Točak vremena

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spisak knjiga serijala
Točak vremena
autora Roberta Jordana
Prikvel: Novo proljeće
Knjiga 1: Zjenica svijeta
Knjiga 2: Lov na rog
Knjiga 3: Ponovorođeni Zmaj
Knjiga 4: Dolazak sijenke
Knjiga 5: Nebeski oganj
Knjiga 6: Gospodar haosa
Knjiga 7: Kruna mačeva
Knjiga 8: Staza bodeža
Knjiga 9: Srce zime
Knjiga 10: Raskršće sumraka
Knjiga 11: Bodež snova
Knjiga 12: Sjećanje na svijetlost
Mapa svijeta Točka vremena

Točak vremena je serijal epske fantastike. Tvorac imaginarnog svijeta Točka vremena je Robert Jordan. Točak vremena je postigao veliki uspjeh. Često ga porede sa Tolkinovim Gospodarom prstenova. Do sada je napisano dvanaest knjiga, ali se radnja nije još završila. Spisak knjiga: Zjenica svijeta, Lov na rog, Ponovorođeni Zmaj, Dolazak sijenke , Nebeski oganj, Gospodar haosa, Kruna mačeva, Staza bodeža, Srce zime, Raskršće sumraka, Bodež snova i posljednja se zove Sjećanje na svijetlost (još nije završena).

Sile univerzuma[uredi | uredi izvor]

Jedna od najvećih moći u svijetu Točka vremena je upravo Točak vremena. Njega je stvorio Tvorac, stvaralac svega dobrog i lijepog. On ima sedam paoka: svaki točak je jedno doba. Doba odlaze i dolaze, i ponovo se vraćaju. Jedno od najpoznatijih doba je Doba legendi. Točak pokreće Istinski izvor, pokretačka snaga univerzuma kojeg je stvorio Tvorac. Ljudi koji mogu da dodirnu i upotrebljavaju ovu moć nazivaju se Aes Sedai. Također postoji i druga sila Mračni. On je antiteza Tvorca, stvaralac svega zlog. On je zatvoren u zatvoru u Šajol Gulu, i postoji opasnost da se oslobodi.Ako se oslobodi, slomiće Točak vremena i preoblikovati svijet po svojim idejama.


Kontinenti[uredi | uredi izvor]

Vjeruje se da postoje četiri kontinenta: kontinent gdje se nalaze Šara, Aijelska pustara i zemlje iza Kičme svijeta, velikog lanca planina. Na drugom kontinentu se nalazi država Seanšan, moćna imperija. Taj kontinenet ima mnogo grupacija ostrva. Za treći kontinet se saznalo nedavno. One koji se iskrcaju na njegove obale odmah napadnu domoroci. Za četvrti kontinent se vjeruje da se nalazi pod polarnom kapom.

Sudbina[uredi | uredi izvor]

Sudbina i historija univerzuma Tocka Vremena bazira se na sukobu Tvorca i Mračnog. Oni koriste ljude kao pione u ovom sukobu. Uskoro se bliži Tarmon Gai'don, poslednja bitka, kada će taj univerzum biti blizu svoje konačne sudbine, na bolje ili na gore.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]