Pakistan

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Islamska Republika Pakistan
اسلامی جمہوریۂ پاکستان
Islāmī Jumhūrīyah-e-Pākistān
Zastava Pakistana Grb Pakistana
Zastava Grb
Himna"Pak sarzamin shad bad"(Blagoslovljena budi sveta zemljo)
Položaj Pakistana
Glavni grad Islamabad
Službeni jezik Urdu i engleski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Mamnoon Hussain
 -  Predsjednik vlade Yousaf Raza Gillani
Nezavisnost 14. august 1947. od Ujedinjenog Kraljevstva 
Površina
 -  Ukupno 803.940 (34.)
 -  Vode (%) 3.1
Stanovništvo
 -  Ukupno 162.419.946 (6.)
 -  Gustoća stanovništva 202/km2 
Valuta Pakistanska rupija
Vremenska zona UTC +5, ljeti UTC +6
Internet domena .pk
Pozivni broj +92

Pakistan je smješten na sjeverozapadnom dijelu Indijskog potkontinenta, a pod njegovom upravom je i zapadni dio Kašmira i tzv. Sjeverni teritorij.

Historija[uredi | uredi izvor]

Na ovom području su oko 2600. godine p. n. e. nastale prve visoke kulture, propale devetsto godina kasnije. Noviju pakistansku historiju su obilježili kolonijalno razdoblje (do 1906. godine u sklopu Britanske Indije) te tri rata s Indijom (1947., 1965. i 1971.).

Vlada[uredi | uredi izvor]

Prema Ustavu iz 1973. godine Pakistan je islamska savezna republika.

Političke podjele[uredi | uredi izvor]

Administrativna podjela Pakistana

Pakistan je federacija od 4 provincije, teritorije glavnog grada i plemenskih područja po federalnom upravom. Pakistan vrši faktičku vlast nad spornim zapadnim dijelovima regije Kašmir, koji su organizirani kao dva posebna politička entiteta (Azad Kašmir i Sjeverna područja). Provincije se dijele na ukupno 107 distrikta. Plemenska područja obuhvataju sedam plemenskih upravnih područja i šest manjih graničnih regija.

Provincije:

 1. Beludžistan
 2. Sjevero-zapadna granična provincija
 3. Pendžab (Pakistan)
 4. Sind

Teritorije:

Dijelovi Kašmira pod pakistanskom upravom:

Geografija[uredi | uredi izvor]

Smješten na azijskom kontinentu, Pakistan na sjeveru graniči sa Afganistanom i Tadžikistanom, na zapadu sa Iranom, jugu sa Indijom i na istoku sa Kinom. U južnom dijelu ima izlaz u Arapski zaliv.

Gradovi[uredi | uredi izvor]

Abbottabad, Attock, Bahawalpur, Čitral, Faisalabad, Gilgit, Gwadar, Hyderabad, Islamabad, Karači, Lahor, Moenjodaro, Multan, Murree, Nawabshah, Peshawar, Quetta, Rawalpindi, Sialkot, Sukker, Taxila, Thatta.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Datoteka:Kar1.jpg
Pogled na centar grada Karachi, koji ima godišnji bruto proizvod od 80 milijardi dolara.
Drveće mango u Multanu, poljoprivreda u Pakistanu donosi 21.2% BNP-a i zapošljava oko 43% radne snage.

Pakistan je zemlja koja se brzo razvija[1][2][3] i jedna je od Sljedećih jedanaest, jedanaest zemalja koje, zajedno sa zemljama BRICa, imaju potencijal da postanu najveće svjetske ekonomije u 21. vijeku.[4]

Pakistan ima razvijenu poljoprivredu. Glavna poljoprivredna područja su u Pendžabu duž rijeke Ind i u Pešavarskoj kotlini. Većina poljoprivrednog zemljišta zavisi od navodnjavanja. Za prehranu stanovništva najvažnija je pšenica i riža, a uzgajaju se mahune, uljarice, krompir, povrće, voće, datule, šećerna trska i pamuk. Rudno bogatstvo je skromno. Industrija zapošljava samo 10,5% stanovništva. Izrazito je orijentalna i za domaće potrebe. Tekstilna industrija koja se bazira na domaćem pamuku, vuni i svili ostvaruje oko polovine izvoza. Uz tekstilnu industriju veliki značaj ima prehrambena industrija. Turizam nije važna privredna grana i slabo je razvijen.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Stanovnici Pakistana pripadaju indoevropskoj grupi. Najbrojniji su Pandyabi 55%, Pastuni 11%, Saraiki 11% i Urdi 8%. Oko 97% stanovnika su muslimani uglavnom suniti 77%, šiita je oko 20%, ima 1,5% hrišćana isto toliko hinduista. Službeni jezik je urdu i engleski.

Kultura[uredi | uredi izvor]

Demografska slika Pakistana je odraz viševjekovnog miješanja kultura, religija i etničkih grupa. Kuhinja, arhitektura, odjeća i literatura je rezultat velikog uticaja muslimanskih vladara koji su ili vladali Pakistanom ili bili u prolazu. Dubok trag u kulturi Pakistana su ostavili Moguli i Afgani, koji su između ostalog donijeli novi materijal za pravljenje odjeće i novu modu odijevanja, koje se može danas vidjeti u nacionalnoj nošnji Pakistana. Nacionalna nošnja se sastoji od širokih pantalona (svijetlih i raznolikih boja za žene i jednobojnih za muškarce) koje se zovu šalvare (na Urduشلوار قمیض). Gornji dio nošnje se sastoji od dugačke majice ili tunike koja se zove šervan (na Urdu شیروانی). Muškarac pored šalvara i šervana nosi i pravougaonu kapu na glavi (bijele, crvene ili zelene - boja Islama), koja se zove fes.

Fez

Muzika Pakistana varira od regije do regije. Narodna muzika sa tradicionalnim prizvukom se naziva kavali (قوٌالی,). Oralna poezija se naziva gazal (غزل‎) i arapskog je porijekla. U modernoj muzici često dolazi do spajanja elemenata folk muzike sa elementima zapadne muzike. Poznati pakistanski izvođači narodne muzike su Nusrat Fateh Ali Kan, Mehdi Hasan, Gulan Ali, Farida Kanum, Tahira Sid i Ikbal Bano. Po dolasku afganskih izbjeglica, pašto i persijska narodna muzika je postala popularna u zapadnim provincijama.

Do 1990. godine, državna televizija PTV je dominirala medijskim prostorom, ali nakon privatizacije, pojavile su se mnoge privatne TV stanice (GeoTV, Indus TV, Xum, Državna Televizija Pakistana). Mnoge američke, evropske i azijske TV stanice su dostupne većini stanovništva Pakistana putem kablovske pretplate ili satelita. Postoji i mala filmska industrija u Lahoru i Pešavaru (lokalno se zove Lolivud i Polivud). Iako su filmovi iz Bolivuda zabranjeni, indijske filmske zvijezde su veoma popularne.

Najvećim dijelom, stanovništvo Pakistana su poliglote, znajući najmanje dva jezika. 96% stanovništva čine muslimani. Porodica i tradicionalne vrijednosti se visoko kotiraju. U posljednjih nekoliko godina došlo je do stvaranja srednje klase u gradovima kao što su Karači, Lahor, Hajderabad, Fajsalabad i Pešavar. Ti gradovi se kreću više ka slobodnoj ekonomiji i liberalizmu [5] , dok je sjever zemlje veoma konzervativan. Globalizacija i zapadna kultura je imala ogroman uticaj na Pakistan. Prema Kernijevom/FP Indeksu Globalizacije, Pakistan je na 46. mjestu[6]. Oko četiri miliona Pakistanaca živi van zemlje [7] (pola miliona u SAD-u[8], oko milion u Saudijskoj Arabiji[9] , i oko milion u Velikoj Britaniji.[10].

Šiš kebab se na Urdu piše سيخ کباب

Kuhinja Pakistana je slična kuhinji sjeverne Indije. Geografska lokacija Pakistana također određuje kuhinju koja varira od regije do regije. Na primjer, kuhinja zapadnog dijela zemlje ima elemente kuhinje Bliskog Istoka, dok istočni dio zemlje ima elemente kuhinje Dalekog istoka. Stanovništvo na sjevernom dijelu zemlje ne jede začinjenu hranu, ali jedu puno domaćeg hljeba. Nakon svakog obroka, slijedi šolja čaja. Kako je Pakistan pretežno muslimanska zemlja, svinjetina i svinjski proizvodi se ne konzumiraju. Najpopularnija jela se sastoje od piletine i janjetine sa roštilja.

Chicken Tikka Jalfrezi

Na istoku zemlje riža je osnovni sastojak svakog ručka. Veoma popularan obrok je piletina, kuhana u sosu sa isjeckanim povrćem. Sos se kuha dok ne proključa i ne postane gust. Komadići piletine prethodno potope u jogurt, a zatim kuhaju zajedno sa sosom. Riža se služi odvojeno. Ovakav obrok se zove na engleskom Chicken Tikka Jalfrezi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ GCC investicije u Pakistanu i budući trendovi.
 2. ^ Quid Pro Quo 45 – Tales of Success (PDF).
 3. ^ Malcolm Borthwick. "Pakistan steels itself for sell-offs", BBC News, 1. juni 2006. Postavljeno dana 12. februar 2008. 
 4. ^ Tavia Grant. "On 10th birthday, BRICs poised for more growth", 8. decembar 2011. Postavljeno dana 4. januar 2012. 
 5. ^ Beinart, Peter. "Understate". The New Republic Online. 1. juli 2002.
 6. ^ Kearney Foreign Policy Globalization Index
 7. ^ http://www.pakistaneconomist.com/database1/cover/c2000-50.asp Pristupljeno URL-u 17. mart 2006
 8. ^ Ahmed, Fasih. "U.S. Rules Give Pakistan a Windfall". Wall Street Journal. New York, New York. 22. oktobar 2003. str. A18.
 9. ^ Hussain, Shaiq. Musharraf to focus on Palestine in Saudia visit from today. The Nation. 25. juni 2005. Pristupljeno URL-u 17. mart 2006
 10. ^ Howells, Kim. Kim Howells arrives in Pakistan. Foreign and Commonwealth Office (National). 6. septembar 2006. Pristupljeno URL-u 22. oktobar 2006

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: