično izdižu gromadne planine.

Klimu većeg dijela Australije karakterišu suše i vječite oskudice vode, zbog čega u većem dijelu Australije nema većih rijeka, a veoma je siromašna i biljnim svijetom.

U Australiji živi mnoštvo životinja koje su na drugim kontinentima davno izumrle. Takvi su, na primjer, sisarski torbari, kojih ima oko 230 vrsta (kenguri, torbar-medvjed, torbar-jazavac, torbar-vuk, koala i drugi) zatim kljunari, sisari koji se legu iz jaja.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Do Drugog svjetskog rata, Australija je bila poljoprivredna zemlja. Poslije investicija SAD-a i Velike Britanije dolazi i veći razvoj industrije te ostalih grana privrede. Danas spada među 10 najrazvijenih zemalja. Zlato se izvozi u Japan, Singapur, Švicarsku. Zapadna Australija je prostor znatnih rezervi dijamanata i rude željeza. Istovremeno, Australija je vodeći proizvođač boksita i aluminijuma u svijetu. Znatna je i proizvodnja urana. Gotovo sva proizvodnja je namenjana izvozu. Najveći rudnici uglja su u Novom Južnom Velsu i Kvinslendu.

Vlada[uredi | uredi izvor]

Na čelu je Julia Gillard. Nalazi se u članstvu komonvelta. Ima predstavnički dom, Senata, Krune, ona je federalna država. Svaka država ima guvernera. Partije su: Australijska laburistička partija, liberalna partija Australije, Nacionalna partija Australije, Komunistička partija...

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: