Bermudi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bermudi
Regija
Zastava
Simbol
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Topografska oznaka Bermudski trougao
Glavni grad Hamilton

Bermudska ostrva ili Bermudi su arhipelag u Atlantiku i jedna su od prekomorskih teritorija Ujedinjenog Kraljevstva. Nalaze se istočno su od Sjeverne Karoline, jedne od Saveznih država SAD-a. Postali su poznati po Bermudskom trouglu i bermudskim hlačama. Službeni jezik je engleski jezik.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Bermudska ostrva je "otkrio" jedan španski istraživač, ali se zbog opasnih grebena koji okružuju ostrva nije usudio iskrcati na obalu. Prvi naseljenici su bili engleski kolonisti koji su bili na putu za Sjevernu Ameriku i nakon brodoloma 1609. se iskrcali na ostrvo. Brodolomci su proveli na ostrvu 10 mjeseci a njihovi izvještaji o ostrvu su u Engleskoj izazvali veliku pažnju tako da je kralj Jakov I. 1615. dao pravo upravljanja ostrvima Bermuda Company. Oko 60 kolonista je 1612. osnovalo St. George. Te godine je postavljeno i prvo predstavništvo vlade i time su Bermudi postali samostalna kolonija.

Zbog velike udaljenosti od matice zemlje, ekonomija se usmjerila na trgovinu sa soli i za brodogradnju vrlo pogodnim cedrovim drvom. Glavni grad postao je 1815. Hamilton, grad koji je osnovan 1620. Od 1600. do 1734. Bermudska ostrva su bili baza u trgovini. U više slučajeva robovi su dizali pobune koje su bile gušene. Od 1701. Britanska kruna je shvatila vojnu važnost Bermudskih ostrva za britanske interese u Novom svijetu i ondje je poslana vojska i uspostavljena baza britanske ratne mornarice.

Tokom američkog građanskog rata Bermuda je bilo mjesto odakle je krijumčaren ratni materijal neophodan pobunjenom Jugu. Za vrijeme drugog svjetskog rata su Bermudi važna baza američke vojske. 1941. je američka vojska sagradila dvije baze, a u zamjenu su britanske snage dobile američke razarače. Američke, kanadske i britanske baze na ostrva zatvorene su 1995.

Nakon Drugog svjetskog rata Bermudi su se uspješno razvijali i postali značajni financijski centar na otvorenom moru. 1968. je usvojen Ustav koji od tada pojačava težnje za nezavisnošću iako je stanovništvo 1995. referendumom odbilo nezavisnost.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 7. 3. 2014. Pristupljeno 22. 2. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]