Cloyster

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Cloyster
Opći podaci
Japansko imeパルシェン Parushen
Redni broj91
Generacijaprva
VrstaVodeni/Ledeni
Stepen1. stepen
Razvio se izShelldera
Razvija se u-
RazvojVodeni kamen
Visina1,5 m
Težina132,5 kg
SposobnostŠkoljkasti oklop (Shell Armor)/Vješto povezivanje (Skill Link)

Ime Cloyster kombinacija je engleskih riječi "cloister" = zatvoriti, odnoseći se na Cloysterovu sposobnost zatvaranja ljušture kako bi se zaštitio od potencijalnih napada, i "oyster" = kamenica. Prvi dio njegova imena mogao bi možda dolaziti i od riječi "clamp" = uklještenje, jer je Uklještenje (Clamp) zapravo jedan od njegovih potpisnih napada. Njegovo japansko ime, Parshen, vjerovatno dolazi od engleskih riječi "partial" = djelomično, i "open" = otvoren.

Cloyster je veoma poznat Pokemon jer je u prvobitnim igrama (Pokemon Red, Blue i Yellow) imao najviši Defense status. Doduše, nakon izlaska druge generacije Pokémona, u ovoj su ga statistici prestigli Steelix i Shuckle, a kasnije, u trećoj generaciji, prestigao ga je Regirock.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Cloyster je Pokemon školjkaš, čuvan od strane iznimno snažne ljušture, građene od više slojeva. Ove se višestruke ljušture ne mogu otvoriti od strane onih s superiornom snagom, i nemoguće ih je oštetiti bombom. Niko zapravo nije vidio Cloysterovu unutrašnjost koju krije unutar ljušture, njegovu slaba tačka jer je veoma mekana i ranjiva. Ispaljuje debele, snažne šiljke na protivnike u borbi, no koristi ovu tehniku i za hvatanje plijena. Ovi su šiljci čak snažniji od njegova oklopa. Cloyster isto tako može zdrobiti svoj plijen ukliještivši ih svojom snažnom ljušturom. Kada biva napadnut, zatvara svoju ljušturu kako bi izbjegao daljnju štetu. Putuje kroz okean gutajući vodu, a zatim ju potiskuje u suprotnom smjeru od smjera prema kojem želi ići.

Njegova je ljuštura prekrivena velikim šiljcima koji izlaze iz unutrašnjosti ljušture. Cloysterova je unutrašnjost sive boje. Njegova vanjska ljuštura ljubičaste je boje, prekrivena grubim izbočinama i šiljcima, te s dva velika šiljka na vrhu. Njegove se ljušture mogu otvarati i zatvarati uz pomoć zgloba na stražnjem dijelu.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Cloystera se može dobiti evoluiranjem Shelldera uz pomoć Vodenog kamena, a kako je Shellder dostupan u igrama Pokémon FireRed i Pokémon XD: Gale of Darkness, nije ga moguće dobiti u nekim igrama. Njegova je dostupnost ovisna o dostupnosti Shelldera, radi čega je prilično rijedak u timovima igrača.

Kao borcu, Cloysteru, unatoč izvrsnom i natprosječnom Defense statusu, nedostaje sposobnost kompetitivnosti radi njegovih niskih HP i Special Defense statusa. Radi ovakve nepoželjne kombinacije, bilo koji specijalni napad na Cloystera gotovo će uvijek izazvati Cloysterovo onesvješćivanje. Ovo je gotovo sigurno ako je Cloyster napadnut od strane Travnatih i Električnih napada, jer je Cloyster ranjiv ne te napade. Cloysterova je Pokemon sposobnost Školjkasti oklop, koji blokira Kritične udarce (svaki napad ima šansu od 12,5% da uzrokuje dvostruko veću štetu ignorirajući pritom sve parametre statistika).

Jedini način hvatanja Cloystera u divljini je korištenjem Game Shark kodova. Teoretski govoreći, Cloyster koji je uhvaćen u divljini posjeduje šansu od 50% da drži Biser (Pearl) i šansu od 5% da drži Veliki biser (Big Pearl), koje igrač kasnije može prodati po veoma visokoj cijeni. Isto tako, trener ove predmete može ukrasti u borbama s NPC trenerima koji imaju Cloystera u timu, koristeći se tehnikom Lopova (Thief).

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Cloysterovo je prvo pojavljivanje u Pokémon animiranoj seriji bilo u epizodi "The Bridge Bike Gang". Cloyster, koji je pripadao biciklistici Tari, borio se protiv Mistyinog Psyducka. Psyduck pokuša napasti Cloystera Zamahom repa (Tail Whip), no biva izboden njegovim šiljkom. Misty zatim izaziva Cloystera da ukliješti Psyduckovu glavu svojom ljušturom (Psyduckove glavobolje daju mu psihičke moći). Plan na kraju propadne kada Cloysterova tehnika Uklještenja ne izazove željenu glavobolju.

U epizodi "The Battle for the Badge", Vođa Tima Raketa Giovanni posjeduje Cloystera, no drži ga u posebnoj sobi gdje drži sve svoje Pokémone. Cloyster je viđen u posebnom akvariju.

Cloyster se pojavljuje u epizodi "Fire and Ice", u borbi protiv Ashova Kinglera, gdje je koristeći svoju snažnu ljušturu blokirao Kinglerov Račji čekić (Crabhammer). Asha to zabrine, no Brock i Misty ga potiču da nastavi borbu, jer što Kingler jače udara Cloystera, Cloysterovi se HP smanjuju. Na to njegov protivnik promijeni Pokémona i pozove Arcaninea.

Cloyster se pojavljuje u epizodi "The Mandarin Island Miss Match". Cloyster je jedan od Pokémona koje koristi Prima (u videoigrama poznata i kao Lorelai). Bori se protiv Ashovog Pikachua. Cloyster upotrijebi Povlačenje (Withdraw) kako bi izbjegao Pikachuove Električne napade, no na kraju biva pogođen Pikachuovim Gromom (Thunder). Cloyster zatim upotrijebi Bijes (Rage), povećavajući njegovu napadačku moć, i na kraju pobijedi Pikachua koristeći Rušenje (Take Down).

Cloyster se pojavljuje i u epizodama "The Crystal Onix", "The Joy of Pokemon" te u 18. epizodi Pokemon Hronika, "The search for a legend".