Darwinov dan

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Darwinov dan (eng. Darwin Day) je praznik koji se obilježava 12. februara na dan koji se 1809 godine rodio engleski naučnik Charles Darwin. Ovaj praznik je prilika da se naglasi njegov doprinos nauci, kao i promovira nauka općenito.

Proslave Darwinovog rada organizirane su sporadično još od njegove smrti 19. aprila 1882 godine. Slavlja su se odvijala u Down House, kući u predgrađu Londona u kojoj su Charles Darwin i članovi njegove porodice živjeli od 1842 do 1896 godine.

U Kembridžu se 1909 godine skupilo 265 naučnika iz 167 zemalja kako bi odali počast doprinosu ovog naučnika što je predstavljalo do tada najmasovnije okupljanje u njegovu čast.

Proslava Darwinovog dana čak ima i svoju web stranicu koja nudi besplatnu registraciju i informacije o obilježavanjima ovog praznika širom Sjedinjenih Američkih Država. Načini obilježavanja variraju od svečanih večera, radionica, simpozija, predavanja, debata, raznih takmičenja, koncerata, poetskih večeri, predstava, muzejskih izložbi, edukativnih putovanja, izleta u prirodu, crkvenih svečanosti itd. Veoma zanimljiva novina je CD rastafarijanske muzike sa citatima iz Darvinove knjige O porijeklu vrsta. U engleskom gradu Shrewsbury u kojem je Darwin rođen, od 2003 godine obilježava se Darvinov festival koji traje tokom cijelog februara.

2009 godine obilježava se 200 godina od Darwinovog rođenja i 150 godina otkad je napisao čuveno djelo O prijeklu vrsta, pa su specijalne proslave već isplanirane širom svijeta. Najveće će biti u Shrewsbury i Prirodnom muzeju u Londonu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]