Chris Pine

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Chris Pine
Chris Pine
Rodno ime Christopher Whitelaw Pine
Rođenje 26. august 1980
Los Angeles, California SAD
Godine rada 2003 - danas
Važnije uloge James T. Kirk
Važniji filmovi Star Trek

Christopher Whitelaw "Chris" Pine (26. august 1980) američki glumac. Glumio je u romantičnim komedijama The Princess Diaries 2: Royal Engagement (2004) i Just My Luck (2006), u akcionom filmu Smokin' Aces (2007) i Unstoppable (2010). 2009. godine dobio je ulogu James T. Kirk u filmu Star Trek.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Pine je rođen u Los Angelesu, California. Njegov otac, Robert Pine, je glumac koji je glumio u seriji CHiPs kao poručnik Joseph Getraer, a njegova majka, Gwynne Gilford, je bivša glumica koja se danas bavi psihoterapijom. Ima stariju sestru, Katie. Pine ima jevrejsko nasljeđe. U jednom intervju je izjavio, "Nisam religijski tip, vjerovatno sam agnostik[1]

Pine je diplomirao engleski na Univerzitetu California, Berkeley 2002. godine. Također je studirao engleski na University of Leeds u Engleskoj. Nakon diplome, studirao je na American Conservatory Theater u San Francisku.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naslov Uloga Bilješke
2003. Hitna služba Levine TV serija (1 epizoda: "A Thousand Cranes")
2003. The Guardian Lonnie Grandy TV serija (1 epizoda: "Hazel Park")
2003. CSI: Miami Tommy Chandler TV serija (1 epizoda: "Extreme")
2004. Why Germany? Chris
2004. The Princess Diaries 2: Royal Engagement Nicholas Devereaux filmski debi
2005. American Dreams Joey Tremain TV serija (1 epizoda: "Tidings of Comfort and Joy")
2005. Confession Luther Scott
2005. Six Feet Under Young Sam (1 epizoda: "Dancing for Me")
2005. The Bulls Jason
2006. Surrender Dorothy Shawn TV film
2006. Just My Luck Jake Hardin
2006. Blind Dating Danny
2006. Smokin' Aces Darwin Tremor
2008. Bottle Shock Bo Barrett
2008. Star Trek James T. Kirk
2009. Carriers Brian
2009. Beyond All Boundaries Hanson Baldwin / Sgt. Bill Reed glas
2010. Small Town Saturday Night Rhett Ryan
2010. Quantum Quest: A Cassini Space Odyssey Dave glas
2012. Unstoppable Will Colson
2012. This Means War Franklin Foster
2012. People like Us Sam
2012. Rise of the Guardians Jackson Overland Frost glas
2013. Star Trek into Darkness James T. Kirk
2013. Jack Ryan Jack Ryan
2014. Stretch
2014. Into The Woods
2014. Big Hero 6


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nije naveden tekst za reference s imenom ref1

[1] </references>

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: