Maršalska Ostrva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Republika Maršalska Ostrva
Aolepān Aorōkin M̧ajeļ
Republic of the Marshall Islands
Zastava Maršalskih Ostrva Grb Maršalskih Ostrva
Zastava Grb
HimnaForever Marshall Islands

Položaj Maršalskih Ostrva na karti
Položaj Maršalskih Ostrva
Glavni grad Majuro
Službeni jezik maršalski, engleski
Državno uređenje  
• Predsjednik
David Kabua
Zakonodavstvo  
Nezavisnost 21. oktobar 1986. 
Površina
• Ukupno
181 km2 (213.)
Stanovništvo
• Ukupno
61.963 (205.)
326/km2 
Valuta Američki dolar
Vremenska zona UTC +12
Pozivni broj 692
Internetska domena .mh

Republika Maršalska Ostrva je arhipelaška država u Tihom okeanu, sjeverno od Naurua i Kiribatija, istočno od Saveznih Države Mikronezije i južno od američkog ostrva Wake.

Maršalska Ostrva sastoje se od 5 ostrva, 31 raspršenog koraljnog atola (uključujući i najveći atol na svijetu) i više od 1000 ostrvcadi i grebena raspoređenih u dva lanca u zapadnom dijelu Tihog okeana.

Vegetacija je na ostrvima rijetka, uspijevaju samo kokosove palme.

Sa SAD-om je 1983. godine potpisan Sporazum o dobrovoljnom pridruživanju, prema kojem su SAD nadležne za vanjsku politiku i odbranu ostrva i imaju pravo na vojne baze.

Maršalska Ostrva imaju slabu ekonomiju i u velikoj mjeri zavise od američke novčane pomoći. Poljoprivreda je skromna, većinom za domaće potrebe.

Veliki dio stanovništva napustio je tradicionalan način života. Većina živi na atolu Majuru, dok su ostali atoli rijetko naseljeni.

Politika[uredi | uredi izvor]

Maršalska Ostrva su predsjednička predstavnička demokratska republika sa višestranačkim sistemom. Predsjednik Maršalskih Ostrva je šef države i šef vlade. Izvršnu vlast vrši vlada, dok zakonodavnu vlast vrše vlada i parlament Nitijela. Sudstvo je nezavisno od zakonodavne i izvrše vlasti.

Plaža Laura

Redovni parlamentarni izbori održavaju se svake četiri godine, na osnovu općeg prava glasa koje imaju svi državljani sa navršenih 18 godina života. Predsjednika biraju 33 senatora Nitijela.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]