Dolazak sjenke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dolazak sjenke
AutorRobert Jordan
Originalni nazivThe Shadow Rising
IlustratorDarrell K. Sweet
DržavaSAD
Jezikengleski
ŽanrFantastika
Vrsta djelaroman
IzdavačTor Books (USA)
Datum izdanja15. septembar 1992.
Broj stranica1.007
Mjesto radnjeSvijet Točka vremena
Glavni likRand'al'tor
TemeISBN 0-312-85140-5

Dolazak sjenke (engleski: The Shadow Rising) je fantastični roman američkog autora Roberta Jordana, četvrta knjiga u njegovoj seriji Točak vremena. Objavio ju je Tor Books i izašao 15. septembra 1992. Neskraćenu audio knjigu čitaju Michael Kramer i Kate Reading. Sa 393.823 riječi, Dolazak sjenke je najduža knjiga Točka vremena iako ima manje stranica od Gospodara haosa. Dolazak sjenke se sastoji od 58 poglavlja. To je jedina knjiga u glavnoj sekvenci Točka vremena koja ne sadrži prolog.

Sažetak radnje[uredi | uredi izvor]

Rand al'Thor je upravo preuzeo kristalni mač Callandora da bi dokazao da je Ponovorođeni Zmaj. Prilazi mu Lanfear, koji mu govori o planovima Izgubljenih. Međutim, na tvrđavu poznatu kao Kamen suza jurišaju Troloci i Fadesi, koje je poslao drugi Izgubljeni (Sammael), dok treća, Semirhage, šalje svoje sljedbenike u Kamen, da se suprotstave Sammaelovim snagama. U odbrani, Rand koristi Callandora da stvori oluju koja ubija sve Troloke i Fadeove.

Rand tada odlučuje da mora otputovati u Aijelsku pustaru (engleski: Aiel Waste), kako bi bio priznat kao prorečeni vođa Aijela. Prije odlaska, Rand, Mat Cauthon i Moiraine Damodred posjećuju ter'angreal koji im omogućava da razgovaraju s misterioznom zmijolikom rasom zvanom Aelfinn, koja naizgled zna odgovor na svako pitanje. Mat od njih saznaje da mora otići u Rhuidean ili umrijeti, kao i da mu je suđeno da se oženi nekom ženom zvanom "Kćerka devet mjeseci". Egwene al'Vere i Aiel Aviendha su također pozvani u Aijelsku pustaru, Egwene da nauči hodanje u snovima i Aviendha da postane Mudra. Dakle, Rand, Mat, Moiraine, Egwene i Aviendha svi putuju u Aijelsku pustaru.

Drugi likovi u Kamenu suza također saznaju da moraju putovati negdje drugdje. Perrin Aybara čuje za nevolje u The Two Rivers, svojoj rodnoj regiji, i vraća se tamo, u pratnji Faile Bashere i Loial. Elayne Trakand, Nynaeve al'Meara i Thom Merrilin odlaze u Tarabon u lov na Crnog Ajaha. Konačno, Min Farshaw stiže u Tar Valon da se javi Amyrlin Siuan Sanche. Dakle, Dolazak sjenke prati četiri grupe likova u četiri zapleta.

Aijelska pustara[uredi | uredi izvor]

Rand koristi kamen portal za transport Mata, Egwene, Moiraine i Aijela od Kamena suza do Aijelske pustare, a susreću ih Taardad i Shaido Aiel.

Moiraine, Aviendha, Mat i Rand ulaze u legendarni, zabranjeni grad pustoši, Rhuidean; gde svaki ulazi u ter'angreal.

Dok je unutar svog ter'angreala, Rand proživljava dijelove života svojih predaka (prije i poslije Sloma) i otkriva da su Aijeli nekada bili pacifisti koji su služili Aes Sedai. Privrženost pacifizmu i dalje živi u Tinkersima, dok su drugi poznati kao 'Jenn Aiel' prenijeli veliku kolekciju angreala, sa'angreala i ter'angreala u Rhuidean. Rand izlazi iz ter'angreala sa zmajevim oznakama na obje ruke; dokaz da je on Car'a'carn: 'Šef poglavica' Aijela.

Mat ulazi u svoj ter'angreal (sličan onom koji je prethodno uneo u Kamen) tražeći više odgovora od 'Aelfinna'. Umjesto toga, Mat susreće lisičjeg 'Eelfinna' koji se cjenkaju za poklone umjesto da odgovaraju na pitanja. Mat u neznanju od njih traži nekoliko darova: tečno poznavanje Starog jezika, sjećanja na vlastite pretke, koplje zvano ashandarei i medaljon ter'angreal koji štiti od Jedine Moći. Nakon toga Rand pronalazi Mata kako je obješen na Drvetu života (cijena za poklone koje je dobio). Nakon što ga je Rand oživio, Mat oblači crni šal kako bi sakrio ožiljke oko vrata.

Moiraine posjećuje ter'angreal sa tri obruča koji koriste Mudre, stičući ograničeno znanje o budućnosti.

