Ostrvo Clipperton

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lokacija ostrva

Ostrvo Clipperton (fr. Île de Clipperton), izvornog naziva "île de la Passion" (Ostrvo strasti), je francuski atol u Tihom okeanu, 1.280 km zapadno od obale Meksika. Ostrvo je bilo od 1936. pod upravom Établissements français d'Océanie, a od 18. marta 1986. njime se upravlja sa Francuske Polinezije. Zbog velikog pomorskog značaja ostrva, on je pod upravom premijera, kojeg predstavlja Visoki izaslanik sa Francuske Polinezije. On odlučuje o pristupanju ostrvu i davanju prava za vađenje ruda. Ovaj francuski posjed, službeno nije dio TOM-a.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ostrvo su otkrili 2. aprila 1711. Francuzi Martin de Chassiron i Michel du Bocage, zapovjednici fregata La Découverte i La Princesse. Ostrvo su nazvali "île de la Passion". Ime Clipperton dolazi od imena engleskog pirata i prirodnjaka Johna Clippertona, za kojeg se vjeruje da je 1704. prošao kraj ostrva ili se čak tamo iskrcao. Iako ne postoji nikakav dokaz o tome, historijsko je sačuvano ime Clipperton iz nikakvog posebnog razloga, a jedan bi mogao biti i legenda o blagu.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: