Digimon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Logo engleske verzije Digimon

Digimon (デジモン, Dejimon, kratica za "Digital Monsters" (デジタルモンスター, dejitaru monsutā) ja popularna japanska franšiza sačinjena od animea, mange, igrački, videoigara, igre sa kartama i ostalih stvari. Digimoni su čudovišta nepoznate forme koji žive u paralelnom, "Digitalnom svijetu" koji je kreiran od strane zemaljskih komunikacijskih centara.

U Bosni i Hercegovini su prikazani Digimon Adventure 01, Digimon Adventure 02, Digimon Tamers i Digimon Frontier na OBN-u

Digimon (bića)[uredi | uredi izvor]

Digimon čudovišta se izlegu iz jaja zvanih Digi-Eggs/Digitamas (u engleskoj jezičnoj verziji Digimona postoji drugačiji tip Digi-Jajeta koji se može upotrijebiti sa Digivolve ili transformisati u Digimona. Drugi tip Digi-Jajeta se zove "Digimental" i prikazuje se u Japanskoj verziji). Oni stare i napreduju putem procesa koji se zove "Digivolucija" koji mijenja njihov izgled i jača njihove moći (sličan način evolucije kao i u Pokemonima). Efekt Digivolucije je težak za Digimona koji je Digivoluirao, većinu vremena razmišlja o završetku bitke ili kako je preslab za nastavak borbe. Neki Digimoni glume da su nespremni za borbu. Većina posjeduje veliku količinu inteligencije i mogu razgovarati sa ljudima. Oni digievoluiraju pomoću digiuređaja kojeg posjeduje njihov ljudski partner. U nekim slučajevima kao naprimjer u prvoj sezoni Digimon treneri morali su pronaći posebne predmete kako bi Digimoni mogli evoluirati u drugi nivo zvan ultimate, a nakon njega dolazi mega.

Prvi Digimon anime prikazuje način života Digimona: Oni svojim izgledom podsjećaju na prava stvorenja, ali ne umiru u normalnim okolnostima zato što su kreirani od grupe podataka. Bilo koji Digimon koji izgubi dijelove podataka on izgubi i dio sebe i tako umire. Te podatke ponovo prima Digi-Jaje koje ga regenerira u ljusci, nakon toga mali Digimon nježno razbija ljusku i njegov život počinje ponovo. Digimon koji se ovako reinkarniše na ovakav način ponekad zapamti malo i kompletnu memoriju od njegovog prošlog života. Ukoliko se kompletni Digimonovi podaci unište i on će nestati.

Digimon virtualni ljubimac[uredi | uredi izvor]

Digimon čudovištem se upravlja kao i sa digitalnim ljubimcem uređajem koji se u Digimonu naziva "Digital Monster," slična izgledom i konceptom uređajem Tamagotchi za dječake (Bandai je također vlasnik Tamagotchia). V-ljubimac je sličan njegovom predprocesoru, sa izuzetkom da su jači i mogućnošću da se povežu sa drugim Digimon v-ljubimcem i izazovu ga na borbu. Svaki vlasnik uređaja počinje sa Digimon Bebom, trenira ga, on evoluira, brine se o njemu, i onda imaju borbe sa drugim trenerom Digimona kako bi se uvidjelo koji je jači. Digimon ljubimac može imati nekoliko evolucija sa kojima dobijaju više mogućnosti, pa tako mnogi treneri imaju drugačijeg Digimona. U Decembru se izdaje nova generacija Digital Monstera, prethodnik treće serije izdataka 1998. godine. Sada novi Tamagotchi Digimon je jako rijedak tako da je viđeno samo 9 u Digimon serijalima. Bandai je također izdao Non Related Digimon Tamagotchi.[1]

TV serija[uredi | uredi izvor]

Datuma 6. mart, 1999. godine je prikazan prvi Digimon anime koji je prikazan u kinima. Film Digimon Adventure je trebao da bude kratki film, ali nakon što je scenario završen, dobiven je zahtjev da Digimon postane serija i on se ostvario. Na datum 7. mart, 1999. godine prikazana je televizijska edicija pod naslovom Digimon Adventure. Četiri sljedeća serijala će biti izdata sa njihovim pratećim filmovima, a u zapadnim medijima nastalo je sveopšte interesovanje za Digimon. Seriju su sačinjavala i igre sa kartama, sa Hyper Colosseum u Japanu i kasnije Digi-Battle u Americi, i mnogo video igara. Animirana serija je jako razumljiva zbog njenog poznatog segmenta koji vlada u Digimon Univerzumu i mogućnosti da se prilagodi uzrastu koji prati seriju i tako sve više povećava popularnost.

"Digimon znači "Digitalna Čudovišta. Prema priči iz Digimon oni žive u Digitalnom svijetu, koji je kreiran i kojim se upravlja iz zemaljskih komunikacijskih centara. Priča govori o grupi djece većinom predtinejdžeskog uzrasta , oni se nazivaju "Odabrana djeca" (DigiDestined u engleskoj verziji), koja su udružena sa specijalnim Digimonima rođenim da odbrane njihov svijet (i naš) od zlih vojski. Kako bi im pomogli Digimoni prolaze s njima najteže stvari i bore se protiv najjačih Digimona, a ujedno imaju sposobnost evoluiraju (Digievolucija). U ovom procesu, Digimon mijenja izgled i postaje mnogo jači, česta mijenjanja mogu promijeniti i njihovo ponašanje. Grupa djece koja dolazi u kontakt sa Digitalnim svijetom mijenja se iz sezone u sezonu (osim dijelom u Digimon Adventure 02).

U 2006 postojalo je pet serijala — Digimon Adventure, Digimon Adventure 02, Digimon Tamers, Digimon Frontier, and Digimon Savers. Kao što je očito iz njihovih naslova, prva dva serijala, fokusirana su na sami fikcijski univerzum, al treći, četvrti, i peti usmjereni su prema njihovim vlastitim univerzumima (U Digimon Tamersima, Adventure univerzum je označen kao televizijska i komercijalna neprocjenjivost). U dodatcima, svaka serija je povezana s njenim filmom. Digimonovu popularnost i dalje održavaju igra sa kartama, videoigre, filmovi koji se i dalje produciraju i izdaju. Nove serije karata koje uključuju Eternal Courage, Hybrid Warriors, Generations, i Operation X; videoigra, Digimon Rumble Arena 2 i prethodni ne izdati filmovi Revenge of Diaboromon, Runaway Locomon, Battle of Adventurers, i Island of Lost Digimon. U Japanu osmi film Digital Monster X-Evolution je izdat 23. decembra, 2005. godine na Jump Festivalu anime i mange 2006. godine, peti serijal Digimon Savers su počeli da se redovno prikazuju tek nakon trogodišnjeg vanrednog prikazivanja.

Digimon je produciran od strane Toei Animatona i Bandaia iz Japana. Serija se prikazuje u Japanu na Fuji TV. Još uvijek je nepoznato da li će se raditi i šesta sezona serije.

Digimon Adventure (prva sezona)[uredi | uredi izvor]

Prva Digimon serija počela se prikazivati 7.marta, 1999. godine. U prvoj epizodi su prikazana djeca, koja su bila u ljetnom kampu, a zatim došli u Digitalni svijet, upoznali stvorenja koja se nazivaju Digimoni, i tamo su postali "Odabrana djeca" i prislijeni su da moraju spasiti oba svijeta Digitalni i realni od zla. Svako dijete je dobilo uređaj koji se naziva "DigiUređaj" koji ih je odabrao da "pređu" u Digitalni svijet i da im odabere Digimon partnera, za primjer, Tai je dobio kao partnera Agumona, a Matt je dobio Gabumon. Djeca su također pomogla misterioznom čovjeku/digimonu zvanom Gennai, koji im je pomogao oko holograma. Digiuređaji su pomogli da njigovi Digimon alijansa Digivoluiraju u jača stvorenja nego prije. Digimoni obično dostižu veće forme kada su njihovi partneri u opasnosti, primjer kao u borbi protiv zlih vojski Devimona, Etemona i Myotismona. Grupu odabrane djec sačinjava sedam stalnih likova: Tai Kamiya, Matt Ishida, Sora Takenouchi, Izzy Izumi, Mimi Tachikawa, Joe Kido, i T. K. Takaishi. Kasnije tokom sezone, osmi lik se pridružio grupi, Kari Kamiya (koja je Taijeva sestra).

Digimon Adventure 02 (druga sezona)[uredi | uredi izvor]

Drugi Digimon serijal je direktni kontinuitet prvog, a počeo se prikazivati 2. aprila, 2000. Tri godine kasnije, većina od Odabrane djece su sad u srednjoj školi na i već 14 godina idu u školu, a Digitalni svijet je trenutno miran i stabilan. Bilo kako, novo zlo se pojavilo u formi Cara Digimona (Digimon Emperor, Digimon Kaiser) koji je za razliku od prethodnika čovjek baš kao i Odabrana djeca. Car Digimona uspio je porobiti Digimone sa Crnim Prstenom i Kontrolnim datotekama i nekako im je onemogućio Digievoluciju. Set od pet Digi-Jaja sa ugraviranim amblemima uspijo je doći do tri nova Odabrana djeteta zajedno sa T.K. i Kari dva Odabrana djeteta iz prošle sezone. U ovoj sezoni došao je novi način Digievolucije, a radi se o pojačani štit u Digievoluciji, pomaže Digimonima da pobjeđuju i najgore protivnika u Digtalnom svijetu. Ipak, Odabrana djeca su uspijeli Cara Digimona, mnogo poznatiji na Zemlji kao Ken Ichijouji, (koji je veliki rival Davisu) samo sa žrtvovanjem Davisovog ličnog Digimona, Wormmona. Samo što su stvari skoro bile na svom mjestu, novi Digimoni postaju neprijatelji grupi odabranih, kada su Kontrolne sdatoteke postale deaktivirane počeli su se pojavljivati novi Digimoni koji su prouzrokovali nove nevolje u Digitalnom svijetu. Da bi se iskupio za greške u prošlosti, Ken se pridružuje Odabranoj djeci, i tako postaje Odabrane djete sa njegovim partnerom Woromonom koji je napravljen da se bori protiv njega. Oni uskoro spašavaju i države kao što su Francuska i Australija od kontrolnih datoteka i pobjeđuju Malomyotismona koji je evoluirao iz Myotismon u prošloj sezoni.

Digimon Tamers (treća sezona)[uredi | uredi izvor]

Treći Digimon serijal se počeo prikazivati 1. aprila, 2001. godine. Radnja serija je postavljena u većem “stvarnom svijetu” gdje su Adventure i Adventure 02 serije zapravo televizijske emisije i gdje je Digimon igra borbi (bazirana na aktualnim stvarima) postaje ključ koji povećava snagu pravim Digimonima koji su se počeli pojavljivati u stvarnom svijetu. Radnja serije se vrti oko tri lika, Takata Matsukija, Rike Nonaka i Henry Wonga. Radnja serije počinje kada Takato napravi svog vlastitog Digimona kada je je slajdovao misterioznu plavu kartu, koja je kasnije postala D-Arc (Digi uređaj). Guilmon uzima izgled iz Takatovog crteža novog Digimona (Od Tamersa jedini čovjek koji je povezan sa Adventureom je Ryo Akiyama, lik koji se pojavljivao u nekim Digimon videoigrama i koji se jednom pojavljivao u serijalu Adventure). Neke od promjena u ovoj sezoni uključuju novi način Digivolucije Digimona, i način na koji rade njihovi "Digi uređaji". U ovoj sezoni, Tamersi mogu slajdovati karte kroz njihov "Digi uređaj" što daje njihovim Digimonima nove mogućnosti, slično kao u igri sa kartama. Takav se čin zove "Digi-modifikacija". Isti proces se često koristio u Digivoluciji Digimona, ali obično osjećaji imaju najveći dio u digivolucijskom procesu. Većina Digimon serijala gdje je radnja napravljena najviše za mlađu djecu, Tamersi su više mračniji u prirodi.

Digimon Frontier (četvrta sezona)[uredi | uredi izvor]

Četvrti Digimon serijal se počeo prikazivati 7. aprila, 2002. godine. Nakon što su dobili poruku preko neuobičajnim telefonskim pozivima, pet glavnih likova odlaze do podzemne željeznice i uzimaju voz za Digitalni svijet. Oni završavaju borbu sa Cherubimonom i sa njegovim Legendarnim Ratnicima koji su se nadali da će dominirati svijetom. Kasnije oni susreću sa većim problemom borbom protiv Lucemona i dva Kraljevih Vitezova: Crusadermona i Dynasmona. Kada su se udružili, upotrebljavali su DNA Disintegrator koji može uništiti DNA drugog Digimona, i time uništava Digimona i ne dopušta da se ponovo reinkarnira u Digi-Jaje. Za razliku od svih ostalih Digimon serija, u ovoj seriji likovi nemaju Digimon Partnera i koriste svoje Digiuređaje da transformišu sebe u moćnog Digimona i tako se bore protiv neprijatelja, i to je novi dodatak u seriji. Ova serija se još uvijek prikazuje u Britaniji, počela je se prikazivati u kasnoj 2007. i ranoj 2008.

Digimon Savers Data Squad (peta sezona)[uredi | uredi izvor]

Nakon tri godine pauze, i peta sezona Digimona se počela prikazivati od 2. aprila, 2006. godine. Kao Frontier, Saversi nisu povezani sa prošlim kontinijumima, i također označava novi početak Digimon franšize, sa drastičnim promjenama u dizajnu likova i scenariju, i promjenom vrste gledateljstva. Priča je fokusirana prema izazovima sa kojima su suočeni pripadnici D.A.T.S.-a ("Digital Accident Tactics Squad"), organizacijom koja treba da održi stabilnost u Digitalnom svijetu i Digimona kao bića, i čuvati bilo kojeg Digimona koji se nalazi na Zemlji kao tajnu. Kasnije D.A.T.S. tim je privučen masivnom konfliktu između Zemlje i Digitalnog svijeta izazvan od strane ambicioznog doktora čovjeka koji je uspio uspotaviti kontrolu nad Digimonima. Verzija na engleskom jeziku se prikazuje na Jetixu dijelu Toon Disneya od 1. oktobra, 2007. u terminu 8:30.

Filmovi[uredi | uredi izvor]

Do sada je izdato devet Digimon filmova u Japanu. Prvih sedam bilo je vezano uz priču Digimon serijala dok je Digital Monster X-Evolution je bio vezan uz Digimon Chronicle priču. Svi filmovi osim X-Evolution i Ultimate Power! Activate Burst Mode su buli distribuirani u ostale zemlje svijeta.

Sinhronizovane verzije[uredi | uredi izvor]

U SAD-u serija se počela prikazivati u augustu 1999. na Fox Television Network. Sinhronizaciju je uradio Saban (kasnije Sensation Animation), a kasnije je je počelo da se prikazuje na ograncim Fox Mreže, Fox Kids i Fox Family. Prva serija je kolektivno bila predstavljena kao Digimon: Digital Monsters. Neke scene iz originalne verzije su na Fox bile izbačene ili prilagođene u skladu sa Foxovim pravilnikom Standardi i praktike Foxa prema kojima su neke scene neprikladne za dob kojoj je namjenjena serija.

Glasovi[uredi | uredi izvor]

Stripovi[uredi | uredi izvor]

Digimon kao strip prvi puta je izdat kao pilot mangaC'mon Digimon”, koji je izdat u ljeto 1997. godine. C'mon Digimon je nastavljen popularnim Digimon Adventure V-Tamer 01, mangom čiji je autor Hiroshi Izawa, a u prodaju je pušten 21. novembra, 1998. godine.

C'mon Digimon[uredi | uredi izvor]

Digimon Adventure V-Tamer 01[uredi | uredi izvor]

Digimon Chronicle[uredi | uredi izvor]

Digimon Next[uredi | uredi izvor]

Yuen Wong Yu (Chuang Yi/TOKYOPOP) manhua[uredi | uredi izvor]

Digimon je izdat i kao manhua, kineski strip. Manhua je izdata od strane Chuang Yia iz Singapura i TOKYOPOP-a koji je izdao strip za Sjevernu Ameriku. Nacrtao ga je i napisao Yuen Wong Yu, koji je bazirao strip na scenariju originalnih televizijskih serijala. Pet izdanja bilo je bazirano na Digimon Adventure, na Digimon Adventureu 02 bila su baziran dva, a na Digimon Tamersima četiri dok je izdato i nekoliko izdanja koji nisu bili povezani sa pričom iz animea. Postoje tri izdanja bazirana na Digimon Frontieru koje su izdata od strane Chuang Yia na engleskom jeziku. Ova izdanja nisu bila izdavata od strane TOKYOPOP-a u Sjevernoj Americi I Evropi, ali je bilo izdato u Australiji.

D-Cyber[uredi | uredi izvor]

Dark Horse[uredi | uredi izvor]

Dark Horse Stripovi je izdala kolekciju u amerčkom stilu stripova, adaptirano je trinaest izdanja na engleskom jeziku pod nazivom Digimon Adventure, 2001. godine. Scenarij su napisali Daniel Horn i Ryan Hill, a ilustrirali su ga Daniel Horn i Cara L. Niece.[2]

Panini[uredi | uredi izvor]

Europski izdavač stripova i albuma za sličice, Panini, prikazala je Digimon stripove različitim u svim državama. Do je Njemačka izdala vlastite stripove, u Velikoj Britaniji su prodavani Dark Horse, i neki prijevodi njemačkog Adventure 02. Eventualno stripovi iz Britanije su imale svoju originalnu priču, a izdavali su se u Britanskom oficijelnom Digimon Magazine i U Britanskom Fox Kids magazinu koji se naziva, Wickid. Ove originalne priče jedino se mogu povezati sa kontuitetom Adventure 02. Kada je strip okrenut prema Tamers serijalu scenarij je postao mnogo striktniji, ponekada je usmejrivano prema nekom subjektu koji nije povezan sa originalnom anime pričom (kao naprimjer Mitsuo Yamakieva prošlost) ili engleske adaptacije televizijskog serijala i filmova (kao što je Ryova priča ili filmovi koji su prikazani 2005.). Zbog zarade novca stripovi su kasnije izmješteni iz Digimon Magazina, a premješteni su na posebna izdanja njemačkoe strip adaptacije Tamersa. Na kraju oba izdanja su ukinuta.

Videoigre (SAD)[uredi | uredi izvor]

U SAD-u je do sada izdato devet Digimon igara. Prve igre bile su namijenjene Sony PlayStation. (Pogledaj Digimon World, Digimon World 2, Digimon World 3, Digimon World 4, Digimon Digital Card Battle, Digimon Rumble Arena, Digimon Rumble Arena 2, Digimon Battle Spirit, Digimon Battle Spirit 2, Digimon Racing, Digimon World DS, i Digimon World: Dawn and Dusk.)

Igra sa kartama[uredi | uredi izvor]

Digimon Društvena igra sa kartama je društvena igra sa kartama bazirana na Digimonu, koja je prvi puta predstavljena u Japanu 1997. godine od strane Bandaia. Karte su također uključene u igru. Digimon borba sa kartama je ista kao i u videoigri Digimon World 3.

Relevantne osobe[uredi | uredi izvor]

  • Akiyoshi Hongo: Kreator originalnog Digimon koncepta.
  • Hiroyuki Kakudo: režiser Digimon Adventure i Digimon Adventure 02.
  • Yukio Kaizawa: režiser Digimon Tamers i Digimon Frontier.
  • Naozumi Itō: režiser Digimon Savers.
  • Jeff Nimoy: režiser Digimon Adventure, Digimon Adventure 02, i Digimon Data Squad (Savers) u SAD-u.
  • Mary Elizabeth McGlynn: režiser/Scenarist/Urednik Digimon Tamersa i Digimon Frontiera u SAD-u.
  • Chiaki J. Konaka: Glavni scenarista Digimon Tamers.
  • Hiroshi Izawa: Autor Digimon Adventure V-Tamer 01 mange.
  • Tenya Yabuno: Ilustrator Digimon Adventure V-Tamer 01 mange.
  • Yuen Wong Wu: Scenarist i ilustrator Digimon manhua izdanja.
  • Takanori Arisawa: Kompozitor muzike u japanskim verzijama Digimon Adventure, Digimon Adventure 02, Digimon Tamers i Digimon Frontier.
  • Keiichi Oku: Kompozitor muzike u Digimon Saversu.
  • Shuki Levy: Kompozitor muzike u engleskim verzijama Digimon Adventure, Digimon Adventure 02 i Digimon Tamers.
  • Deddy Tzur: Kompozitor muzike u engleskim verzijama Digimon Frontier.
  • Paul Gordon: Ko-kompozitor za uvodnu pjesmu u engleskim verzijama serije.
  • Kouji Wada: Izvođač u uvodnim pjesmama Digimon Adventure, Digimon Adventure 02, Digimon Tamers, Digimon Frontier i za drugu uvodnu pjesmu u Digimon Saversu.
  • Miyazaki Ayumi

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski likovi[uredi | uredi izvor]

Engleski[uredi | uredi izvor]

Japanski[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Šta je Digimon?". Arhivirano s originala, 6. 4. 2010. Pristupljeno 25. 7. 2008.
  2. ^ Horn, Daniel; Ryan Hill (2001). Digimon: Digital Monsters. ilistrirali Daniel Horn, Cara L. Niece. Dark Horse Comics. ISBN 1-56971-516-5.

Digimon

Anime: | Adventure 01 (Sezona 1) | Adventure 02 (Sezona 2) | Tamers (Sezona 3) | Frontier (Sezona 4) | Data Squad/Savers | Digital Monster X-Evolution (film)
Manga serije: V-Tamer | Digimon Next | Digimon Chronicle | D-Cyber
Video igre: Digimon World (i 2, 3, 4) | Digital Card Battle | Battle Spirit (i 1.5, 2) | Digimon Racing | Rumble Arena (i 2) | Digimon RPG | Digimon World DS | Digimon Story: Sunburst/Moonlight | Digimon Savers: Another Mission | Anode/Cathode Tamer
Ostalo: Digimon igra sa kartama | Digimon virtualni ljubimac | Odabrano dijete | Digi uređaj | Digivolucija | Digitalni svijet | Spisak Digimona | Odabrani Digimoni | Spisak likova