Mudre daju zadatak Aviendhi da podučava Randa Aijelskim običajima dok putuju u Cold Rocks Hold. Na putu ih susreću mračni prijatelji i Izgubljeni prerušeni u trgovce. Nakon dolaska u Al'cair Dal, i Rand al'Thor i Couladin iz Shaido Aiela tvrde da su mesija 'Onaj koji dolazi sa zorom'. Da bi potvrdio svoju tvrdnju, Rand otkriva tajnu istoriju Aijela tokom Doba legendi, ali to izaziva pometnju među Aijelima. Rand sprečava nerede koristeći One Power i priziva oluju u Aijelsku pustaru. Napušteni Asmodeanci koriste trenutnu borbu među Aijelima kao pokriće da traže ter'angrealske pristupne ključeve Choedan Kalu (najmoćnijem sa'angrealu ikada stvorenom).

Rand juri Asmodeana do Rhuideana gdje oboje istovremeno hvataju pristupni ključ. Iznenadni napon energije omogućava Randu da prekine Asmodeanovu vezu sa Mračnim (što označava Asmodeana kao izdajnika ostatka Mračnih prijatelja). Asmodean nevoljko popušta da nauči Randa kako da kanališe One Power nakon što ga Lanfear primora ometajući Asmodeanov pristup One Power. Rand se vraća u Al'cair Dal i otkriva da ga većina Aijela sada priznaje kao Car'a'carna.

Two Rivers[uredi | uredi izvor]

Padan Fain tjera Djecu svjetlosti na dvije rijeke da se osvete Randu.

Sjena koristi Slayera, misterioznog i moćnog agenta, s velikim brojem Troloka da ubije Faina; ugrožavajući Two Rivers.

Perinov povratak kući je prekinut tragedijom kada sazna da su Troloci ubili njegovu porodicu. Perrin okuplja nove saveznike; Verin Mathwin, Alanna Mosvani, Aes Sedai u potrazi za potencijalnim učenicima i Tinker Aram (koji je napustio pacifizam svog naroda) za borbu protiv Troloka. Kasnije se otkriva da je zapravo Fain taj koji je ubio Perrinovu porodicu.

Uz pomoć Tam al'Thora (Randovog usvojitelja) i Abella Cauthona (Matovog oca), Perrin regrutuje ljude Two Riversa da se bore za sebe. Perrin vodi Two Rivers protiv Troloka i zarađuje nadimke 'Lord Perrin' i 'Perrin Zlatooki'.

Prije obračuna s Trolocima, Perrin se udaje za Faile i daje joj zadatak da otputuje u Caemlyn i zamoli kraljicu Morgase da pozajmi vojnike u njihovoj borbi.

Djeca svetlosti, predvođena Dainom Bornhaldom, miješaju se i zahtevaju Perinovo hapšenje kako bi mu sudili za ubistva drugih White Cloth. Perrin pristaje da se preda, ako se Djeca budu borila uz Two Rivers kada Troloci napadnu.

Slayer ubija vukove u Tel'aran'rhiodu, ali se povlači kada ga Perrin napadne i porazi.

Uprkos gubitku Perrina, Troloci su poraženi od strane snaga Two Rivers. Djeca svjetlosti su odbacila svoj dogovor (i prekinula bitku sa Trolocima), pa Perrin i narod Two Rivers prisiljavaju Djecu da odu.

Pošto su mu planovi uništeni, Fain odlazi u Bijelu kulu.

Tanchico u Tarabonu[uredi | uredi izvor]

Nynaeve i Elayne, zajedno s Thomom Merrilinom i Juilin Sandar, Morski narod odvodi u Tanchico, koji otkriva vlastita proročanstva o Randu.

Upoznaju Baylea Domona i Seanchan Egeanin i susreću Moghedien i Crnog Ajaha. Otkrivaju da je cilj neprijatelja muški a'dam, koji se čuva u privatnoj kolekciji Panarch Amathere, koju planiraju koristiti za kontrolu Rand-a.

Nynaeve i Elayne spašavaju Amatheru od Crnog Ajaha i uzimaju a'dam i pečat na zatvoru Mračnog iz njene palače.

U ovom trenutku, Moghedien ih napada i lično se bori sa Nynaeve, otkrivajući da su otprilike jednaki u moći. Nynaeve pobjeđuje Moghedien i štiti je, ali je Crni Ajah omete sa ter'angrealom koji stvara vatru, puštajući Moghedien da pobjegne. Konačno, šalju Domona i Egeanina da unište a'dam.

Bijela kula[uredi | uredi izvor]

Min nastavlja javljati Amyrlin i pokušava izbjeći sumnju uzimajući masku Elmindrede, vrtoglave, praznoglave žene. Međutim, ona se nađe uhvaćena u državnom udaru: Elaida i njene pristalice svrgaju Siuan i Leane Sharif, njenog Čuvara hronika, jer su potajno pomagale Randu.

Siuan i Leane su obje 'Stilled' (njihova sposobnost da kanaliziraju One Power je uklonjena) i Elaida postaje sljedeći Amyrlin.

Min oslobađa Siuan i Leane, a njima u bijegu pomaže Gawyn Trakand. Logain Ablar, bivši Lažni Zmaj koji je bio "Gentled" (muški ekvivalent 'Stilling-a') pridružuje se njihovom bijegu iz Bijele kule.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]