Diego Rivera

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Diego Rivera
Example alt text
Frida Kahlo i Diego Rivera
Rođenje 8. decembar 1886.
Guanajuato, Meksiko
Smrt 24. novembar 1957.
Ciudad de México, Meksiko

Diego Rivera (puno ime: Diego Maria de la Concepcion Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodriguez) bio je meksički slikar, komunist, revolucionar, sklon alkoholu i ženama, ali i jedan od najvećih umjetnika 20. vijeka.

1892. godine s porodicom se preselio u Ciudad de México. Studirao je na akademiji u San Calosu. Bavio se oslikavanjem zidova. Ženio se više puta, a jedna od njegovih žena bila je i Frida Kahlo (meksička slikarica kubistica, realistica i nadrealistica). Cijeli je život bio odani revolucionar. Održavao je govore na sastancima meksičkh komunističkih partija. Oslikavao je i zid u Rockefellerovom centru. Slika je uništena zbog toga što je na njoj bio Lenjin i ostali komunisti. Ugostio je Lava Trockog, koji je tada bio u životnoj opasnosti. Rivera je umro 24. novembra 1957. u glavnom gradu Meksika.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: